El consell comarcal ajorna la celebració de la Gala literària del Ripollès sense cancel·lar els 29ns premis Joan Triadú

1 d'abril de 2020

Promoure la creació cultural entre infants i joves, donar-li difusió i homenatjar el llegat de l’activista cultural i pedagog Joan Triadú. Amb aquests propòsits, el Consell Comarcal del Ripollès organitza anualment el certamen literari que porta el nom del ribetà il·lustre. A les darreres tres edicions, el lliurament de premis s’ha fet en el marc de la Gala literària del Ripollès, un esdeveniment en què les obres guanyadores prenen la forma d’un recital amb la veu de dos rapsodes, que s’acompanya de música en directe i un aperitiu.

Les darreres setmanes el jurat ha estat avaluant les obres presentades a cada categoria. Malauradament, la situació excepcional derivada de l’estat d’alarma pel coronavirus ha obligat l’organització a canviar el format habitual de la deliberació. Mentre cada any el jurat ha celebrat una reunió presencial per posar en comú les puntuacions, en aquesta edició el contrast de les valoracions es fa de manera no presencial.

Per bé que els 29ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú no s’han cancel·lat, el que sí que encara resta per determinar és la forma com es farà públic el veredicte d’aquesta edició. Per ara s’ha decidit ajornar sine die la Gala literària del Ripollès 2020. L’esdeveniment estava previst que se celebrés divendres 24 d’abril a les sis de la tarda a l’església de Sant Pere, de Ripoll. La decisió sobre quan i com es lliuraran els guardons als guanyadors es prendrà en funció de com evolucionin les mesures de confinament les properes setmanes i com es presenti el calendari d’esdeveniments de la comarca.

 

137 PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, la participació es classifica per edats en categories que prenen noms de muntanyes emblemàtiques de la comarca. D’aquesta manera, els alumnes d’educació especial s’agrupen a la categoria Torreneules, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. En cada categoria s’hi pot participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia.

Enguany, pel que fa a obres participants, s’ha assolit la xifra de 137, dues més que el 2019. Per categories, la que ha tingut més participació és la Balandrau, amb 44, seguida de la Taga, amb 29. Pel que fa a la Bastiments i la Puigmal n’hi concorren 27 a cadascuna i, per acabar, a la Torreneules n’hi ha deu.

La Gala literària del Ripollès és una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, Autocars Mir, Teisa i la Fundació MAP.

Compartiu-ho amb: