El president, Joaquim Colomer, demana que el desconfinament es faci per comarques per evitar greuges

5 de maig de 2020

Contrarestar els inconvenients de viure lluny de les zones més poblades o dels grans centres de decisions i ressaltar-ne els avantatges és una de les inquietuds del Consell Comarcal del Ripollès. En aquest sentit, el president, Joaquim Colomer, considera que el covid19 ja ha tingut prou impacte negatiu sobre l’economia del Ripollès com perquè el ritme del desconfinament hi sumi greuges evitables. És per això que reclama que aquesta etapa s’afronti amb claredat, ordre i atenent-se a les xifres del territori.

Colomer assegura que fer el desconfinament ja sigui seguint l’esquema espanyol de comarques o bé el de regions sanitàries, que és molt similar, “és absurd”, tenint en compte criteris com la densitat de població i el nombre de casos positius per quilòmetre quadrat. En aquest sentit evidencia que “no és el mateix un desconfinament a Girona ciutat que al poble de Queralbs”. Mentrestant, les fórmules que actualment hi ha sobre la taula fan que el Ripollès s’encaselli a la mateixa fase que la ciutat de Girona, que ella sola té quatre vegades la població del Ripollès i deu vegades el nombre de positius per coronavirus.

En el cas del Ripollès, s’hi afegeix el fet que limita amb diversos municipis de fora de la província o de la regió sanitària de Girona, amb els quals té molts vincles i comparteix característiques també quant a afectació de la pandèmia. D’una banda, és el cas dels municipis del Bisaura, que de fet fins al 1989 havien format part del Ripollès i molts habitants dels quals encara ara es desplacen sovint a Ripoll per a aprofitar-ne serveis com el comerç, per treballar-hi o per vincles familiars. Una cosa similar passa entre municipis com la Pobla de Lillet (el Berguedà), i Gombrèn i Campdevànol, o entre Borredà (el Berguedà) i les Llosses o entre la vall de Ribes i la Cerdanya, comarca que queda a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i parcialment a la província de Lleida.

Joaquim Colomer defensa la proposta de desconfinament per comarques també en el marc del Fòrum comarcal de l’Associació catalana de municipis (ACM), del qual és president. De fet, aquest dilluns, Colomer ha traslladat aquest plantejament a la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en el marc d’una reunió organitzada per l’ACM.

Compartiu-ho amb: