El consell comarcal celebra els 9,5 milions d’euros d’inversió al túnel de Toses de l’R3 i demana fil directe per supervisar l’obra

11 de juny de 2020

El consell comarcal vetlla perquè el Ripollès disposi de bones comunicacions, especialment, amb els centres econòmics del país. Sobretot, per garantir que els habitants del nostre territori no es quedin enrere en oportunitats en comparació amb els de la resta de Catalunya. En aquest sentit, la corporació segueix molt de prop els preparatius i els efectes de les obres de reparació del túnel de Toses, a la línia R3 de Rodalies de Catalunya.

En el marc de les múltiples gestions i contactes duts a terme en diverses instàncies per reivindicar que el govern d’Espanya inverteixi en la millora de la línia, el president, Joaquim Colomer, avui ha participat en una reunió telemàtica per tractar el detall d’aquestes obres amb el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramón; el subdirector general de Transport públic i Mobilitat, Benjamín Cubillo; els presidents dels consells comarcals de la Cerdanya i Osona, Roser Bombardó i Joan Carles Rodríguez, i representants d’Adif i Renfe.

En la trobada, Colomer ha celebrat l’execució d’aquestes obres, amb un cost total de 9.521.650 euros, perquè aportaran seguretat als usuaris. Tot i així, considera que és una “inversió tardana” i parcial, ja que “moltes altres parts d’aquesta línia requereixen inversió”. Així mateix, ha insistit en la necessitat de disposar de contacte directe amb els responsables d’aquesta actuació per poder-ne fer seguiment i tenir informació actualitzada sobre com evoluciona. El president també ha remarcat que és necessari un desplegament d’elements informatius clars a les estacions per indicar als usuaris el tall del servei ferroviari i l’habilitació del transport alternatiu per carretera entre Ribes de Freser i Puigcerdà. Des de Renfe s’ha concretat, en aquest sentit, que s’hi col·locaran cartells i hi haurà personal auxiliar informant.

Segons ha explicat personal tècnic d’Adif, les obres tenen per objectiu eliminar filtracions d’aigua i acabar amb la possibilitat de possibles nous despreniments del formigó del túnel com el que va provocar un descarrilament el juliol del 2019. Els treballs, en total, duraran nou mesos, set i mig dels quals requeriran el tall de la circulació ferroviària. Com ja s’havia anunciat prèviament, el tall començarà el 22 de juny i és necessari perquè les obres requereixen retirar tot el revestiment d’aquell tram del túnel i extreure’n la via i la catenària. Un cop fet tot això, també es podrà posar fi a la limitació temporal de velocitat d’aquell tram, per la qual aquests darrers mesos els combois han circulat a trenta quilòmetres per hora.

Sense oblidar les conseqüències negatives que la interrupció del servei ferroviari pot suposar per la comarca i els municipis de Toses, Planoles i Ribes de Freser, Joaquim Colomer té en compte que a les obres hi participaran també empreses del territori. De la mateixa manera, els operaris vinguts de fora durant tot aquest temps s’allotjaran a hotels de la comarca, amb el benefici econòmic que això comporta en una època marcada per les dificultats i la incertesa econòmiques.

 

VISITA AL PONT DE RIPOLL

El president, Joaquim Colomer, ha aprofitat la reunió per posar de manifest la manca de resposta per part d’Adif davant del deteriorament alarmant del pont del ferrocarril de damunt de l’aiguabarreig del Ter i del Freser. Des de fa anys que es pot apreciar com, en molts punts, el formigó ha cedit i l’armadura ha quedat a la intempèrie. A més aquesta part metàl·lica presenta rovell.

Davant d’aquesta enèsima consulta sobre la qüestió, Colomer ha obtingut el compromís d’un dels responsables de l’Administrador d’infraestructures ferroviàries de visitar properament el pont per analitzar aquests danys.

 

🚧 SERVEI ALTERNATIU PER CARRETERA

📥 Descarregueu aquí els horaris del transport alternatiu

📥 Descarregueu aquí informació específica per a les estacions de Planoles, la Molina i Urtx-Alp

Compartiu-ho amb: