Comencen les obres de remodelació entorn de la Font d’en Roca, de Sant Joan de les Abadesses

11 de juny de 2020

logo-feder-gencat

La setmana passada es varen iniciar les obres de reurbanització de l’entorn de la Font d’en Roca, a la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses. Es tracta d’un projecte que donarà continuïtat i ampliarà el Parc de la Muralla des del carrer Torre del Saltant fins a la riera de l’Arçamala, aconseguint una transició entre els darrers edificis de la Vila Vella i la zona natural per on discorre l’afluent del riu Ter. L’obra s’emmarca dins el pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics, un projecte gestionat pel Consell Comarcal del Ripollès i dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de la Presidència i pel Pla de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Coneixement.

Prenent com a punt de partida les característiques del Parc de la Muralla -però conservant, consolidant o ressaltant els elements que tenen valor històric-, es milloraran els accessos i recorreguts per tal de facilitar l’accessibilitat a la llera de l’Arçamala. L’element principal serà una rampa que conduirà fins a la part més baixa de l’entorn, passant abans per la font i arribant fins al safareig. Per tal de salvar el pendent del terreny, la rampa tindrà diferents segments amb canvis de direcció i el terreny es dividirà amb diferents feixes enjardinades que seguiran les corbes de nivell i que aprofiten algunes parets existents, adaptant-les a les rasants i als nivells convenients. Es conservaran elements del camí antic, d’origen medieval, que era l’entrada habitual pels habitants de la pagesia d’aquella zona, i que va ser tapat pels graons actuals, construïts durant la Guerra Civil. A banda de la rampa, que permetrà accedir-hi sense esforç, també es construiran unes escales per accedir-hi més directament que, si bé formen part del projecte, es construiran en una segona fase.

L’actuació també farà accessible un nou espai, un antic hort que el consistori va adquirir l’any 2013, que està situat entre la muralla de l’Era d’en Serralta i la riera, i que segons alguns estudis podria pertànyer a un antic molí de guix. De fet, s’han trobat les parets d’una construcció que podrien pertànyer a aquest molí i que es conservaran i s’adaptaran al nou espai. A aquest punt s’hi accedia per una escala de pedra seca que ara està malmesa. Quan acabin les obres, serà un prat amb arbres i bancs i s’hi podrà accedir directament des del safareig. Pel que fa als elements existents, a la Font d’en Roca no s’hi farà cap actuació tenint en compte el seu bon estat i el seu valor històric, i al safareig es retirarà la coberta però es deixarà la bassa.

Aquesta actuació culminarà el projecte d’esponjament de la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses i d’obrir-la cap al vessant oest, posant el valor les muralles dels segles XIII i XVII; creant espais enjardinats de qualitat com els del Parc de la Muralla (inaugurat l’any 2010); habilitant noves connexions com el passatge que va del parc a la nova plaça del Vinyal; i ara, també, potenciant aquest punt com a entrada o sortida a l’itinerari natural de la riba de l’Arçamala (creat el 2011), que connecta la Vila Vella amb el pont de la Plana i el Molí Petit, així com amb la zona d’horta al voltant del riu Ter.

Les obres tindran un cost de 183.446,79 euros i la previsió és que estiguin acabades a finals d’octubre. Es tracta d’un projecte dels arquitectes Xavier de la Presa Mayol i el santjoaní, i també escultor, Francesc Fajula Pellicer.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Les obres de remodelació entorn de la Font d’en Roca són una de les actuacions previstes dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea sorgeix de l’Estudi de revisió estratègica turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla amb horitzó al 2020 pivota sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

 

Compartiu-ho amb: