El Ripollès ja disposa del seu primer Pla comarcal LGBTI

8 de setembre de 2020

Amb l’objectiu d’avançar cap a una societat “inclusiva i reconeixedora de les identitats dels vilatans dels municipis del Ripollès”, la comarca s’ha dotat per primera vegada d’un Pla comarcal per la diversitat sexual i de gènere. Així l’ha descrit la consellera comarcal de Serveis a les persones, Dolors Costa, a l’acte de presentació en què també ha participat la directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata; la gerent del Consorci de benestar social del Ripollès, Elisabeth Ortega; i un representant de la Taula LGBTI del Ripollès, Xavier Verdaguer.

Costa ha detallat que aquest document, que preveu accions per als propers tres anys, “pretén que les administracions locals i comarcals siguin el model de la societat que volem”. Emana de l’aprovació, el 2014, per part del Parlament de Catalunya, de la Llei per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “al Ripollès fa uns quants anys que treballem en aquesta línia”. Un exemple n’és la implantació del Servei d’atenció integral (SAI), cosa que va convertir la nostra en una de les primeres comarques de Catalunya a disposar-ne. També ha fet referència la constitució d’una taula comarcal LGBTI, integrada per l’entitat Talcomsom, membres del col·lectiu, del SAI i professionals de l’àmbit comunitari.

De la seva banda, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha destacat que accions com la presentació de plans LGBTI representen la culminació de “cinquanta anys de lluita”, que van començar des del món associatiu i “no amb l’administració, sinó amb l’administració en contra”. També ha fet èmfasi en el compromís de la direcció general que la llei s’implementi a tots els municipis de Catalunya perquè sigui realment efectiva. I això és rellevant per evitar que hi hagi persones que marxin dels seus pobles “per amagar-se d’aquest estigma” que suposa tenir una altra identitat sexual. També ha posat en valor “l’aliança virtuosa” entre el Consell Comarcal del Ripollès, el Consorci de benestar social del Ripollès, el món associatiu i els acadèmics, que ha donat lloc a aquest pla.

Des del Consorci de benestar social del Ripollès, que és qui ha fet formalment l’encàrrec de l’elaboració d’aquest pla, Elisabeth Ortega ha subratllat que està “fet per a les persones amb les persones”, ja que el contingut s’ha impulsat des de la societat civil. Hi ha afegit que s’ha volgut “que tot sigui realitzable i no només simbòlic” i  que requereix “un alt compromís polític, professional i social”. És per això que el pla està compost d’un document marc, comú per a tots els ajuntaments i estaments comarcals, i de plans d’accions fets a mida per als ajuntaments en funció del nombre d’habitants. Les accions giren al voltant de nou eixos: compromís polític, visibilitat i espais públics, participació i acció social, educació, treball, cultura, lleure, esport i salut. Alguns exemples són modificar els impresos de l’administració pública perquè les caselles per indicar el sexe siguin inclusives, establir mecanismes de protecció i seguretat per evitar agressions, donar a conèixer les necessitats del col·lectiu als professionals de la salut i l’educació o actuacions de sensibilització en cultura, el lleure i l’esport.

Finalment, en representació de la taula LGBTI, Xavier Verdaguer s’ha felicitat per la unitat d’acció entre les administracions i el col·lectiu per presentar aquest pla comarcal. Considera que és el final d’una etapa començada el 1972, amb la creació de la primera associació LGBTI d’Espanya, que va néixer en la clandestinitat. Tot i així, explica que això tracta “d’homes i dones, d’immigració, de drets civils” i que cal defensar-ho per aconseguir “una societat on tothom se senti reconegut”. També celebra gestos com els dels ajuntaments del Ripollès, incloent-n’hi alguns dels municipis menys poblats, que el darrer 27 de juny, Dia internacional de l’orgull LGBTI, van penjar la bandera de l’arc de Sant Martí, cosa que qualifica de molt important perquè suposa, per als joves, “un ascendent de poder que els dona suport”. Verdaguer, posant alguns símils, ha destacat que és molt important treballar perquè la policia sàpiga com actuar davant d’agressions a persones del col·lectiu o que els professionals sanitaris sàpiguen com atendre una persona transsexual.

Aquest pla comarcal LGBTI s’ha presentat al consell d’alcaldes i se sotmetrà a l’aprovació dels plenaris dels ajuntaments i del Consell Comarcal del Ripollès. A partir d’aquí, es farà un seguiment periòdic del compliment de les accions previstes per mitjà d’indicadors.

Compartiu-ho amb: