El Consell Comarcal del Ripollès anuncia els guanyadors dels 29ns premis Joan Triadú

28 d'octubre de 2020

“La covid-19 no pot ser un motiu per deixar d’homenatjar el mestre de mestres Joan Triadú”. Així ho ha sentenciat el president, Joaquim Colomer, tan bon punt ha començat el petit acte simbòlic que s’ha dut a terme aquest matí a la sala Gonçal Cutrina del Consell Comarcal del Ripollès per anunciar els guanyadors dels 29ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. L’esdeveniment, tan sols amb la compareixença del president, ha substituït la Gala literària del Ripollès, que s’havia de celebrar l’abril passat i que finalment s’ha descartat de celebrar per evitar els riscos que podia comportar reunir un centenar de persones de totes les edats en el context de pandèmia que vivim.

Colomer ha assegurat que “calia mantenir viu aquest homenatge a Joan Triadú, emblema de valors com la cultura, l’esforç i l’estima al país i a la llengua”. Aquests són uns valors que el president considera “necessari inculcar a les noves generacions de ripollesos i ripolleses com a llavor de la Catalunya de demà”. De la mateixa manera, ha indicat que la pandèmia tampoc pot aturar l’escriptura “com a catalitzador de les emocions intenses d’infants i adolescents” i que aquesta pandèmia tampoc pot “posar límits les il·lusions de les generacions més joves del Ripollès, a la força i a la intensitat de la joventut”.

A continuació, Joaquim Colomer ha anunciat, categoria per categoria, els guanyadors dels guardons, tant en la modalitat de prosa com en la de poesia. En acabar, els ha donat l’enhorabona i ha agraït la feina als participants, als mestres i al jurat, i a la Diputació de Girona el suport econòmic per dur a terme el certamen un any més.

 

137 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, les diferents categories del certamen prenen noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. Els participants del Centre d’educació especial Ramon Suriñach, s’engloben a la categoria Torreneules. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia i es premien les tres millors obres de cada modalitat, per bé que en la Torreneules, atès el nombre reduït de participants, es premien tan sols els dos primers amb el trofeu i el lot de llibres es destina a l’escola Ramon Suriñach.

En aquesta edició del certamen s’hi han presentat 137 obres, una xifra en la línia de la de l’any passat. Per categories, la participació ha estat de 29 treballs de Taga, 44 de Balandrau, 27 de Bastiments, 27 de Puigmal i 10 de Torreneules.

Les obres participants podien ser de temàtica lliure, per bé que el consell comarcal, amb les bases, animava a incloure-hi referents ripollesos. Això, seguint amb la voluntat de reforçar l’autoestima del territori i fomentar-hi l’arrelament de joves i infants. Com cada any, la participació d’obres s’ha vehiculat a través de les escoles, tot i que aquesta és la segona edició consecutiva en què també s’ha permès la presentació per lliure, sempre que es tractés d’alumnes escolaritzats al Ripollès. Totes les obres guanyadores s’han editat en un llibret commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars, que es pot consultar en format digital clicant aquí.

 

ELS PREMIATS

 

TAGA

Prosa

1r premi: Pol Puigarnau Parrilla – El mico i la cua. Escola Tomàs Raguer.

2n premi:  Juli Campayo Marcer – El somni d’en Pere. Escola les Moreres.

3r premi:  Ànnia Camprubí Riera – El món de la fantasia. Escola Tomàs Raguer.

 

Poesia:

1r premi: Ot Carós Jurado – L’ovella esquilada. Escola Tomàs Raguer.

2n premi: Olga Simon Viladecans –  El sol. Escola Pirineu.

3r premi: Júlia Eras Garcia –  El meu poema. Escola Tomàs Raguer.

 

BALANDRAU

Prosa:

1r premi: Estel Argemí Bové –  El Rescat. Escola Doctor Robert.

2n premi: Núria Alegre –  Uns amics de Veritat. Escola Vedruna.

3r premi: Aina Vila Pradhan –  Una altra manera de viure. Escola Doctor Robert.

 

Poesia:

1r premi: Blanca Palomeras Valentí –  Excursió al Ripollès. Escola les Moreres.

2n premi:  Núria Alegre  –  La bellesa dels Pirineus. Escola Vedruna.

3r premi: Arnau Cargol Cuartillas –  Benvingut. IE Mestre Andreu.

 

BASTIMENTS

Prosa:

1r premi: Paula Bueso Velasco –  Dins el Marc. SI Germans Vila Riera. 

2n premi: Fiona Jordà Soldevila –  No em vull fer gran. IE Mestre Andreu.

3r premi: Ione Cabrera – Un  “T’estimo” des de l’inframon. Institut Abat Oliba.

 

Poesia:

1r premi: Pau Navarro López – El rellotge. Institut Abat Oliba.

2n premi: Carla Ariza – Les mirades. Institut Abat Oliba.

3r premi: Fàtima Alegre Busquets – Una germana. Escola Vedruna.

 

PUIGMAL

Prosa:

1r premi: Laura Linares –  La novel·la. Institut Abat Oliba.

2n premi: Magalí Capdevila i Muntades – De nit. Institut Abat Oliba.

3r premi:  Neus Costa Nieto – Per sempre, TY. Institut Abat Oliba.

 

Poesia:

1r premi: Clara Roig Freixa – Paraules pensades. Escola Vedruna.

2n premi: Aina Batlle – Soroll de trànsit. Institut Abat Oliba.

3r premi: Mariona Fernández Llimós –  Ahir avui i demà. Escola Vedruna.

 

TORRENEULES

Prosa:

1r premi: Miquel Roma –  El càmping. Escola Ramon Suriñach

 

Poesia:

1r premi: Laia Roo –  La música és el batec del cor. Escola Ramon Suriñach

Compartiu-ho amb: