El consell comarcal i els alcaldes veuen improvisació en les darreres mesures anticovid i demanen ajuts i empatia amb els sectors afectats

23 de desembre de 2020

Les peticions d’informació i coordinació del Consell Comarcal del Ripollès a la Generalitat de Catalunya davant les noves mesures de confinament anunciades ahir de manera imminent s’han traduït en una reunió d’alt nivell, celebrada aquest migdia. A més del president, Joaquim Colomer, també hi han participat pràcticament tots els alcaldes, que han pogut exposar el seu profund malestar al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i a la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, entre molts altres alts càrrecs del govern. En aquest sentit, Joaquim Colomer ha lamentat l’absència de la consellera de Salut, Alba Vergés, tractant-se d’una reunió en què s’ha dedicat bona part del temps a fer una diagnosi de la situació sanitària del Ripollès. També s’ha tractat la necessitat d’implementar ajudes per als sectors econòmics afectats però els representants de la Generalitat han emplaçat el territori a reunir-se properament per parlar-ne, sense concretar per ara ni imports ni terminis de pagament.

 

Després de la intervenció dels consellers, Colomer ha qualificat d’”error” el fet que una altra vegada s’hagin anunciat mesures contundents “d’avui per demà”, tenint en compte que s’acumulaven quinze dies amb indicadors dolents de la pandèmia al Ripollès. A més, fent esment de la situació de l’Hospital de Campdevànol – Hospital Comarcal del Ripollès, recorda que avui és millor que dies enrere. De fet, l’alcaldessa de Campdevànol i presidenta del patronat de l’hospital, Dolors Costa, ha afegit que dues setmanes enrere hi havia quaranta empleats de baixa, alguns per covid i d’altres per depressió arran de les condicions de treball i que ara la meitat ja s’han reincorporat. “I del Departament de Salut, poca cosa en sabíem; no se’ns ha trucat”, ha assegurat. Davant de tot plegat, el president del consell parla d’“inacció per part del departament” i ho ha qualificat de “desgovern”. Per tot això, president i alcaldes no entenen que aquestes noves restriccions s’hagin precipitat sense previ avís.

 

MITJA COMARCA AMB ZERO CASOS

Juntament amb això, revisant les xifres, Colomer ha posat de manifest que la diferència d’índex de contagi entre la Cerdanya i el Ripollès és molt elevada i dades recents situaven altres comarques en una situació pitjor que la del Ripollès però que no s’hi han aplicat aquestes mateixes restriccions. També la taxa de reproducció és superior a unes quantes altres comarques.

A més, la meitat dels municipis de la comarca actualment no tenen cap persona infectada per covid i a molts d’ells fa setmanes que tampoc se n’hi registren. Però malgrat això, es tanquen perimetralment i s’hi suspenen activitats. De fet, l’alcalde de Molló, Josep Coma, considera que “es criminalitza el sector turístic” mentre assegura que “no transmet la covid, la transmeten les persones que fan les coses malament”. Així mateix, ha recordat que “a l’estiu això ha estat ple de gent però les coses s’han fet ben fetes i no s’ha transmès la malaltia”. De fet, diversos alcaldes han apuntat que els municipis més turístics són els que presenten xifres sanitàries més positives.

 

DEMANEN CONSENS A L’HORA DE DEFINIR RESTRICCIONS

La notícia de noves restriccions d’activitat al Ripollès van arribar a la comarca a través d’una trucada telefònica de la consellera Meritxell Budó al president, Joaquim Colomer, i a l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, minuts abans de la roda de premsa d’ahir a les nou del vespre de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Per tant, la notícia va arribar verbalment i amb tres hores de marge de temps fins a l’entrada en vigor, cosa que lamenten els alcaldes. És per això que demanen millores en la comunicació per evitar situacions que relaten, com les de persones allotjades en hotels i segones residències disposades a trencar el toc de queda per poder tornar als municipis d’origen.

“Quan es demana la col·laboració dels ajuntaments la donem tota, però la col·laboració també ha d’anar de dalt cap a baix perquè som les persones que rebem les trucades de la gent, que donem la cara pel govern”, ha explicat l’alcalde de Molló. “Si ens demaneu ajuda i complicitat per governar, també ens heu de demanar quan voleu prendre una decisió que hi siguem a totes”, ha apuntat l’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart. També l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, s’ha sumat a les peticions d’una millora en la coordinació i la comunicació. I en aquesta mateixa línia, l’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, considera que aquesta reunió s’hauria hagut de celebrar abans d’anunciar unes mesures que, al seu parer, denoten desconeixement del territori. Si hagués estat així, Costa creu que no hi hauria hagut arguments per tirar-les endavant. “Governar és planificar i la sensació és que aquí no s’ha planificat res i es prenen decisions a batzegades”, ha reblat.

 

EFECTES ECONÒMICS DEVASTADORS

“Hem de ser conscients que tancar les empreses no és només pitjar un botó i apagar els llums”, ha sentenciat el president. “Venim d’una situació en què les empreses no saben com tirar endavant”, ha explicat, i molts negocis “han patit molt” per poder omplir congeladors i neveres per servir els clients de Nadal. I no es tracta només del sector de l’hostaleria. El president ha apuntat els transportistes, els comerços, les empreses de distribució alimentària, els lampistes, els paletes… Sectors que sense l’afluència de l’ocupació de segones residències queden anul·lats i que en poblacions turístiques, representen un percentatge molt elevat de l’activitat econòmica que pot arribar al 95 %.

“La vida de les persones és el primer però, si us plau, planifiquem una mica més i donem més marge a les famílies”, ha insistit Colomer. I en aquesta línia ha intervingut l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume, que ha recordat que després de dictar-se les mesures que entraven en vigor el dia 21 es va anunciar que es revisarien el dia 28, cosa que va empènyer moltes empreses a invertir en el Nadal, proveir-se de gènere i aturar expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO). “Aquests efectes secundaris seran devastadors”, ha conclòs, tenint en compte que “el Nadal és el nostre agost”, i demana que es persegueixin els sectors que no han complert amb les mesures i estarà d’acord que se’ls penalitzi.

 

PETICIONS CONCRETES

La millora de la coordinació amb les institucions del territori, la millora de la comunicació entre tots, la planificació de les mesures amb marge de temps i l’aportació d’ajuts del govern per a les persones afectades amb el mínim de temps possible són les reivindicacions principals que han fet el president del consell comarcal i els alcaldes a la Generalitat de Catalunya. “Cal alinear els ajuntaments, el govern de la Generalitat i l’Estat” ja que “s’apliquen restriccions sense prendre mesures pal·liatives complementàries”, ha apuntat, per exemple, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

“Ens omplim la boca d’ajudes i, en tot el 2020 qui ha vist més diners ha vist 2.500 euros. Això ha de salvar un negoci que té molts treballadors i manté un poble?”, ha afirmat en aquest sentit l’alcalde camprodoní. També s’ha mostrat preocupat l’alcalde de Vallfogona de Ripollès, Eduard Ramo, que explica que en un municipi on tan sols hi ha una botiga i un bar, l’hipotètic tancament definitiu dels dos establiments faria caure el poble. És per això que, per exemple, l’alcalde de Planoles ha demanat la possibilitat d’utilitzar de manera “ràpida i senzilla” el romanent de tresoreria per ajudar els negocis del municipi. També David Verge ha sol·licitat al Departament de la Presidència disposar de la segona part del fons de cooperació durant el mes de gener, per disposar de més recursos. Una petició a la qual la consellera Budó ha accedit.

De la seva banda, l’alcaldessa de Ribes de Freser ha sancionat el fet que als establiments turístics aquest octubre se’ls hagi cobrat la quota de l’Agència catalana de turisme i la taxa turística. Establiments que hauran de pagar el 15 % de la quota de la seguretat social als treballadors rescatats de l’ERTO confiats de poder treballar per Nadal. Quant a l’alcalde de Molló, ha recordat que “s’ha de pagar els impostos i no arriben els diners”. És per això que posa sobre la taula si cal decretar el cessament de l’activitat d’aquests establiments perquè puguin sol·licitar ajudes. També Josep Coma demana que els controls policials que es fan no interrompin la circulació de veïns dins del seu mateix municipi com passa a Molló, en què els habitants dels veïnats són controlats a la rotonda per accedir al nucli urbà.

Segons ha anunciat el vicepresident, Pere Aragonès, properament, probablement la setmana vinent, es durà a terme una nova reunió per concretar les mesures que implementarà la Generalitat per ajudar els sectors econòmics afectats per les darreres restriccions aplicades.

Compartiu-ho amb: