El consell i els alcaldes denuncien manca de coordinació amb la Generalitat i troben insuficients els ajuts per compensar les mesures anticovid

30 de desembre de 2020

Nova reunió del consell comarcal i els ajuntaments del Ripollès amb la Generalitat de Catalunya arran de la implementació, el 23 de desembre, de mesures especials per frenar la proliferació de la covid-19. Una trobada que el president, Joaquim Colomer, lamenta que s’hagi fet més tard del que s’havia indicat inicialment i després d’assabentar-se de les quantitats dels ajuts econòmics a través de la premsa i no de primera mà. Aquest és un fet que també han recriminat els alcaldes a la Generalitat, representada a la reunió pel vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la consellera de Salut, Alba Vergés, i altres alts càrrecs governamentals. Tot plegat ha fet que, en tota aquesta setmana que ha passat des de l’entrada en vigor del tancament perimetral i les restriccions d’activitats determinades, ni el president ni els alcaldes han pogut donar resposta a la majoria d’inquietuds d’empresaris, treballadors i la resta de població que han afrontat amb incertesa i manca d’informació aquestes circumstàncies greus i sobrevingudes.

Joaquim Colomer també ha retret a la Generalitat que els ajuts econòmics que s’han anunciat s’han dissenyat sense escoltar el territori. Si bé tenen en compte sectors com la restauració, els allotjaments turístics o els comerços, Colomer i els alcaldes lamenten que s’han oblidat molts negocis que resulten afectats indirectament per aquests tancaments com escoles d’esquí, el sector primari i els productors agroalimentaris, els transportistes, les empreses de comunicació, les d’activitats culturals, els allotjaments per a animals domèstics o empreses de manteniment i instal·lacions, entre altres.

 

ELS AJUTS, AL GENER

Els ajuts que ha anunciat la Generalitat de Catalunya en aquesta reunió ascendeixen a 2,3 milions d’euros. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha explicat com es repartirien:

· Establiments titulars d’allotjaments turístics: 10.000 euros per empresa
· Empreses d’activitats turístiques: 7.500 euros per empresa
· Empreses explotadors d’habitatges turístics: 7.500 euros per empresa
· Establiments de restauració: 3.000 euros
· Comerços: 1.500 per comerç
· Agències de viatge: 1.500 euros per agència

A la nota de premsa emesa posteriorment per la Generalitat de Catalunya també s’hi citen 1.500 euros per als guies de turisme de Catalunya habilitats.

Segons s’ha indicat, el 7 de gener es publicaran les bases dels ajuts al Diari oficial de la Generalitat de Catalunya i, a partir d’aquí, ja es podran presentar les sol·licituds. Els bars i restaurants que anteriorment ja haguessin sol·licitat els ajuts per suspensió de l’activitat arran de la covid-19 rebran els ajuts d’ofici. Segons el conseller, els pagaments està previst que s’efectuïn durant la segona quinzena de gener.

 

AJUDES INSUFICIENTS

Tant des del consell comarcal com des dels ajuntaments es considera que aquests ajuts, a més de no cobrir tots els sectors damnificats, són del tot insuficients. A tall d’exemple, es quantifica que les pèrdues d’un establiment de restauració de la vall de Ribes des de l’inici de les restriccions d’activitat de l’octubre fins ara poden arribar a ser de 250.000 euros, una xifra que dista molt dels ajuts anunciats. També es qüestiona que els ajuts siguin del mateix import sigui quina sigui la dimensió de l’establiment.

Paral·lelament a això, també s’ha posat de manifest que, mentre s’han dedicat molts recursos humans i materials per controlar els accessos al perímetre de la comarca, no consta cap aportació de recursos al sistema sanitari del Ripollès per reforçar-lo i frenar així la proliferació de la malaltia.

Compartiu-ho amb: