Joaquim Colomer demana a la Generalitat un esforç en promoció turística per compensar els danys i que s’accelerin les inversions pendents

4 de gener de 2021

El Consell Comarcal del Ripollès segueix fent gestions perquè el territori rebi el màxim possible de compensacions davant el greuge que suposen les mesures excepcionals i específiques de prevenció de contagis de la covid-19 al Ripollès i la Cerdanya. A més de reunions i contactes amb els diversos sectors econòmics, avui s’ha fet la darrera trobada telemàtica de seguiment amb la Generalitat de Catalunya, en què hi ha participat el vicepresident en funcions, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó; i el conseller d’Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, entre altres alts càrrecs governamentals.

Amb tot, i malgrat la pressió exercida des del consell comarcal i els ajuntaments, a la reunió s’ha fet patent que les compensacions econòmiques per al Ripollès es quedaran pràcticament a la mateixa xifra de 2,3 milions d’euros, anunciada fa dues setmanes. Un import que des del territori ja es va indicar que és irrisori. A més, el president, Joaquim Colomer, demana que s’extremi la celeritat en el pagament d’aquests ajuts vista la situació crítica en què les restriccions especials anticovid deixen la comarca.

Paral·lelament, el president del consell comarcal demana més compensacions davant el greuge que han patit el Ripollès i la Cerdanya durant aquestes setmanes claus de la campanya turística d’hivern, que representen un percentatge molt important de la facturació anual de molts negocis. Per això, demana a la Generalitat de Catalunya que faci un èmfasi especial en aquests territoris dins les properes campanyes de promoció turística nacionals. De la mateixa manera, també considera que una altra manera d’ajudar el territori seria desencallar inversions i infraestructures promeses des de fa anys i que encara no han vist la llum.

 

7.500 EUROS PER A CADA ESCOLA D’ESQUÍ

L’únic prec que ha atès la Generalitat quant a compensació als sectors afectats és el que correspon a les escoles d’esquí, inicialment no incloses al pla d’ajudes urgents. El conseller Tremosa ha indicat que seran de 7.500 euros per escola i estaran recollides dins la mateixa convocatòria que es preveu que s’obri dijous, 7 de gener. Amb tot, Colomer ha insistit que aquesta també és una xifra insuficient tenint en compte que, aquest desembre, les escoles d’esquí del Ripollès i la Cerdanya han facturat aproximadament entre un 1,5 i un 2,3 % de tot el que haurien ingressat en circumstàncies normals.

Paral·lelament, el president ripollès lamenta que no s’hagi donat resposta als múltiples sectors econòmics que també han estat afectats greument de retruc per les restriccions d’activitat i el tancament perimetral: el sector primari i els productors agroalimentaris, els transportistes, les empreses de comunicació, les d’activitats culturals, els allotjaments per a animals domèstics o empreses de manteniment i instal·lacions, entre altres.

 

PENDENTS D’AGRICULTURA I SALUT

Respecte la darrera reunió, celebrada el 30 de desembre, també ha quedat a l’aire la petició al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal que destini diners a adquirir l’excedent de producció agroalimentària. Son molts els elaboradors que es troben amb les cambres plenes de gènere que no han pogut vendre arran de les restriccions i que perilla que es faci malbé, cosa que significaria més pèrdues econòmiques.

De la mateixa manera, a la videoconferència també s’ha posat de manifest que des de l’Hospital de Campdevànol – Hospital Comarcal del Ripollès es troba a faltar una trucada per part de la consellera de Salut, Alba Vergés. I és que des del centre hospitalari s’assegura que des del seu nomenament, Vergés no ha contactat mai amb la seva gerència i en aquests moments la situació del centre és especialment greu.

 

EL CONFINAMENT MUNICIPAL, UN GREUGE PER ALS MUNICIPIS DESPOBLATS

En aquesta reunió telemàtica, Pere Aragonès i Meritxell Budó han anunciat als alcaldes del Ripollès el final del confinament perimetral de les dues comarques i els han informat de la implementació, del 7 al 17 de gener, de mesures més restrictives a escala nacional.

Joaquim Colomer considera que aquesta mesura denota centralisme i és un greuge per als municipis poc poblats. Posa per exemple que no representa el mateix per als veïns i els negocis confinar perimetralment un municipi de 40.000 habitants com Vic que confinar més de la meitat dels municipis del Ripollès, que tenen menys de 400 habitants. És per això que per a territoris despoblats Colomer advocaria per un confinament comarcal, especialment recordant que tot el Ripollès tan sols acumula uns 25.000 habitants.

En aquesta línia, el president i els alcaldes es mostren astorats pel fet que aquestes mesures signifiquen que, durant onze dies, a Vall de Núria només hi podran anar a esquiar els 188 habitants de Queralbs i a Vallter 2000, els 170 de Setcases. És per a això que aquestes noves mesures vagin acompanyades de compensacions econòmiques per als municipis turístics o poc poblats.

Compartiu-ho amb: