L’Univers Jove 2021, del 23 al 26 de febrer i de forma telemàtica

16 de febrer de 2021

“Volem ser al costat dels joves per ajudar-los a forjar les bases del seu futur i també del futur de la comarca”. Sota aquest precepte el president, Joaquim Colomer, ha anunciat la celebració de l’Univers Jove 2021 en format no presencial i amb quatre dies de durada. “Seguim apostant pel jovent i el futur de la comarca”, malgrat la covid-19, ha assegurat, defensant que “hem de seguir treballant i no hem de deixar de fer res, perquè i el futur i el Ripollès no es poden parar; hem de seguir endavant”.

Colomer ha recordat que ja fa set anys del naixement d’aquest projecte i que l’any passat va arribar a tenir seixanta estands de set comarques diferents i amb les grans universitats de Catalunya i Andorra, visitats per més d’un miler de persones del Ripollès, la Cerdanya i Osona. De fet, “la pandèmia va fer que l’Univers Jove fos l’única fira educativa que es va celebrar en tot el país”. En aquest sentit, la vicepresidenta i consellera comarcal de Joventut i Ensenyament, Mònica Santjaume, ha apuntat que la covid-19 no fa que l’Univers Jove sigui “menys interessant” ni “menys necessari”, ja que cal seguir posant en valor davant dels joves les sortides professionals del Ripollès i la resta del país.

 

UNA PLATAFORMA DE RECURSOS

Així doncs, l’edició 2021 pivotarà sobre el web UniversJove.cat, que esdevindrà “tota una plataforma de recursos per a l’orientació i l’acompanyament dels nostres joves”, tal com ha apuntat Colomer. De la seva banda, Santjaume ha explicat que aquesta edició s’ha conceptualitzat de manera coordinada amb els centres d’ensenyament. El resultat és tota una programació de conferències en línia durant tres dies. Són des de les 8 i fins a les 10 h del matí i de les 12.30 h fins a les 14.30 h. Amb això es vol “reproduir el màxim de semblant possible el que era venir als estands de l’Univers Jove” i això serà amb franges d’entre mitja hora i una hora en què s’explicaran els continguts de l’oferta educativa més demanada per part dels centres més representatius i quins requisits hi ha per accedir-hi.

La programació de xerrades ja es pot consultar al web UniversJove.cat i tracta des de cicles d’administració i gestió, passant per l’hostaleria i els estudis esportius, fins a graus d’universitats com la de Vic, la de Girona, la Politècnica de Catalunya o l’Autònoma de Barcelona. Totes elles es transmetran en directe per YouTube. D’aquesta manera, els estudiants que s’hi connectin podran traslladar en temps real els dubtes i preguntes que els sorgeixin a través del xat. Altrament, també es podran visualitzar en diferit.

Pel que fa a públic, està confirmat el seguiment de les xerrades per part de tots els alumnes de quart d’ESO i Batxillerat de tots els centres del Ripollès, a més dels estudiants dels mateixos cursos de l’Institut Bisaura, de Sant Quirze de Besora; l’Institut Marta Mata, de Torelló, i l’Escola Vedruna de Puigcerdà, i els de segon de batxillerat de l’Escorial de Vic. Tots ells ho seguiran des de l’aula o des de casa, en funció de si els alumnes estan confinats.

 

NOVETATS: INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES I UN ESCAPE ROOM

Una altra novetat que aportarà aquest canvi de format de la fira és que s’hi incorpora un espai d’experiències personals. Un seguit de joves han enregistrat en vídeo explicacions de com és o ha sigut el seu pas ja sigui per la universitat, la formació professional, el batxillerat i, fins i tot, l’arribada al món laboral. “El que volem és cobrir el màxim tot el que es feia de forma presencial i traslladar-ho de forma virtual sense perdre l’essència i el carisma del que ha sigut sempre l’Univers Jove”, ha destacat Santjaume.

A part de les conferències i les experiències, el web incorpora informació sobre el sistema educatiu i els itineraris formatius, a més d’un seguit de consells sobre com escollir els estudis postobligatoris. També hi ha un apartat específic amb l’oferta formativa del Ripollès i els enllaços a tots els centres d’ensenyament d’arreu del país que han participat al darrer Univers Jove presencial.

Per cloure l’Univers Jove 2021, l’equip de Joventut del Ripollès ha ideat un escape room virtual. En aquest joc, l’objectiu és resoldre un seguit d’enigmes per arribar a descobrir tota l’oferta d’ensenyament del Ripollès que, assegura que “és ric, és divers i l’hem de posar en valor”.

El president, Joaquim Colomer, ha conclòs la presentació subratllant l’esforç “ingent” que ha fet Joventut del Ripollès per adaptar l’Univers Jove a aquesta nova normalitat i conceptualitzar-ne el nou format.

Compartiu-ho amb: