L’Univers Jove celebra la primera versió telemàtica amb resultats molt satisfactoris

26 de febrer de 2021

Amb la voluntat de trobar noves formes per acompanyar els joves en la confecció del seu futur formatiu i professional, el Consell Comarcal del Ripollès ha transformat la fira anual de les vocacions Univers Jove en un certamen telemàtic de quatre dies de durada. D’aquesta manera, Joventut del Ripollès ha desplegat un portal web a mode de plataforma de recursos per a l’orientació dels joves que es troben en el moment d’escollir el seu futur, ja siguin estudis postobligatoris o bé el món laboral. Es tracta d’un projecte que s’ha conceptualitzat en coordinació amb els centres d’ensenyament del Ripollès. Tot plegat, amb l’objectiu de reproduir el màxim tot allò que aportava la visita als estands de l’Univers Jove que els anys anteriors s’ubicaven al pavelló poliesportiu de Ripoll.

Entre altres coses, a través del web Universjove.cat s’ha pogut accedir a tota una programació de dinou xerrades transmeses en directe per internet des de dimarts passat i fins dijous, amb durades d’entre mitja hora i una hora. Totes elles han servit per presentar els continguts de l’oferta educativa més demanada per part dels centres més representatius del Ripollès i de Catalunya, i sobre els requisits per accedir-hi. Per exemple, s’hi ha parlat des dels cicles d’administració i gestió, passant per l’hostaleria i els estudis esportius, fins a graus d’universitats com la de Vic, la de Girona, la Politècnica de Catalunya o l’Autònoma de Barcelona. Per fomentar la interacció i personalitzar més les exposicions, els joves han pogut fer preguntes en temps real a través del xat. Totes les xerrades encara són accessibles, per visualitzar-les en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

A part de les conferències, el web també ha incorporat un espai d’experiències personals. Un seguit de joves han enregistrat en vídeo explicacions de com és o ha sigut el seu pas ja sigui per la universitat, la formació professional, el batxillerat i, fins i tot, l’arribada al món laboral.  A més, hi ha publicada informació sobre el sistema d’ensenyament i els itineraris formatius, a més d’un seguit de consells sobre com escollir els estudis postobligatoris. També hi ha un apartat específic amb l’oferta formativa del Ripollès i els enllaços a informació de tots els centres d’ensenyament d’arreu del país que van participar al darrer Univers Jove presencial.

Com a novetat d’aquest any l’Univers Jove s’ha conclòs amb un escape room virtual. En aquest joc, que restarà accessible al web, l’objectiu és resoldre un seguit d’enigmes per arribar a descobrir tota l’oferta d’ensenyament del Ripollès.

 

AUGMENT CONSTANT DE VISUALITZACIONS

Pel que fa a les xerrades, les han seguit en directe tots els alumnes de quart d’ESO i Batxillerat de tots els centres del Ripollès, a més dels estudiants dels mateixos cursos de l’Institut Marta Mata, de Torelló, i l’Escola Vedruna de Puigcerdà, i els de segon de batxillerat de l’Escorial de Vic. També ha confirmat que les visualitzaran la setmana que ve els alumnes de quarts d’ESO i batxillerat de l’Institut Bisaura, de Sant Quirze de Besora. En funció del centre d’ensenyament, la visualització ha estat o bé grupal amb tota l’aula o bé individual, alumne per alumne. I així com hi ha centres els alumnes dels quals han seguit totes les conferències, en d’altres el seguiment ha estat individual i en funció dels interessos. És per això que es fa complicat concretar les xifres de participació de l’Univers Jove 2021, per bé que el públic confirmat és aproximadament el mateix que a l’edició 2020.

D’entre les conferències, aquella que per ara ha sumat més audiència ha estat la del grau d’Administració i Gestió, de l’Institut Abat Oliba. De fet, ha sumat moltes més visualitzacions a posteriori que no pas durant la transmissió en directe i ja ha superat amb escreix el centenar. Pel que fa a la resta, també hi segueixen augmentant les xifres. Si ens fixem en els vídeos d’experiències de joves, la que per ara registra més visualitzacions és la d’un jove ramader que ha estudiat un cicle formatiu de grau mitjà de l’àmbit agrari. En tot cas, el fet que totes les xerrades restin accessibles al públic de YouTube fa que no parin de sumar visualitzacions.

 

L’ÚNICA FIRA EDUCATIVA TELEMÀTICA I UNA DE LES POQUES D’ENGUANY

El 2020, l’Univers Jove va ser l’única fira educativa que es va dura terme en tot Catalunya, arran de la covid-19. En aquell moment, va arribar superar els seixanta estands de set comarques diferents i amb les grans universitats de Catalunya i Andorra, i el miler de visitants provinents del Ripollès, la Cerdanya i Osona, entre estudiants, docents i familiars. Enguany, d’entre els considerats els quatre certàmens principals en aquest àmbit al país, tan sols està confirmada la celebració presencial de l’Espai de l’estudiant, de Valls (Alt Camp), mentre el Saló de l’ensenyament de Barcelona segueix pendent de confirmació.

Alhora, no es té constància de cap altre esdeveniment similar en format telemàtic. Aquest és un motiu més justifica l’interès que va despertant aquesta edició en línia de l’Univers Jove.

Compartiu-ho amb: