El Consell Comarcal del Ripollès reprèn les visites escolars a les depuradores i n’inicia a les deixalleries

21 d'abril de 2021

Conscient de l’interès pedagògic que desperten, el Consell Comarcal del Ripollès té la tradició, des de fa molts anys, d’acollir visites escolars a algunes de les seves instal·lacions. Fins a l’esclat de la covid-19, per tant, cada any desenes d’alumnes han visitat espais com les  estacions depuradores d’aigües residuals, la planta de triatge de residus urbans d’Orís (Osona) o la mateixa seu institucional del consell. Però amb l’inici de la pandèmia, aquestes activitats es van aturar per precaució. Amb tot, recentment, i després d’estudiar-ho cas per cas, s’ha considerat que es podien reprendre les visites a les depuradores, pel fet de ser una instal·lació a l’aire lliure. Paral·lelament, i pel mateix tret característic, s’ha començat a fer visites a la deixalleria de Ripoll.

El president, Joaquim Colomer, i la vicepresidenta i consellera comarcal de Sanejament, Planificació territorial i Transports, Dolors Cambras, han visitat la depuradora de Ripoll coincidint amb una visita de l’Escola Pirineu, de Campdevànol. Colomer ha explicat que amb aquestes visites “es posa en valor i es dona la importància que tenen a aquestes depuradores”, alhora que es facilita que els escolars coneguin de primera mà “aquest procés tan important”, que repercuteix directament en la qualitat ambiental de la comarca. El president ha destacat que són visites segures perquè són a l’aire lliure i que es poden fer respectant els grups bombolla de les escoles. De la mateixa manera, ha destacat la bona resposta per part dels centres d’ensenyament, que de seguida es van interessar per fer aquestes activitats que, ateses les circumstàncies, són de les poques que poden fer d’aquestes característiques.

 

345 VISITANTS EN UN MES

Les visites es van reprendre a principi d’abril i ja n’hi ha de planificades fins a principi de maig. En aquest mes, en total, l’estació depuradora d’aigües residuals Ripoll-Campdevànol haurà rebut 182 visitants i la de Camprodon-Llanars, 32. D’altra banda, la deixalleria de Ripoll haurà sumat 131 visites escolars. En conjunt, aquestes activitats hauran comportat disset desplaçaments amb autocar. Tot plegat, es tracta d’alumnes de cinquè i sisè de primària d’arreu de la comarca, així com d’educació especial o de la Unitat d’escolarització compartida (UEC) del Ripollès.

Paral·lelament, pràcticament tots els alumnes, a més de visitar les instal·lacions, fan tasques prèvies a l’aula. D’una banda, es treballa el concepte del compostatge i, de l’altra, el consum d’aigua. En aquestes sessions es fan servir uns dossiers elaborats expressament per a aquesta finalitat.

Aprofitant la visita a la depuradora de Ripoll i Campdevànol, Joaquim Colomer i Dolors Cambras han aprofitat per supervisar-ne les instal·lacions i fer una ullada a les darreres millores que s’hi han fet. Per exemple, la substitució dels tamisos que es fan servir per filtrar l’aigua en la fase de pretractament, tan bon punt entra a la planta.

Compartiu-ho amb: