El consell comarcal i l’ajuntament de Sant Joan avancen en la remodelació de l’aparcament de les Cinc fonts

5 d'octubre de 2021

Amb l’objectiu de millorar l’acollida de visitants i fomentar la mobilitat sostenible pel nucli urbà, el Consell Comarcal del Ripollès i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses duen a terme unes obres per remodelar i enjardinar l’aparcament del paratge de les Cinc fonts. Es tracta d’una actuació en el marc del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès, finançat amb el Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrat pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

El president, Joaquim Colomer, ha visitat les obres, que aquests dies entren a la fase més vistosa, amb el moviment de terres que ha de permetre passar d’un terreny dividit en tres terrasses, a una sola plataforma. Colomer ha posat en valor el projecte en el qual s’emmarquen, que “aproxima el riu Ter als municipis”, alhora que busca “seguir dotant d’equipaments turístics la comarca, vinculats en tot moment amb el riu Ter.” Unes obres, tal com ha assegurat, que “sumen” per a tota la comarca. De la seva banda, l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, ha afegit que l’obra també va vinculada al pla de mobilitat municipal, que té per objectiu “pacificar el trànsit al centre urbà i generar aparcaments dissuasius”. Roqué està convençut que l’ampliació i millora d’aquest equipament contribuirà a tenir “un poble més net, més segur, sense tant trànsit i més pacífic”. Per tant, no només se’n beneficiaran els visitants sinó també els veïns.

 

DE 40, A 90 PLACES

Ubicat just al costat del pont vell, el paratge de les Cinc fonts esdevé un indret estratègic, com a molt bon punt d’inici per passejar per la vila vella de Sant Joan de les Abadesses, tot passant per aquest element destacat del patrimoni històric ripollès. També connecta amb l’entorn fluvial i la via verda de la Ruta del ferro i del carbó. Amb la remodelació, l’aparcament passarà de disposar d’unes quaranta places fins a prop d’un centenar. Això serà així gràcies a l’aplanament del terreny fins a aconseguir una sola plataforma d’aparcament, que constarà d’unes quaranta places en bateria a tot el contorn i una illa central amb trenta places més.

L’espai guanyat amb el moviment de terres permetrà també disposar d’una zona enjardinada. A part d’embellir el talús, separarà visualment l’aparcament respecte el passeig de l’estació i els seus habitatges. També es recuperarà el bosc de ribera a la part inferior. L’arbrat que es plantarà al talús i a la zona propera a la llera del riu són de creixement ràpid i típics de ribera, com verns, àlbers, pollancres, salzes, bedolls i trèmols. A la part més alta s’hi plantaran plataners i freixes. A l’aparcament, per generar ombra, s’hi plantaran arbres de gran port com el tell i la zelkova. En la part central també hi haurà roure americà, un lledoner i una alzina surera, i finalment, també s’hi plantaran cedres, un pinsap i, per resseguir i acompanyar el passeig de l’Estació, una combinació de parròtia i roure green pillar.

Les obres tindran un import de 285.480,25 euros, IVA inclòs. Es preveu que s’allarguin nou mesos, amb la intenció que abans de l’estiu es pugui gaudir d’aquest espai.

 

XARXA D’ESPAIS DE CONTACTE AMB EL RIU TER

Aquesta acció és només una d’entre totes les que es duen a terme dins del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès. Es tracta d’un pla impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que preveu dur a terme millores en espais naturals urbans a l’entorn del riu Ter, conjuntament amb els ajuntaments que han volgut sumar-s’hi: Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. L’objectiu és adaptar lleres del riu i camins fluvials perquè esdevinguin nous atractius turístics i seguir fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura. Sempre, apostant per un model respectuós amb l’entorn.

Globalment, el projecte suma un import d’1.638.423,10 euros (IVA inclòs). El 50 % està finançat amb una subvenció del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrada pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Compartiu-ho amb: