El Consell Comarcal del Ripollès fa obres de millora a 11 camins rurals, amb una inversió de 206.000 euros

6 d'octubre de 2021

El Consell Comarcal del Ripollès, amb una subvenció del Departament de Vicepresidència, Polítiques digitals i Territori, dedica esforços a millorar la xarxa de camins rurals, especialment aquells més estratègics perquè suposen alternatives per interconnectar municipis o donen accés a nuclis habitats o a serveis d’interès comarcal. És per això que aquests dies ha començat un seguit d’obres de millora, que sumen un import de 206.250 euros.

El president, Joaquim Colomer, ha explicat que les màquines ja treballen als termes municipals de Campdevànol i les Llosses. I és que la subvenció estableix que les obres cal que estiguin enllestides abans que s’acabi el mes. “Un any més ho fem a corre-cuita perquè un cop més, ens han donat molt poc termini de temps”, ha explicat, en contraposició a anys enrere, quan es disposava de més temps, cosa que “permetia tenir una organització i fer, amb els alcaldes i alcaldesses, una previsió als seus territoris”.

El president ho ha explicat tot visitant les obres del camí d’Estiula, en terme campdevanolenc, acompanyat del vicepresident i conseller de Cooperació municipal, Enric Pérez, i de l’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa. Pérez ha afegit que, per escollir els camins, es va fer una comissió amb representants de tots els grups polítics comarcals en la qual es van establir uns criteris per puntuar les propostes que presentés cada ajuntament al pla de camins del consell comarcal. Això ha permès “fer una priorització i determinar objectivament els camins on s’actuaria prioritàriament”. En aquest sentit, han rebut més puntuació aquelles vies que interconnecten municipis diferents, que enllacen carreteres o que condueixen a serveis públics d’interès comarcal. També puntuaven, en menor mesura, camins que comuniquen nuclis rurals, explotacions ramaderes o indrets d’interès cultural o forestal. El vicepresident considera que la inversió ha quedat ben repartida per tota la comarca i que “les necessitats són moltes, els recursos no són suficients, però sí que molts camins coneguts per molts ripollesos veuran una millora substancial i significativa”.

 

UNES OBRES QUE BENEFICIEN DIRECTAMENT 11 MUNICIPIS

De la seva banda, Dolors Costa s’ha mostrat satisfeta amb aquestes actuacions en un entorn rústic perquè “és una zona molt visitada i molt transitada i és una millora molt necessària que era convenient”.

L’import de 206.250 euros i els criteris de puntuació consensuats han permès que siguin onze les vies en els quals s’intervé aquesta tardor. Concretament, els camins que es milloraran són el que dona accés al Refugi d’animals del Ripollès, dos trams del de Ribamala, el d’Estiula, el de Viladonja, el que uneix entre Espinavell i Setcases, el del Catllar, el de Collabós, el de Tubert, el de la font de Forcarà, el que condueix al dipòsit de Nevà i el de Puigvassall.

En la majoria de casos, l’obra consisteix en la pavimentació de trams puntuals, sobretot zones obagues o amb pendents, cosa que hi facilitarà la viabilitat. El material emprat és el formigó, amb plataformes d’entre tres i quatre metres d’amplada, en funció de la pista. L’excepció és el camí d’Espinavell a Setcases, on no es dipositarà formigó, sinó que les obres consistiran en arranjar i millorar l’esplanada, repassar-ne les cunetes, habilitar guals per al pas de l’aigua i modificar peraltes.

Aquestes actuacions prenen una rellevància especial en el cas del camí del refugi d’animals, ja que dona accés a un equipament comarcal que dona servei a tots els municipis. També destaca l’actuació als camins de Ribamala, Estiula, Viladonja i el d’Espinavell a Setcases perquè intercomuniquen municipis diferents: Ripoll, Ogassa i Sant Joan de les Abadesses; Campdevànol i les Llosses; i Molló i Setcases. Globalment, a més, aquestes actuacions milloraran l’accés a nuclis disseminats, habitatges disseminats, dipòsits utilitzats per a l’extinció d’incendis, explotacions agràries, zones de gestió forestal, ermites i dipòsits d’aigües que subministren municipis, entre altres.

Compartiu-ho amb: