El Consell Comarcal del Ripollès focalitza en la millora de l’R3 la reunió d’aquest mes de la taula comarcal d’infraestructures

20 d'octubre de 2021

Que el Ripollès estigui al dia pel que fa a vies de comunicació que el connecten amb les comarques veïnes i, especialment, amb els centres econòmics del país és una qüestió cabdal per al Consell Comarcal del Ripollès. Sobretot, per garantir que els habitants del nostre territori no es quedin enrere en oportunitats en comparació amb els de la resta del país i sigui una comarca competitiva. És amb aquest objectiu que treballa la Taula comarcal per a les infraestructures del Ripollès. La millora de la línia ferroviària R3 ha centrat la reunió d’aquest mes d’aquest fòrum conformat per l’àmbit polític i entitats implicades en la matèria. En aquesta ocasió, també hi ha participat el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; el coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias; i representants del col·lectiu Perquè no ens fotin el tren.

El vicepresident primer i president de la taula, Enric Pérez, ha obert la sessió remarcant la importància de treballar conjuntament per millorar la qualitat del servei ferroviari de Rodalies. De la seva banda, el president, Joaquim Colomer, ha destacat les obres de millora com la renovació que s’ha fet del túnel de Toses o la millora que es farà del pont sobre l’aiguabarreig del Ter i del Freser. Així mateix, considera que caldria que Renfe i Adif fessin més difusió de totes les inversions perquè els usuaris potencials confiïn més en el servei.

Pel que fa al president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, ha exposat la consecució d’un pacte comarcal d’Osona per a l’R3 i n’ha explicat el contingut. També ha posat de manifest la necessitat que, al marge de no disposar de fons suficients per fer determinades inversions a l’obra, fora bo que Adif fes un esforç per redactar els estudis previs i tenir-los a punt per quan hi hagi finançament. També ha entomat satisfactòriament la voluntat del Ripollès de treballar de bracet amb Osona en les reivindicacions per a la línia.

El coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias, ha detallat alguns projectes en marxa per a l’R3 com un pla de xoc per reparar talussos al Ripollès i la Cerdanya, el desdoblament imminent entre la Garriga i Parets del Vallès (Vallès Oriental), el del tram sud de l’estació de Vic o la construcció de subestacions elèctriques a Taradell (Osona) i Parets. Ha admès la manca d’inversió en Rodalies dels darrers anys i ha demanat comprensió per les afectacions al servei que produiran, especialment, les obres de desdoblament.

En les seves intervencions, la portaveu de Perquè no ens fotin el tren, Montse Ayats, ha subratllat la voluntat de disposar d’”un bon tren, amb bons horaris i bon servei”. En aquest sentit, ha emfasitzat que no només ha de ser útil per connectar el Ripollès amb Barcelona sinó que també ha de servir per intercomunicar els municipis per on transcorre la línia al llarg del Ripollès i Osona. També ha defensat que cal estar permanentment a sobre dels responsables del servei perquè sigui eficient. De la seva banda, el portaveu del grup comarcal d’Alternativa municipalista, Àlex Medrano, s’ha interessat per les millores que podria suposar per a la línia la celebració dels Jocs olímpics d’hivern del 2030 al Pirineu, la qual cosa la majoria dels presents ha respost dient que seran benvingudes.

 

LA TAULA COMARCAL D’INFRAESTRUCTURES

La taula comarcal d’infraestructures sorgeix de la voluntat política del Consell Comarcal del Ripollès de revisar les prioritats pel que fa a la necessitat de noves infraestructures per a la comarca. Això, tenint en compte el Pacte comarcal per a les infraestructures del Ripollès, signat el 2009. A partir d’aquí, la intenció és posar aquests projectes a l’agenda de les diverses institucions implicades, ja siguin els ajuntaments, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya o el govern d’Espanya.

La taula comarcal d’infraestructures està formada pels portaveus dels grups polítics comarcals, a més del president, Joaquim Colomer. També hi participen la Unió intersectorial empresarial del Ripollès i la plataforma El Ripollès Existeix. En aquesta ocasió, atès que s’havia d’abordar l’estat i les necessitats de millora de la línia ferroviària R3, també hi ha participat el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; el coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias; i representants del col·lectiu Perquè no ens fotin el tren. La taula la presideix el vicepresident primer del consell comarcal, Enric Pérez.

Compartiu-ho amb: