Joaquim Colomer presideix una de les jornades de la fira Municipàlia i hi defensa els interessos dels consells comarcals

21 d'octubre de 2021

Canalitzar les necessitats del Ripollès a les instàncies corresponents en cada cas és primordial per al Consell Comarcal del Ripollès. I és una oportunitat poder-ho fer a través del Fòrum comarcal, de l’Associació catalana de municipis i comarques (ACM), un organisme presidit per Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès. És per això que Colomer ha tingut l’ocasió d’encapçalar un jornada adreçada a ens locals de més de 20.000 habitants, celebrada a Lleida en el context de la fira Municipàlia, el certamen més important del país dedicat a les necessitats i els recursos d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

A la jornada, el president ha aprofitat per defensar novament el posicionament de tots els consells comarcals de Catalunya en relació a la decisió de la Generalitat de substituir per un acord de govern els convenis que regulaven els serveis d’Ensenyament que duen a terme els consells. Deixar enrere els convenis implica abandonar un model basat en la negociació bilateral aprovat d’una banda pels plens comarcals i de l’altra, pel consell executiu de la Generalitat, mentre que l’acord representa una decisió unilateral de Barcelona. Més enllà d’això, els consells comarcals, tots ells de diferents colors polítics, no estan d’acord en les condicions noves que comporta l’acord de govern perquè consideren que hi surten perdent. Per exemple, consideren que l’acord presenta deficiències pel que fa al servei de transport escolar no obligatori, la gestió dels menjadors escolars entesa com a espai migdia, el finançament del sistema, el servei prestat a les escoles rurals i els centres d’alta complexitat, el finançament dels consells comarcals i la necessitat d’una taula de treball permanent entre els consells comarcals i el Departament d’Educació.

En el mateix àmbit, Joaquim Colomer també ha manifestat que cal millorar les ràtios actuals de monitoratge del menjador escolar, especialment en entorns rurals, i les condicions amb les quals els consells presten els serveis de transport escolar i el transport escolar adaptat, per encàrrec de la Generalitat.

Totes aquestes són qüestions que el president ha copsat a partir de diverses reunions amb les direccions dels centres d’ensenyament del Ripollès i els múltiples contactes amb consells comarcals d’arreu de Catalunya. Unes qüestions que, en el marc del Fòrum comarcal de l’ACM també ha traslladat al Departament d’Educació.

El pas per la fira Municipàlia també ha permès a Joaquim Colomer reunir-se amb altres presidents de consells comarcals i alcaldes provinents de territoris diversos per constatar les ganes de tirar endavant el territori i compartir-hi estratègies i inquietuds.

 

EL FÒRUM COMARCAL

El Fòrum comarcal de l’Associació catalana de municipis i comarques agrupa els presidents dels consells comarcals de tot Catalunya i la síndica del Consell General d’Aran. Es va crear el 1993 i té per funcions representar a tots els nivells dels interessos de les comarques, fixar les directrius d’actuació generals en relació amb els consells comarcals i promoure i elaborar estudis sobre problemes i qüestions comarcals, a més de qualsevol altra finalitat que afecti directament o indirectament els associats.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, va accedir a la presidència de l’organisme a l’assemblea celebrada el 12 de desembre del 2019 i això el va convertir en el primer ripollès que l’encapçala. També és el primer mandat que presideix una comarca poc poblada. La junta del fòrum l’acaben de conformar els presidents de l’Alt Camp, el Pla d’Urgell, el Solsonès, l’Alt Penedès, la Ribera d’Ebre, el Maresme i el Vallès Oriental. El fet de presidir el fòrum també situa Colomer i el Ripollès a l’executiva nacional de l’ACM i altres òrgans de l’associació, cosa que suposa un benefici clar a l’hora de canalitzar les inquietuds i necessitats del Ripollès i difondre la perspectiva dels territoris poc poblats o de muntanya.

Compartiu-ho amb: