Joventut del Ripollès organitza una formació sobre el protocol d’abordatge de les violències sexuals en espais d’oci

15 de novembre de 2021

Al llarg d’aquest any, tant el Consell Comarcal com els diferents ajuntaments de la comarca del Ripollès han aprovat i comencen a posar en marxa el protocol d’abordatge de les violències sexuals als espais d’oci del Ripollès.

Aquest document actua com a guia d’abordatge de les violències sexuals que es puguin produir en els espais d’oci, i en ella s’hi inclouen diferents accions amb els agents implicats per tal de poder fer difusió del protocol i oferir les eines i recursos necessaris per conèixer com actuar. Una de les accions previstes és la formació a personal d’organització d’esdeveniments puntals, en el cas de la nostra comarca estem parlant dels diferents ajuntaments i, també, de les comissions de festes que són les encarregades d’organitzar actes dins de l’espai de l’oci nocturn.

La formació va tenir una durada de tres hores i que va comptar amb la participació de membres de la comissió de festes de Ripoll, la comissió de festes i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, l’Ajuntament de Pardines i l’equip de Joventut del Ripollès.

Al llarg de la formació es va contextualitzar els conceptes de sexe i gènere, la diversitat sexual i la violència masclista i sexual. Després d’aquesta contextualització es va oferir informació sobre la normativa actual i quins passos cal seguir si es produeix un cas de violència sexual dins d’una festa, i per últim, es van poder treballar casos pràctics sobre com actuar en cada situació, què marca el protocol i a qui ens hem de dirigir.

Una de les temàtiques que es van tractar al llarg de la formació va ser la importància dels punts liles, com aquests espais segurs actuen com a punt d’informació però també com a punt de consulta i acompanyament en casos de violències que es puguin produir en el context d’una festa, i de com les professionals que estan en aquest servei ofereixen un servei especialitzat, segur i confidencial per a totes aquelles persones que el puguin necessitar. A banda dels punts liles, també es va recordar els serveis comarcals del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) i del SAI (Servei d’Atenció Integral) especialitzats en l’acompanyament a dones i el col·lectiu LGBTIQ+ en situacions de discriminació i violència, on tota persona de la comarca hi pot accedir lliurament demanant cita prèvia.

A banda d’aquesta formació, des dels diferents municipis han anat realitzant altres accions lligades a aquest protocol com els punts liles, la intensificació de la campanya No toquis la pera, o la formació als seus cossos de seguretat.

Des de la comarca es segueix treballant per oferir espais segurs i lliures de violència, tant dins del context d’oci però també en la resta de contextos.

Compartiu-ho amb: