El consell comarcal segueix col·laborant amb l’Agrupament de persones sordes del Ripollès per finançar la interpretació en llengua de signes

15 de desembre de 2021

La participació activa a la vida política, social i cultural de la comarca és un dret de tots els ripollesos i ripolleses amb independència de la seva condició. És sota aquesta premissa que el Consell Comarcal del Ripollès ha finançat per quart any consecutiu el servei d’interpretació en llengua de signes catalana a l’Agrupament de persones sordes del Ripollès (APSRipollès). El president, Joaquim Colomer, i la consellera comarcal de Serveis a les persones, Dolors Costa, han lliurat un taló simbòlic de 1.500 euros al president de l’entitat, Oscar Díaz, coincidint amb el final de la justificació dels serveis finançats aquest 2021 amb la subvenció nominal que se’ls atorga.

Joaquim Colomer ha manifestat la satisfacció de poder oferir aquesta “petita ajuda” al col·lectiu, sobretot en aquesta situació de covid-19, en què l’ús de màscares ha afegit dificultats de comprensió verbal en el dia a dia de les persones sordes. El president ha insistit en la importància de fer aquesta aportació, cosa que justifica que sigui l’única subvenció que el consell comarcal atorga de forma directa.

De la seva banda, Dolors Costa ha recordat que el Consell Comarcal del Ripollès va ser el primer ens d’aquestes característiques que va emprendre aquesta iniciativa. També ha justificat la importància de contribuir-hi tenint en compte que la llengua de signes catalana (LSC) és una de les llengües oficials de Catalunya, al costat del català, l’occità i el castellà. La consellera comarcal de Serveis a les persones ha detallat que la mecànica d’aquesta subvenció permet a l’APSRipollès anar disposant del servei d’interpretació en funció de les seves necessitats al llarg de l’any per suprimir barreres socials i comunicatives amb què es troba aquesta part de la societat a l’hora de relacionar-se. Així mateix ha anunciat que el pressupost del 2022 del Consell Comarcal del Ripollès preveu aquesta subvenció, per cinquè any consecutiu.

Finalment, el Oscar Díaz ha agraït el gest del Consell Comarcal del Ripollès i ha relatat com la covid “ha trencat la comunicació” en el dia a dia de les persones sordes. Tal com ha detallat, la mascareta ha suposat un inconvenient en àmbits tan diversos com l’escola o l’accés a la sanitat, ja que els impedeix llegir els llavis. Així que afirma que tenir un suport econòmic per disposar d’intèrprets els resulta important.

 

APRENENTATGE DE LA LLENGUA DE SIGNES

 El president, Joaquim Colomer, ha aprofitat la roda de premsa per explicar un gest més del Consell Comarcal del Ripollès per millorar la comunicació amb les persones sordes. És en el marc d’un curs introductori de llengua de signes catalana organitzat per l’APSRipollès i que s’ha celebrat en dues sessions, el 4 i l’11 de desembre.

Colomer ha explicat que es va considerar que era una oferta formativa interessant, per millorar l’atenció a les persones del col·lectiu. És per això que dues tècniques del Consorci de benestar social del Ripollès hi han participat. De la seva banda, Diaz ha explicat que el curs volia proporcionar recursos i habilitats, entre altres, a persones que treballen de cara al públic. En definitiva, considera que si aquestes persones disposen d’uns coneixements bàsics de la llengua, això els facilita les gestions.

Compartiu-ho amb: