La fira educativa Univers Jove torna a celebrar-se presencialment i amb 52 estands

9 de febrer de 2022

Donar als joves del Ripollès les mateixes opcions que puguin tenir els que viuen a l’àrea metropolitana, pel que fa a orientació educativa. Aquest és l’objectiu principal de l’Univers Jove, tal com l’ha descrit el president del Consell Comarcal del Ripollès i de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Joaquim Colomer. Ha estat durant la roda de premsa de presentació de l’edició 2022 d’aquesta fira educativa, que enguany recupera el format tradicional presencial i se celebrarà el 15 de febrer, de les 9.30 a les 14.30 h, al pavelló de Ripoll.

“Creiem que per als estudiants el millor és poder rebre la informació de primera mà, poder interactuar i que sigui d’una manera presencial”, ha subratllat Colomer. També ha valorat la feina de l’equip organitzatiu, que ha apostat pel retorn a la presencialitat, malgrat que la situació pandèmica temps enrere era molt incerta. Així mateix, el president ha aplaudit el fet que l’Univers Jove hagi estat l’única fira educativa de Catalunya que no s’ha aturat, per la covid-19. De fet, el 2020 va ser l’única que es va celebrar a tot el país perquè es va dur a terme abans de l’esclat de l’epidèmia, que va obligar a cancel·lar la resta. El 2021, l’esdeveniment es va reconvertir en un certamen telemàtic que va permetre igualment l’intercanvi d’informació i experiències, a més de cobrir la funció orientadora.

De la seva banda, Manoli Vega, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Ripoll, considera que l’Univers Jove “és una oportunitat per als joves de la comarca i de Ripoll per poder triar el seu futur”. Alhora, també pensa que és “una oportunitat per als centres educatius”, que troben en aquest certamen una molt bona plataforma de difusió de l’oferta formativa.

MÉS OFERTA EN PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I AUDIOVISUALS

Joaquim Colomer ha recordat que l’Univers Jove es considera una de les fires educatives més importants de Catalunya, no només per l’envergadura, sinó també pel format i l’organització. Enguany, el nombre d’estands es reduirà sensiblement però de manera volguda. Si bé el 2020 es va fregar la seixantena, enguany en seran 52, per complir les mesures sanitàries i habilitar també una entrada i una sortida al recinte diferenciades. “Hem de ser conscients de l’espai que tenim”, ha reblat el president.

Com cada any, a la fira hi seran representades les grans universitats catalanes, però aquest cop amb l’excepció de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Lleida, que han reduït l’assistència a esdeveniments com aquest per motius organitzatius interns. Per contra, enguany s’hi afegeix l’Escola de prevenció i seguretat integral (EPSI-UAB i l’escola universitària ERAM (UdG), especialitzada en estudis audiovisuals i multimèdia. Pel que fa a formació professional, s’hi trobarà tota l’oferta del Ripollès, a més de centres provinents de les comarques de la Garrotxa, el Gironès, Osona, el Pla de l’Estany, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Pel que fa als visitants, ja hi ha prevista l’assistència de prop de 750 alumnes, al marge de la resta de persones que puguin venir-hi pel seu compte. La xifra inclou tots els estudiants de quart d’ESO i batxillerat del Ripollès. A part, també han confirmat la visita alumnes del Bisaura i altres punts d’Osona, així com la Cerdanya. En aquesta edició, com a novetat, ha confirmat la visita un grup d’alumnes de l’Alt Empordà.

EXHIBICIONS, CONCURSOS I XERRADES

A la darrera edició presencial, el 2020, es va consolidar amb èxit la creació d’un espai de dinamitzacions, on diversos estands van fer demostracions sobretot esportives, que van resultar molt atractives per als visitants. Això enguany s’ha potenciat encara més i estarà amenitzat per un DJ. Com a novetats, també hi haurà demostracions de pintura fetes damunt d’una estructura de cubs i que faran les escoles d’art. També s’obrirà el rocòdrom, on es faran demostracions d’escalada. Una altra acció innovadora serà la pintura en directe d’un mural interactiu, que serà una obra col·lectiva en què podran participar tots els visitants i que quedarà per a Joventut del Ripolles.

Al costat de la zona de dinamitzacions, aquest any s’hi afegirà una terrassa chill out, que servirà per fer concursos amb premis directes per gastar a la comarca i entrevistes i interaccions amb joves.

Paral·lelament, en aquesta edició s’han tornat a introduir les xerrades, tal com s’havia fet anys anteriors. Concretament, se centraran en la transició educativa, per presentar alternatives després de l’ESO, itineraris formatius i eines per escollir uns estudis i una professió. Seran amb l’orientadora del servei d’orientació d’àmbit comunitari de Ripoll del Pla Educatiu d’Entorn 0-20, Itziar Coma.

RIPOLL, DESTINACIÓ CULTURAL

Un altre element singular que manté l’Univers Jove és el programa Univers_Cultura, amb què els visitants podran adquirir entrades pel preu simbòlic d’un euro per veure equipaments culturals de referència nacional com el monestir de Ripoll, el Museu etnogràfic de Ripoll, la Farga Palau o l’Scriptorium.

Amb tot plegat, el president, Joaquim Colomer, i la tinent d’alcalde Manoli Vega han fet un agraïment especial a tots els organitzadors que fan possible l’Univers Jove al costat del Consell Comarcal del Ripollès: l’Ajuntament de Ripoll i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura a través del projecte Odisseu. L’agraïment l’ha fet extensiu al Servei educatiu del Ripollès i els centres d’ensenyament del Ripollès, que també hi col·laboren. Així mateix ha convidat a tothom a visitar l’Univers Jove, el 15 de febrer, al pavelló municipal de Ripoll.

Tots els estands, així com la programació de demostracions i xerrades es pot consultar al web universjove.cat.

Compartiu-ho amb: