L’Univers Jove torna a la presencialitat amb èxit rotund

15 de febrer de 2022

“L’Univers Jove és una aposta molt potent del Consell Comarcal del Ripollès per al jovent i, per tant, per al futur de la nostra comarca”. Així ha definit el president, Joaquim Colomer, la celebració d’aquesta fira d’orientació acadèmica, que el consell organitza conjuntament amb l’Ajuntament de Ripoll i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, amb el suport del Servei educatiu del Ripollès i els centres d’ensenyament. Ha estat durant l’acte d’obertura del certamen, en què també han intervingut la vicepresidenta i consellera comarcal d’Ensenyament i Joventut, Mònica Sanjaume, i la directora de l’Agència catalana de joventut, Núria Ramon, acompanyats d’altres autoritats.

Colomer, s’ha felicitat pel fet que l’Univers Jove ha pogut recuperar el format tradicional, després que l’any passat s’hagués de celebrar telemàticament arran de la pandèmia. Ha posat en valor la presència de 52 estands, amb formacions d’arreu de Catalunya i Andorra, que són alguns menys que a l’edició del 2020 perquè s’han volgut augmentar les mesures sanitàries. També ha indicat que en aquesta edició s’ha concertat la visita d’uns 750 estudiants provinents del Ripollès, la Cerdanya, l’Alt Empordà i el Bisaura, a més d’altres de provinents de la resta de la comarca d’Osona. Tot això, sense comptar tot aquell públic que hi ha vingut pel seu compte.

De la seva banda, la vicepresidenta i consellera comarcal de Joventut ha assegurat que així és com l’Univers Jove torna a prendre força i s’ha mostrat agraïda i contenta per les grans xifres que l’acompanyen. En definitiva, considera que aquesta edició és “un èxit total i rotund i poder tornar a reprendre la presencialitat encara ho és més”.

Per part de l’Agència catalana de joventut, Núria Ramon ha aplaudit la col·laboració entre els recursos educatius i els de joventut de la comarca per fer realitat l’Univers Jove, així com el fet que “no es tracta d’una acció puntual, sinó d’una acció integral amb treball previ als centres educatius”, gràcies al contacte directe de l’equip de Joventut del Ripollès amb els estudiants. Ramon també ha lloat iniciatives com aquesta, “que donen eines i recursos per a l’acompanyament” en moments de transició dels joves, que sovint estan marcats per la incertesa.

MÉS OFERTA EN PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I AUDIOVISUALS

Joaquim Colomer també ha recordat que l’Univers Jove es considera una de les fires educatives més importants de Catalunya, no només per l’envergadura, sinó també pel format i l’organització. Com cada any, hi han estat representades les grans universitats catalanes, però aquest cop amb l’excepció de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Lleida, que han reduït l’assistència a esdeveniments com aquest per motius organitzatius interns.

Per contra, enguany s’hi ha afegit l’Escola de prevenció i seguretat integral (EPSI-UAB) i l’escola universitària ERAM (UdG), especialitzada en estudis audiovisuals i multimèdia. Pel que fa a formació professional, hi ha hagut tota l’oferta del Ripollès, a més de centres provinents de les comarques de la Garrotxa, el Gironès, Osona, el Pla de l’Estany, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

EXHIBICIONS, CONCURSOS I XERRADES

A la darrera edició presencial, el 2020, es va consolidar amb èxit la creació d’un espai de dinamitzacions, on diversos estands van fer demostracions sobretot esportives, que van resultar molt atractives per als visitants. Això enguany s’ha potenciat encara més i s’ha amenitzat amb un DJ. Just al costat, aquest any s’hi ha afegit una terrassa chill out, on s’han fet tot tipus de concursos i dinamitzacions amb premis directes per gastar a la comarca. Com a novetats, també s’ha fet una demostració de pintura artística damunt d’una estructura de cubs, per part de les escoles d’art. També s’ha obert el rocòdrom, on els visitants que han volgut s’han atrevit a enfilar-s’hi, sota la supervisió de monitors especialitzats. Una altra acció innovadora ha estat la pintura d’un mural interactiu, una obra col·lectiva en què han pogut participar tots els visitants i que quedarà per a Joventut del Ripollès. A l’exterior del recinte, alumnes de l’Escola comarcal de música del Ripollès han fet petits recitals, que han captat l’atenció dels visitants.

Paral·lelament, en aquesta edició s’han tornat a introduir les xerrades, tal com s’havia fet anys anteriors. Concretament, se centraran en la transició educativa, per presentar alternatives després de l’ESO, itineraris formatius i eines per escollir uns estudis i una professió. Ha estat amb l’orientadora del servei d’orientació d’àmbit comunitari de Ripoll del Pla Educatiu d’Entorn 0-20, Itziar Coma.

RIPOLL, DESTINACIÓ CULTURAL

Un altre element singular que manté l’Univers Jove és el programa Univers_Cultura, amb què els visitants han pogut adquirir entrades pel preu simbòlic d’un euro per veure equipaments culturals de referència nacional com el monestir de Ripoll, el Museu etnogràfic de Ripoll, la Farga Palau o l’Scriptorium.

Amb tot plegat, el president, Joaquim Colomer, i la vicepresidenta Mònica Sanjaume han fet un agraïment especial a tots els organitzadors que fan possible l’Univers Jove al costat del Consell Comarcal del Ripollès: l’Ajuntament de Ripoll i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura a través del projecte Odisseu. L’agraïment l’han fet extensiu al Servei educatiu del Ripollès i els centres d’ensenyament del Ripollès, que també hi col·laboren.

Compartiu-ho amb: