La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, explica les línies generals de la candidatura olímpica al Consell Comarcal del Ripollès

23 de març de 2022

El Consell Comarcal del Ripollès ha rebut la visita de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb motiu de la qual s’ha organitzat una reunió de consellers comarcals i alcaldes. La raó de la visita ha estat explicar les línies generals del projecte de candidatura perquè el Pirineu i Barcelona acullin els jocs olímpics i paralímpics d’hivern del 2030, en el marc del procés de participació que organitza la Generalitat de Catalunya sobre aquest afer.

En la introducció d’aquesta reunió, el president, Joaquim Colomer, ha posat en relleu el paper del Ripollès en la història dels esports d’hivern a Catalunya, com a territori on es van dur a terme les primeres competicions. Així mateix, ha refermat el caràcter pirinenc de la comarca i la importància que se la prengui en consideració en aquesta efemèride.

De la seva banda, la consellera ha explicat que el projecte en què es treballa vol ser sostenible i no preveu grans infraestructures, alhora que pretén posar al dia aquelles que hi estiguin més vinculades. Així mateix, Vilagrà ha apuntat que es vol que un projecte d’aquestes característiques es consensuï amb el territori afectat. Per això ha explicat que, d’una banda es farà una consulta als ciutadans residents a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran i, de l’altra, s’emprendrà un procés de participació en què també s’interpel·larà el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès.

De la seva banda, consellers comarcals i alcaldes de tots els colors polítics han insistit en la legitimitat del Ripollès per participar també en la consulta ciutadana. Alhora, han mostrat recel davant la divisió dels ciutadans de la serralada en funció de la vegueria en què se’ls circumscriu la seva comarca, obviant criteris com els geogràfics o la veterania en els esports d’hivern. Una altra inquietud que ha planat en la reunió ha estat demanda que els jocs olímpics es tradueixin en inversions per millorar aspectes com les infraestructures viàries, la connectivitat amb fibra òptica i el parc d’habitatge social. Tot plegat, amb el focus posat en l’arrelament al territori i frenar el despoblament.

La consellera Laura Vilagrà i el seu equip han pres nota de les aportacions dels electes ripollesos i s’han compromès a estudiar-les. Així mateix, Vilagrà ha deixat oberta la porta a incloure el Ripollès dins la consulta ciutadana. Per part de la Generalitat, en aquesta reunió també hi han pres part Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat física; David Rodríguez, secretari de Governs locals i de Relacions amb l’Aran; Jesús Fierro, director general de Polítiques de muntanya i del Litoral; Maria Josep Porta de Lafuente, directora dels serveis territorials de la Presidència a Girona; i Mònica Bosch Forrellad, coordinadora del projecte olímpic  Pirineus-Barcelona 2030.

Compartiu-ho amb: