Èxit de participació a la Gala literària del Ripollès, en què s’han lliurat els 31ns premis Joan Triadú

28 d'abril de 2022

El Consell Comarcal del Ripollès ha celebrat, amb molt bona acollida per part del públic, la Gala literària del Ripollès, amb què s’han lliurat els 31ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Enguany, la gala ha retornat a les dates habituals, pels volts de Sant Jordi, i amb l’esplendor a què estàvem acostumats fins al 2019, ja que el 2020 la pandèmia va obligar a reduir l’acte a una mera roda de premsa i, el 2021, es va fer a final de curs, coincidint amb una millor situació pandèmica, i sense aperitiu posterior. Tot plegat, en el marc de l’Església de Sant Pere, de Ripoll, bé cultural d’interès local.

En el seu discurs el president, Joaquim Colomer, ha recalcat el pes de la joventut en les polítiques del Consell Comarcal del Ripollès, entenent que “els joves d’avui són el Ripollès del futur”. En aquest sentit, ha apuntat la necessitat “despertar-los la flama de la inquietud cultural, de la creativitat literària, de l’estima per la llengua i, en definitiva, el patriotisme·.

Per personificar el llegat de Joan Triadú, enguany a la gala hi ha participat Carles Duarte, director general de la Institució Cultural del CIC, de la qual fou director pedagògic Joan Triadú. Duarte ha glossat el mestre de mestres i ha motivat els joves en el gaudi de la literatura.

La gala ha transcorregut al ritme de les actuacions musicals de Jordi Pau i Jordi Ballesteros, de l’Escola comarcal de música del Ripollès, que s’han anat intercalant amb el lliurament dels premis de les diferents modalitats i categories i el recital de les obres mereixedores del primer premi de cada modalitat, amb les veus de l’escriptor Ramon Alabau i de la historiadora Roser Capdevila. Aquesta fórmula ha aportat un aire àgil i ric a la vetllada, alhora que serveix per donar valor a les obres guanyadores.

Tant Colomer com Duarte han format part del conjunt de persones encarregades d’anunciar i lliurar els premis, consistents en lots de llibre i, per als vencedors absoluts de cada modalitat, també un trofeu format per les lletres JT, de Joan Triadú, enguany de color lila. Les altres persones encarregades de fer-ho han estat els representants del jurat Oriol Molas i Montse Maestre; la directora del Servei educatiu del Ripollès, Carme Llagostera; el conseller comarcal de Cultura, Josep Estragués; i el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Calataiud.

140 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial.

Per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, les diferents categories del certamen prenen noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. Els participants del Centre d’educació especial Ramon Suriñach, s’engloben a la categoria Torreneules. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia.

En aquesta edició s’hi han presentat 140 obres, aproximadament les mateixes que l’any passat. Per categories, la participació ha estat de 26 treballs de Taga, 44 de Balandrau, 28 de Bastiments, 32 de Puigmal i 10 de Torreneules.

Enguany, el jurat del certamen l’han format representants de la comunitat educativa, del món cultural i també de la comunicació. Concretament: Cèlia Forment, Concepció Soler, l’Honorable Senyora Irene Rigau, Jordi Vilarrodà, Oriol Molas, Maria Cortacans, Montse Guix, Montse Maestre i l’equip de docents de l’escola Ramon Suriñach, per a la categoria Torreneules.

Les obres participants podien ser de temàtica lliure. La participació s’ha vehiculat a través de les escoles, tot i que també s’ha permès la presentació per lliure sempre que es tractés d’alumnes escolaritzats al Ripollès. Totes les obres guanyadores s’han editat en un llibret commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars. Aviat es podrà consultar en format digital al l’apartat del web dedicat als premis Joan Triadú.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa dels serveis de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, la Diputació de Girona, el Consorci per a la normalització lingüística, Scolarest, Kàterings Torre del Coll, la Fundació MAP, Autocars Mir i Teisa.

ELS PREMIATS

TAGA

Prosa:

1r: EMMA ROCA CANAL – Una altra vida. 4t de primària de l’IE Mestre Andreu.

2n: ÒNIA MARTÍNEZ SALGADO – El gat sense cua. 4t de primària de l’escola Salesians.

3r: MANEL SALVADOR ALBERICH – Darrera la mascareta. 4t de primària de l’escola l’Esquirol.

Poesia:

1r: MARIA RICART LIEBANA – Flors sí, guerra no. 4t de primària de l’escola Vedruna.

2n: HUGO RUIZ COSTA  – Les aus. 4t de primària de l’escola Vedruna.

3r: MARTINA TAUSTE – Les estacions de l’any. 4t de primària de l’escola Vedruna.

BALANDRAU

Prosa:

1r: BLANCA GÀMEZ – Gràcies als contes…. 5è de primera de l’escola Vedruna.

2n: JOANA TRISTAN MASIAS – Els objectes de l’escola. 6è de primària de l’escola Salesians.

3r: MARIA MAS ZARCO – El país del còmic. 6è de primària de l’IE Vall de Ribes.

Poesia:

1r: MIREIA RODRÍGUEZ JULIÀ  – La bruixa. 5è de primària de l’escola Tomàs Raguer.

2n:  MARTINA CAMPAYO CABRÉ – La mare. 6è de primària de l’escola Salesians.

3r: JÚLIA CABANA SERRANO  – El torrent de la cabana.  6è de primària de l’escola Vedruna.

BASTIMENTS

Prosa:

1r: MARTA MASDEU CASALS – El misteri dels carrers de Nova York. 2n d’ESO de l’institut Abat Oliba.

2n: IRENE ROSAS GARCIA  – Vida. 2n d’ESO de l’institut Abat Oliba.

3r:  ANDREU ROTA PAU – La llegenda del rellotge dels vents. 1r d’ESO de l’IE Vall de Ribes.

Poesia:

1r: JOEL SANGLAS BARNOLA – La por. 1r d’ESO de l’IE Vall de Ribes.

2n: NÚRIA ALEGRE BUSQUETS  – La recerca dels valors. 2n d’ESO de l’escola Vedruna.

3r: JÚLIA ROYO POUS – Sempre juntes. 1r d’ESO de l’institut Abat Oliba.

PUIGMAL

Prosa:

1r: MAYKA KOWOLIK TAUBER  – Quan tot va bé. 2n de batxillerat de l’institut Abat Oliba.

2n: IVET RIVERA – L’amor no fa olor de roses, fa olor d’hospital. 4t d’ESO de l’escola Vedruna.

3r:  EMMA SERRA GARCIA  – Llocs on no tornar. 3r d’ESO de l’institut Germans Vila Riera.

Accèssit: BIEL FABREGÓ ROQUÉ – Adolescent feliç i imprudent. 3r d’ESO de l’IE Mestre Andre.

Poesia:

1r: EUDALD CUADRADO CRESPIERA – L’últim solstici. 4t d’ESO de l’institut Abat Oliba. 

2n: EMMA SERRA GARCIA – La viva imatge de la ignorància. 3r d’ESO de l’institut Germans Vila Riera.

3r: AINA BATLLE PARRAMON – La capa vermella. 2n de batxillerat de l’institut Abat Oliba. 

TORRENEULES

Prosa:

1r: MIQUEL ROMA LÓPEZ – Àvia. Escola Ramon Suriñach

Poesia:

1r: MARTA TRIOLA ESPONA – La flor. Escola Ramon Suriñach

Compartiu-ho amb: