El Consell Comarcal del Ripollès valora positivament el Let’s clean up day, organitzat amb el Club excursionista Ripoll i el Consorci del Ter

10 de maig de 2022

Amb la voluntat de contribuir a la conservació dels rius i del medi natural així com inculcar aquests valors a la població, el Consell Comarcal del Ripollès s’ha sumat al Let’s clean up day de la campanya Let’s clean up Europe. Es tracta d’una iniciativa que consisteix a fer una neteja d’un paratge natural gràcies a la suma d’esforços de voluntaris. L’activitat enguany s’ha organitzat conjuntament amb el Club excursionista Ripoll i el Consorci del Ter, i el suport de l’Agència de residus de Catalunya, que coordina l’acció en clau nacional i facilita material com bosses, sacs i guants per fer la recollida.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, també ha participat a l’activitat. N’ha fet un balanç satisfactori i, alhora, s’ha mostrat sorprès per la gran quantitat de brossa que s’ha trobat. “Sembla del tot impossible que, al segle en què som, encara hi hagi gent que no contribueixi amb el medi ambient i el reciclatge d’aquests objectes”, ha reblat.

La neteja s’ha dut a terme aquest dissabte, en el marc de la caminada popular prèvia a la Festa Major de Ripoll, que organitza el Club Excursionista Ripoll, i hi ha participat una vintena de persones de diverses edats, incloent-hi infants amb cotxets. Tots ells han recorregut el camí ral entre Ripoll i Campdevànol i han recollit la brossa que hi han anat trobant. A la tornada, una part del grup ha passat pel camí que passa per l’altre costat del riu Freser fins a Ordina i, en acabat, han netejat la llera del Ter entre els ponts de Macià Bonaplata i de la Lira, a Ripoll.

Tots els residus que han recollit els participants s’han destriat per fraccions en contenidors que es van ubicar especialment per a l’ocasió a la plaça coberta de Campdevànol i al passeig del mestre Guich, de Ripoll. El còmput global ha resultat en vint quilos de brossa recollida. Concretament, quinze quilos corresponien a rebuig i cinc, a envasos. Les quantitats de paper i orgànica eren negligibles i no es van trobar restes de vidre. Entre els residus, destacaven plàstics de grans dimensions, cordills, peces de porexpan i puntes de cigarret. En definitiva, residus molt lleugers.

LET’S CLEAN UP EUROPE

El Let’s clean up Europe és una acció que es duu a terme a tota la Unió Europe per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura i promoure la sensibilització a través de la recollida d’aquestes escombraries abocades il·legalment als boscos, platges o marges de rius. Les accions que es fan en aquesta campanya a tot el continent s’han centralitzat en els dies 6, 7 i 8 de maig. La resta d’activitats organitzades sota aquesta campanya al Ripollès i a la resta del país es poden consultar al web de l’Agència de residus de Catalunya: https://residus.gencat.cat.

Històricament, el Consell Comarcal del Ripollès ha anat participant en el Let’s clean up Europe. Per exemple, l’any passat ho va fer, a més del Consorci del Ter, juntament amb els alumnes de tercer d’educació secundària obligatòria de l’institut Abat Oliba, de Ripoll, que van fer l’activitat dins del treball de síntesi, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll. En aquella ocasió la neteja es va desenvolupar a Ripoll, als terrenys en custòdia del Consorci del Ter al Ripollès ubicats a la zona del Roig, a més dels espais fluvials de la font del Tòtil, can Guetes i la devesa del Pla.

Compartiu-ho amb: