El Ripollès rebrà 3,5 milions d’euros dels fons Next Generation EU per convertir-se en un referent del turisme sostenible

18 de maig de 2022

pla recuperació transformació i resiliència

”Una gran notícia per al Ripollès”. Així ha qualificat el president, Joaquim Colomer, l’obtenció d’una subvenció de 3,5 milions d’euros per transformar i revitalitzar l’activitat turística, amb l’objectiu de convertir la comarca en “un referent en turisme sostenible, transformador, integrat i coherent amb el caràcter del Ripollès”. Serà dins dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

Colomer ha agraït l’esforç tècnic i polític, a més de la col·laboració entre institucions per fer-ho possible. Aquest projecte “segueix l’estela dels dos fons FEDER”, que ja han aportat 3,5 milions d’euros en inversions en l’àmbit turístic. Per tant, globalment, “parlem del voltant de 7 milions d’euros d’impacte al Ripollès”, la qual cosa “demostra la força del consell comarcal”, segons ha subratllat. De fet, ha afirmat que tan sols tres comarques catalanes han obtingut una d’aquestes subvencions, que inclouen l’IVA; un altre fet inèdit. El president ha detallat que el projecte preveu una part comuna en benefici de tot el Ripollès i parts específiques per als municipis que van sol·licitar-ne. Se n’hi van presentar onze i finalment la rebran Camprodon, Gombrèn, Molló, Ogassa, Planoles, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Setcases. Amb això, Colomer lamenta que el ministeri espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme, qui administra aquests fons, hagi descartat els projectes de Campdevànol i Llanars, però agraeix que aquests municipis volguessin sumar-se a la comarcalitat.

UNA APOSTA MOLT AMBICIOSA

De la seva banda, el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, ha fet èmfasi en el fet que no hi va haver “marge per negociar” amb el ministeri per preservar aquests projectes descartats, així com un altre de Sant Joan i un altre de Ripoll, que també han decaigut. De fet, ha explicat que inicialment el projecte ascendia a 5,5 milions d’euros i preveia contractar quatre tècnics per executar-lo. Finalment ha quedat en 3,5 milions i tan sols es podrà contractar un tècnic i un altre a una mica menys de mitja jornada. Entre els projectes descartats hi havia la rehabilitació d’una part de les antigues cotxeres ferroviàries de Ripoll, per fer-hi un centre neuràlgic d’acollida turística, on s’haurien ubicat tots els tècnics comarcals de turisme. Joaquim Colomer ha afirmat que aquesta idea no queda descartada. “Seguirem treballant amb aquest objectiu”, ha sentenciat. Sigui com sigui, Xavier Guitart ha afirmat: “Crec que és la primera vegada a la vida que arriba al Ripollès una quantitat tan gran, i amb l’IVA inclòs”. Així mateix, considera que el consell comarcal ha estat molt ambiciós amb el plantejament inicial del projecte i es felicita perquè permetrà garantir com a mínim fins al 2024 la continuïtat de les polítiques comarcals de turisme iniciades amb els fons FEDER.

El projecte ripollès dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions es fonamenta en sis grans eixos: optimitzar la gestió i la planificació estratègica; mantenir i reforçar la cohesió dels sectors públic i privat; reduir l’empremta ecològica; reforçar la visió del turisme com un actiu de desenvolupament local i fomentar sinergies amb el sector primari; augmentar la competitivitat de les empreses turístiques, del mercat laboral; i incorporar tot allò que hem après de la covid-19 per millorar la capacitat de resiliència de l’ecosistema social, econòmic i cultural del Ripollès. En aquests grans eixos també s’hi preveu l’aplicació mesures d’intel·ligència turística i monitorització; millorar l’acollida turística tant per als turistes com per als visitants de segona residència i els residents permanents, consolidar el Ripollès com una destinació de muntanya diferenciada i compromesa amb la sostenibilitat; i potenciar la mobilitats sostenible i els valors del territori.

Tot això es tradueix en quatre objectius específics: dinamitzar l’activitat turística sostenible elevant la qualitat de la destinació i l’acollida del visitant; consolidar la sostenibilitat i la responsabilitat climàtica com a element diferenciador en la cadena de valor turística i el cicle del viatge; potenciar la digitalització responsable del sector, dels serveis i els productes turístics; i assegurar la governança enfortint l’estructura professional, la gestió i la monitorització de l’activitat turística.

PART COMUNA

Pel que fa a la part comuna en clau comarcal d’aquest projecte, es duran a terme les accions següents:

· Continuació de la promoció i les accions de màrqueting del Ripollès sota la nova marca turística i l’eslògan “Viu la teva història al Pirineu”. Es farà èmfasi en el posicionament de la comarca com a destinació sostenible.
(300.000 €)

· Creació d’un espai digital integrat i obert per fomentar encara més la interrelació i el treball transversal entre els tècnics de turisme i els diferents actors implicats en l’estratègia turística del Ripollès.
(150.000 €)

· Creació de productes i experiències seguint tres línies:
1: Donar continuïtat a projectes actuals com l’Ennatura’t, el Discovery Walking i els tours.
2: Assessorar les empreses perquè creïn productes turístics nous sota els criteris de la Carta europea del turisme sostenible.
3: Crear un dossier d’experiències professionals vinculades al paisatge, el patrimoni, les tradicions, el producte local i la gastronomia.
(155.000 €)

· Conjunt d’accions de compromís amb la Carta europea del turisme sostenible.
1: Facilitar l’adhesió de les empreses privades a la carta
2: Donar a conèixer els valors del turisme sostenible, el parc natural i la carta a través de campanyes de formació i sensibilització
3: Elaborar, executar i avaluar les accions.
(80.000 €)

· Conjunt d’accions en clau d’innovació i qualitat turística. Inclou l’adhesió i la consecució de distintius de qualitat turística, clubs de productes sempre sota criteris de sostenibilitat i en la línia dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
(151.040 €)

· Gestió tècnica i coordinació
(139.960 €)

PART ESPECÍFICA

Pel que fa als projectes específics radicats en municipis concrets, a proposta dels ajuntaments, s’executaran els següents:

· Interconnexió de les tres vies verdes que conflueixen a Ripoll i enllaçar-les amb l’estació ferroviària i la d’autobusos. Això ha de millorar la connectivitat amb els polígons industrials, amb una aposta per la bicicleta com a opció no només turística sinó també per als desplaçaments diaris.
(250.000 €)

· Adequació d’un edifici municipal existent com a centre d’interpretació del medi natural del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser a Setcases, al costat de l’aparcament de la Closa d’en Xola, executat recentment amb fons FEDER.
(205.000 €)

· A Sant Pau de Segúries, adequació del carrer Guàrdia com a futur eix verd de connexió del carrer major amb la plaça com a mesura de descarbonització i per convertir aquest eix en un pas natural entre la via verda provinent de Ripoll i la via romana del Capsacosta.
(320.000 €)

· Donar valor al patrimoni industrial que representa la Colònia Estabanell per mitjà l’habilitació d’una via verda que la connecti amb el nucli de Camprodon i la millora d’algunes façanes.
(220.000 €)

· Execució d’una prova pilot per monitoritzar la generació de residus al sector turístic de Sant Joan de les Abadesses. Permetrà valorar el flux de residus i el funcionament del sistema de recollida selectiva, tot pensant en el sistema innovador de pagament per generació.
(150.000 €)

· Dotar de continguts, a partir d’eines digitals i TIC, com a focus d’innovació, dins del projecte de l’espai museístic de la Colònia Llaudet. Aquests materials han de permetre integrar el llegat cultural i històric de la colònia al relat del patrimoni industrial fluvial singular del Ripollès.
(100.000 €)

· Creació d’una àrea turística i esportiva al costat de l’estació ferroviària de Planoles. Inclourà una caseta d’informació turística, un parc de bicicletes elèctriques, una petita zona d’entrenament esportiu i cinc places d’aparcament per a autocaravanes o furgonetes. Aquesta actuació permetrà millorar l’aspecte actual d’aquesta àrea i retroalimentar-se amb el servei ferroviari.
(190.000 €)

· Aparcament i àrea d’acollida de visitants a Molló. Es complementarà amb una àrea de pícnic, carregadors per a vehicles elèctrics i un camí que la connectarà amb el centre del poble. El punt d’acollida servirà també com a reclam per al parc natural.
(315.000 €)

· Aparcament dissuasiu al Camp de la vila, a Camprodon. Servirà també per a les persones dels pobles veïns que vulguin deixar-hi el cotxe i agafar l’autobús, com un park and ride. També hi haurà carregadors per a vehicles elèctrics.
(280.000 €)

· Àrea d’autocaravanes per a escaladors i senderistes a Gombrèn. S’ubicarà a un terreny contigu a les piscines municipals. Serà un punt de recepció i informació per a tothom que vulgui acostar-se a les zones d’escalada del municipi. S’hi instal·laran serveis bàsics que funcionaran amb biomassa i plaques solars.
(326.000 €)

· Rocòdrom d’entrenament exterior per a escaladors i senderistes a Ogassa. Es col·locarà a una de les parets exteriors del pavelló. El conformaran 1.300 preses de diferents nivells de dificultat. Aquest equipament generarà sinergies amb la via ferrada de Ribes de Freser, l’àrea de caravanes que comentàvem de Gombrèn i el centre de tecnificació esportiva de Ripoll.
(168.000 €)

Tal com ha explicat el conseller comarcal de Turisme, l’execució és imminent. Per aquest motiu, ben aviat es convocarà el procés de selecció del tècnic que s’encarregarà de coordinar l’execució del projecte.

Ripollès Turisme
Compartiu-ho amb: