Neix Vorater, una proposta turística per potenciar el benestar i la salut en espais d’alta qualitat natural del Ripollès

6 de juliol de 2022

logo-feder-gencat

Dins el ventall d’accions per convertir el Ripollès en un referent del turisme de natura sostenible, es presenta una proposta turística innovadora i diferent: Vorater. Es tracta d’una acció en el marc del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès, promogut pel Consell Comarcal del Ripollès, cofinançat amb el Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i administrat pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya (PO FEDER Catalunya 2014-2020).

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha qualificat Vorater com “un projecte molt especial, diferent i innovador” que es focalitza en el benestar i la salut, que busca “donar valor als beneficis que aporta el connectar amb la natura i, especialment, els rius”. Colomer ha detallat que no es tracta de rutes senderistes pròpiament, sinó que Vorater proposa uns punts de calma i observació vinculats amb exercicis com la meditació, el mindfulness o el ioga com a eines per recobrar la serenor, la pau i l’harmonia, aprofitant les qualitats de l’entorn natural del Ripollès en itineraris ja existents.

INTROSPECCIÓ, PLAER I CONNEXIÓ EN PLENA NATURA

En aquest mateix sentit, es busca que els visitants facin “un recorregut introspectiu” pels diferents espais naturals seleccionats, tal com ha apuntat el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart. L’objectiu és que les persones tinguin “una experiència plaent “ i, alhora, “connectin conscientment amb si mateixos i amb l’entorn” en uns racons amb alta qualitat paisatgística i sensitiva. Concretament es tracta de la roureda de Can Pascal, a Camprodon; un paratge proper a la Ral, a Sant Pau de Segúries; la riera d’Arçamala, a Sant Joan de les Abadesses; i un paratge proper a la colònia Santa Maria, a Ripoll.

Guitart ha explicat que els recorreguts fan entre tres i cinc quilòmetres, comptant l’anada i la tornada, i no tenen cap dificultat. Es poden fer sol o acompanyat. S’hi han dissenyat parades vinculades a exercicis de reflexió, dinàmiques d’autoconeixement i mindfulness a l’entorn natural. També s’hi promouen exercicis de moviment del cos, de calma i repòs, d’observació i també d’escriptura. Tot això, acompanyat de lectures amb textos com per exemple haikus elaborats expressament, per preparar el cos i l’esperit per a aquesta experiència. L’acompanyament per fer aquests processos està disponible amb tres suports: un llibret, un mapa i una web app. Tant el llibret com el mapa, els propers dies ja estaran disponibles a les oficines de turisme del Ripollès. A la web app s’hi pot accedir a través de l’adreça www.vorater.cat.

Les experiències que proposa Vorater giren al voltant del riu com a metàfora de la vida que flueix, que canvia i que és en moviment constant. El conseller comarcal també ha subratllat que aquesta proposta turística s’ha elaborat amb molta cura tant pel que fa a la selecció dels espais, com la redacció de tots els continguts que l’embolcallen fins a la imatge gràfica, que està estretament vinculada amb el caràcter de la marca turístic del Ripollès. Aquest projecte ha requerit una inversió de 39.149,55 euros, IVA inclòs.

XARXA D’ESPAIS DE CONTACTE AMB EL RIU TER

Vorater és només una d’entre totes les accions que es duen a terme dins del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès. Es tracta d’un pla promogut pel Consell Comarcal del Ripollès que duu a terme millores en espais naturals urbans a l’entorn del riu Ter, conjuntament amb els ajuntaments que han volgut sumar-s’hi: Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. L’objectiu és adaptar els espais de contacte amb el riu Ter perquè esdevinguin nous atractius turístics i seguir fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura. Sempre, apostant per un model respectuós amb l’entorn, sota criteris de sostenibilitat.

Globalment, el projecte suma un import d’1.638.423,10 euros (IVA inclòs). El 50 % està finançat amb una subvenció del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrada pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

📂 Descarregueu el dossier de premsa de Vorater

Ripollès Turisme
Compartiu-ho amb: