La inquietud per la reducció dels recursos sanitaris marca el darrer Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès

13 de juliol de 2022

Queralbs ha estat el municipi amfitrió de la darrera sessió ordinària del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès. Després de la salutació de l’alcaldessa, Imma Constans, la primera intervenció l’hi ha fet el gerent de la regió sanitària de Girona, el doctor Miquel Carreras i ha suscitat interpel·lacions tant per part del president del Consell Comarcal del Ripollès com de diversos alcaldes, amoïnats per la percepció que s’han disminuït els recursos sanitaris als equipaments que la Generalitat de Catalunya té al Ripollès.

El president, Joaquim Colomer, ha demanat decisions severes atès que, si actualment ja falten facultatius, la previsió de jubilacions que hi ha a l’horitzó pot empitjorar encara més el panorama. És per aquest motiu que demana que s’actuï a temps. Amb això, ha lamentat que el sistema català de salut era envejable i actualment s’ha degradat. El doctor Carreras ha agafat el guant i ha apuntat que caldrà reformular la manera com s’organitza el servei per afrontar aquestes queixes, de les quals ha assegurat que ja tenia constància.

De la seva banda, el president del consell d’alcaldes i alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, ha apuntat que fa dos anys que hi ha una sensació de desatenció cap als pacients del centre d’atenció primària (CAP) del municipi. Davant d’aquesta intervenció, Carreras ha apuntat que certament s’han ampliat molt les visites virtuals en detriment de les presencials i que sovint són amb infermers en lloc de metges, cosa que es vol corregir. Altres alcaldes han detallat experiències concretes d’usuaris que s’han sentit desatesos o que han tingut problemes amb l’atenció.

Un altre punt que s’ha posat sobre la taula és la complicació que aporta per a moltes persones, especialment de la vall de Ribes i gent gran, el fet de ser derivades cap a l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa en lloc del Consorci hospitalari de Vic. Amb això, el gerent de la regió sanitària ha exposat que, de les altes hospitalàries de pacients del Ripollès del 2021, el 14,5 % es van fer a l’Hospital Josep Trueta de Girona, el 10,1 % a l’Hospital d’Olot i el 2 % al Consorci hospitalari de Vic.

NOUS INSTRUMENTS EN MATÈRIA DE SALUT I POLÍTIQUES DE MUNTANYA

En aquesta reunió del consell d’alcaldes també hi ha intervingut la gerent de Dipsalut, Sílvia Oliveras, a més de dos tècnics de la corporació, per presentar l’Observatori sobre determinants socials, ambientals i desigualtats en salut i benestar. En la intervenció s’ha exposat que aquest instrument ha de permetre recopilar dades per dissenyar polítiques de salut pública més acurades per a la província de Girona i els municipis que la conformen. Amb tot, des del Ripollès se’ls ha demanat que es pugui disposar de recursos econòmics per tirar endavant aquestes polítiques, ja que actualment hi ha mancances.

D’altra banda, també ha comparegut, en aquest cas telemàticament, el director general de Polítiques de muntanya i Litoral, Jesús Fierro. En aquest cas, ha exposat les línies generals de la futura llei de muntanya, que ha de substituir el text legal vigent, aprovat el 1983. Aquesta eina ha de vertebrar les polítiques públiques per als municipis catalans de muntanya i, actualment, està en fase de consulta pública prèvia a la ciutadania.

Compartiu-ho amb: