El Ripollès estrena una senyalització als ports de muntanya pensada específicament per a ciclistes

2 d'agost de 2022

Ripollès Turisme segueix treballant per posicionar la comarca com a destinació de turisme de natura. Això engloba el turisme actiu i el turisme esportiu, sempre respectuós amb el nostre patrimoni mediambiental. És per això que el Consell Comarcal del Ripollès creu fermament interessant i positiu apostar per oferir incentius per a aquest tipus de visitants. Per aquest motiu, ha impulsat el disseny i la col·locació d’un conjunt de senyalitzacions en ports de muntanya pensat especialment per als ciclistes.

El president, Joaquim Colomer, ha explicat la importància d’aquest tipus de turisme per al Ripollès i els atractius que tenen les nostres carreteres per a la pràctica del ciclisme. De la seva banda, el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, ha detallat que de moment s’han senyalitzat cinc ports de muntanya: el collet de les Barraques, el coll de Burgarès des de la colònia Estabanell, el coll de Jou des de Ribes de Freser, el coll de Jou des de Sant Joan de les Abadesses i el port de Vallter, que ja va senyalitzar mesos enrere Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya però de manera coordinada amb el Consell Comarcal del Ripollès.

Colomer ha explicat que aquesta senyalització aportarà més informació als ciclistes, amb la intenció de posar-los facilitats per practicar el seu esport. Concretament, consta d’uns rètols d’inici amb el nom del port, l’altitud, el pendent mitjà, la distància fins al final del cim i l’altitud de la meta. Posteriorment, a cada punt quilomètric hi ha una fita que indica la distancia fins al cim i el pendent durant el quilòmetre següent. Per acabar, un cop al final de la ruta, hi ha un rètol amb el nom del port i l’altitud assolida.

A més dels senyals, Ripollès Turisme també treballa en l’elaboració d’uns fullets desplegables amb el mapa i la informació dels ports de muntanya. Aquest material es posarà a la disposició dels visitants a través de les oficines de turisme i també es podrà descarregar al web ripollesturisme.cat.

COORDINACIÓ AMB EL SECTOR

L’elecció dels ports de muntanya que s’han senyalitzat s’ha fet  consultant diversos representants del món ciclista ripollès i entre ells, destaca el collet de les Barraques, en el qual han transcorregut etapes de la Volta a Catalunya. Així mateix, no es descarta senyalitzar-ne d’altres més endavant. El disseny dels rètols també s’ha fet atenent els suggeriments dels ciclistes, i amb la intenció d’homogeneïtzar la senyalització de ports de muntanya a tota la comarca. Alhora, s’ha mantingut la coherència amb el manual de senyalització específica per als ports de muntanya de la xarxa de carreteres de Catalunya, per bé que hi ha una presència destacada de la marca turística del Ripollès, amb l’eslògan “Viu la teva història al Pirineu”.

La senyalització de ports de muntanya a la xarxa viària s’enfoca com un complement a la senyalització existent, però alhora actua de manera independent. Sobretot, informa els ciclistes de les característiques geomètriques de la carretera que més els poden afectar. Tot i així, també es vol que serveixi per conscienciar els conductors que la calçada no és només per als vehicles motoritzats, sinó que cal tenir present la presència dels ciclistes. I que, especialment, són en carreteres molt freqüentades per ciclistes, amb traçats sinuosos, pendents pronunciats i de vegades no són gaire amples.

PLA RIPOLLÈS 30

Aquesta acció, impulsada pel Consell Comarcal del Ripollès, està finançada en el marc del pla de reactivació socioeconòmica Ripollès 30, que busca donar un nou impuls a la societat i a l’economia de la nostra comarca mitjançant la consecució de trenta projectes amb horitzó a l’any 2030. Es tracta d’un full de ruta elaborat conjuntament amb l’Agència de desenvolupament del Ripollès i la Unió intersectorial empresarial del Ripollès, amb la complicitat de totes les administracions que intervenen en el nostre territori i també amb els agents econòmics i socials.

Sumant les aportacions de tots els organismes que hi participen, el pla Ripollès 30 estarà dotat amb més de 4,5 milions d’euros. Aquesta acció en concret ha tingut un cost de 17.883,80 €, IVA inclòs.

Compartiu-ho amb: