El Ripollès crea ‘Merlina’, una maleta educativa perquè els estudiants de primària coneguin millor el riu Ter

16 de novembre de 2022

En el marc del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter, el Consell Comarcal del Ripollès presenta una iniciativa nova per “inculcar la necessitat que tothom contribueixi a conservar i protegir els rius i el medi natural”. Així és com el president, Joaquim Colomer, ha definit Merlina, aventures al Ter, una maleta educativa que molt aviat es posarà a l’abast diversos centres d’ensenyament d’Educació primària del Ripollès, així com el Servei educatiu del Ripollès. Tot plegat se circumscriu en un projecte cofinançat amb el Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrat pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya (PO FEDER Catalunya 2014-2020).

El conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, ha detallat que Merlina, aventures al Ter s’emmarca dins l’estratègia comarcal de protegir, desenvolupar i promoure les àrees naturals amb interès turístic. Una acció que es duu a terme a través de les escoles, per arribar als més petits. El relat de la maleta educativa gira al voltant del personatge de la Merlina, que és una merla d’aigua, un ocell que habita als rius del Ripollès. La feina de conscienciació d’aquesta iniciativa es fa mitjançant materials didàctics pensats expressament per a als alumnes d’Educació primària. Busquen fomentar la interacció dels infants amb els espais fluvials perquè se’ls sentin seus, els conservin i siguin propositius: promoguin actuacions de millora ambiental. Les activitats que s’hi preveu estan pensades per dur-les a terme amb sis sessions a l’aula i una sortida a un espai fluvial proper.

Merlina es focalitza en el pas del riu Ter pels municipis que s’han implicat amb el projecte FEDER de Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter: Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. La maleta està formada per una motxilla, que inclou un quadern de riu on hi ha totes les activitats pensades per fer en aquesta sortida de camp. També hi ha diversos materials per fer totes les proves i activitats. Per exemple, comprovar l’estat de l’aigua (per mirar-ne la terbolesa o la temperatura), materials per observar macroinvertebrats, fitxes d’interpretació de la vegetació de ribera, etc.

Properament es duran a terme sessions formatives als mestres dels centres d’ensenyament perquè puguin posar en pràctica les activitats. També s’han elaborat uns vídeos de suport amb instruccions. Aquests audiovisuals estan disponibles en format digital al web del Servei educatiu del Ripollès.

XARXA D’ESPAIS DE CONTACTE AMB EL RIU TER

Aquesta iniciativa és una més d’entre totes les que es duen a terme dins del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès. Es tracta d’un pla promogut pel Consell Comarcal del Ripollès que duu a terme millores en espais naturals urbans a l’entorn del riu Ter, conjuntament amb els ajuntaments que han volgut sumar-s’hi: Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. L’objectiu és adaptar els espais de contacte amb el riu Ter perquè esdevinguin nous atractius turístics i seguir fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura. Sempre, apostant per un model respectuós amb l’entorn, sota criteris de sostenibilitat.

Globalment, el projecte suma un import d’1.638.423,10 euros (IVA inclòs). El 50 % està finançat amb una subvenció del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrada pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Compartiu-ho amb: