El Consell Comarcal del Ripollès acumula 7 milions d’euros en promoció turística en benefici de tots els municipis

18 de gener de 2023

Més de set milions d’euros (IVA inclòs) destinats en promoció turística al Ripollès. Subratllant aquesta xifra el president, Joaquim Colomer, i el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, han fet balanç del procés d’execució de tres projectes finançats amb fons europeus dels quals es beneficia el Ripollès. “Ens atreviríem a dir que som de les comarques de Catalunya que hem rebut més fons per al turisme”, ha sentenciat Colomer, tot remarcant que això ha sigut possible gràcies als esforços d’aquests anys de la corporació comarcal. De la seva banda, Guitart ha emfasitzat la unitat de tota la comarca a l’hora de tirar endavant aquests projectes i s’ha felicitat pel fet que, no només s’han pogut fer actuacions des del 2016 fins al 2022, sinó que el finançament està assegurat, com a mínim, fins al 2024. En aquest sentit, ha afirmat que “som una comarca avantatjosa”.

President i conseller han desgranat les accions circumscrites en els dos projectes finançats amb fons FEDER, que s’han acabat d’executar el 31 de desembre de 2022: el Pla de promoció de turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics, i la Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès, a més del nou Pla de sostenibilitat turística del Ripollès (PSTR), l’execució del qual ha començat aquest 2022 i que és un dels dinou plans inclosos al Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

3,5 MILIONS D’EUROS JA EXECUTATS

Pel que fa als dos projectes FEDER, Xavier Guitart ha detallat que s’han executat els 3,5 milions d’euros previstos, les actuacions dels quals es poden desgranar en tres grans àmbits: promoció, creació de producte turístic i obres. Pel que fa a promoció, a la qual s’hi han destinat 1,02 milions d’euros, destaca la creació de la marca de promoció turística del Ripollès, acompanyada de l’eslògan “Viu la teva història al Pirineu”, juntament amb un web amb multitud de continguts, diversos materials a disposició de les oficines de turisme i la conceptualització i realització de nombroses campanyes publicitàries en diversitat de suports i àmbits geogràfics. Pel que fa a la creació de producte turístic, s’hi han invertit 230.000 euros i d’aquí han sorgit iniciatives com la via ferrada de la Roca de la Creu, de Ribes de Freser; el projecte de senderisme The Trail Zone, a Ripoll; o la creació d’un producte turístic innovador en el camp del benestar com és Vorater. Quant a obres, amb 2,25 milions d’euros, destaquen les adequacions dels jardins de Can Vincke, a Camprodon; els de la torre de la Puda, a Sant Joan de les Abadesses; aparcaments a Setcases, Camprodon, Sant Joan i Campdevànol o el mirador de l’aiguabarreig del Ter i del Freser, a Ripoll.

COMENÇA L’EXECUCIÓ DEL PLA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DEL RIPOLLÈS

Paral·lelament, el president, Joaquim Colomer, ha desgranat les fites del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, que busca “consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural del Ripollès”, que alhora vol contribuir a la cohesió social i a la fixació de la població. Colomer ha destacat que el pla està finançat íntegrament per la subvenció europea, amb 3,5 milions d’euros, de manera que els ajuntaments no hauran de fer-hi cap aportació. L’execució ja ha començat i s’ha iniciat el procés de licitació d’algunes actuacions.

Entre els projectes més rellevants hi destaquen la digitalització de l’espai museogràfic de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses; un aparcament i una àrea d’acollida turística a Molló; o la creació d’una àrea turística i esportiva a l’estació de Planoles. A accions concretes d’aquestes característiques s’hi destinaran 2,5 milions d’euros. El milió restant, aproximadament, es dedicarà a accions en clau comarcal com la continuïtat de la promoció turística i les accions de màrqueting electrònic, la creació d’una plataforma turística digital col·laborativa, la creació de més productes i experiències turístics o el compromís amb la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès (CETS).

De fet, tal com ha detallat Colomer, el Pla de sostenibilitat turística del Ripollès està alineat amb la Carta europea del turisme sostenible (CETS) del Ripollès, el Pla estratègic de turisme de Catalunya, l’Estratègia de sostenibilitat turística en destinacions, les directrius de turisme europees i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

IMPACTE PER A TOTS ELS MUNICIPIS

Recapitulant les accions tant dels dos projectes finançats amb fons FEDER com el PSTR, al Ripollès s’hi hauran dut a terme 29 actuacions específiques dotades de 4,77 milions d’euros, en onze municipis, els ajuntaments dels quals van sol·licitar-les al consell comarcal. Paral·lelament, el president ha posat de manifest que la inversió en promoció turística de tots tres projectes, que ascendeix a 2,25 milions d’euros, haurà permès incidir en tots i cadascun dels municipis del Ripollès, de manera que tota la comarca s’haurà pogut beneficiar d’aquests projectes.

📥 Presentació detallada mostrada durant la roda de premsa

Compartiu-ho amb: