El Consell Comarcal del Ripollès renova la el conveni per finançar la interpretació en llengua de signes catalana

2 de febrer de 2023

“Al servei de les persones”. Fent referència a l’eslògan del Consell Comarcal del Ripollès, el president, Joaquim Colomer, ha anunciat la renovació del conveni amb l’Agrupament de persones sordes del Ripollès (APSRipollès) per contribuir al cost del finançament de la interpretació en llengua de signes catalana (LSC). Tant Colomer com la consellera comarcal de Serveis a les persones, Dolors Costa, s’han mostrat molt il·lusionats i orgullosos per seguir col·laborant amb l’entitat, amb una aportació anual de 1.500 euros.

El president ha detallat que la voluntat del consell comarcal és “contribuir a trencar barreres perquè tothom tingui les mateixes oportunitats per poder fer el dia a dia”. El conveni representa “un gra de sorra” més per assolir aquest objectiu. Dolors Costa ha recordat que aquesta col·laboració es duu a terme des de l’any 2017 i que el Consell Comarcal del Ripollès va ser el primer ens d’aquestes característiques que va emprendre aquesta iniciativa. També ha justificat la importància de contribuir-hi tenint en compte que la llengua de signes catalana (LSC) és una de les llengües oficials de Catalunya, al costat del català, l’occità i el castellà.

Per part d’APSRipollès, el president, Oscar Díaz, ha agraït el reconeixement i el suport que reben cada any per part del consell. Considera que aquesta contribució els ajuda per “anar millorant i anar avançant cap a la igualtat d’oportunitats”. Així mateix, ha recordat que la pandèmia, amb l’ús de les mascaretes, que impedia llegir els llavis dels parlants orals, “van patir emocionalment” i ara es van recuperant d’aquella mala situació.

ALERTA PEL RETROCÉS DE LA LLENGUA DE SIGNES

A part d’això, Díaz també ha fet esment d’una problemàtica en auge: “Els nens sords, tant si són oralitzats perquè porten un implant com si no, han de tenir l’oportunitat d’aprendre la llengua de signes”. El fet és que l’aprenentatge d’LSC està en regressió i hi ha una “generació perduda”, que perd la relació amb la resta de comunitat de persones sordes que els podria beneficiar per tota l’activitat que duen a terme. En aquest sentit, Díaz fa una crida perquè hi ho vulgui, contacti amb l’associació per accedir a aquests cursos.

Compartiu-ho amb: