Nou èxit de la fira Univers Jove, que frega els 60 estands
i el miler de visitants

7 de febrer de 2023

Amb la premissa que els joves són el futur del Ripollès, el president del Consell Comarcal del Ripollès i de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Joaquim Colomer, ha inaugurat la fira Univers Jove. L’esdeveniment ha arribat a la novena edició amb 58 estands d’arreu de Catalunya i Andorra per facilitar als joves la presa de decisions sobre el seu futur acadèmic. El certamen l’organitzen el Consell Comarcal del Ripollès, l’Ajuntament de Ripoll i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, amb el suport del Servei educatiu del Ripollès i els centres d’ensenyament. Es calcula que el nombre de visitants s’ha situat al voltant del miler i, majoritàriament eren estudiants de quart d’educació secundària obligatòria i de segon de batxillerat de centres d’ensenyament del Ripollès, Osona i la Cerdanya.

En la seva intervenció durant l’acte d’obertura, Joaquim Colomer ha agraït la presència dels visitants i també dels estands, que suposen una bona representació del que ofereix el país als estudiants. Així mateix, ha fet esment de la importància que tenen per a la societat ripollesa els centres d’ensenyament de la comarca, també presents en aquest aparador. D’aquesta manera, el president s’ha felicitat pel creixement del certamen i per la capacitat d’atracció sobre alumnes d’Osona i la Cerdanya. De fet, a la inauguració també hi ha participat el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, i les vicepresidentes Núria Roca i Cristina Rotellà, dels consells comarcals d’Osona i la Cerdanya, respectivament.

De la seva banda, el regidor de Joventut de l’Ajuntament de Ripoll, Joan Maria Roig ha subratllat l’orgull per la qualitat d’aquesta fira i s’ha sumat a l’agraïment als assistents. Roig considera que es tracta d’una aposta molt important, pel consistori, i ha destacat el tracte proper que caracteritza l’Univers Jove envers els visitants. A la inauguració també hi ha intervingut el director dels serveis territorials de Territori, de la Generalitat de Catalunya a Girona, Sergi Albrich, que ha aplaudit que el Ripollès pugui oferir una fira d’aquesta envergadura, cosa que no és fàcil per a una comarca com aquesta i que això al situa al mapa. En aquest sentit, ha destacat la importància que se segueixi potenciant en el futur.

LES GRANS UNIVERSITATS I FP DE 8 COMARQUES

La reorganització de l’espai firal, enguany, ha permès encabir més estands a l’Univers Jove. Finalment n’han sigut 58, amb les grans universitats i una representació de la formació professional de fins a vuit comarques catalanes, a més d’altres centres que ofereixen cursos o formacions més específiques, com és el cas de l’ensenyament de llengües. Com a novetat, per primer cop hi ha sigut presents la Universitat Pompeu Fabra i l’escola de la Fundació de la Universitat Autònoma de Barcelona, que fa cicles de formació professional.

Una altra opció que s’ha afegit a l’Univers Jove són les estades lingüístiques a l’estranger de l’empresa ripollesa Widerful. Aquest 2023 també s’han recuperat estands que havien vingut abans de la pandèmia, com la Universitat de Lleida, o el Centre d’estudis el Seminari, de Vic, amb la seva oferta esportiva. Tot això, sense oblidar serveis com el Servei d’ocupació de Catalunya (SOC), la Unió intersectorial empresarial del Ripollès (UIER) o els equips de suport i orientació de Joventut del Ripollès i del Servei educatiu del Ripollès.

MÉS XERRADES ORIENTATIVES

Al programa del 9è Univers Jove també s’hi ha consolidat un espai del recinte destinat a concursos, dinamitzacions i demostracions en directe. N’hi ha hagut d’escalada, de gastronomia i d’activitat física i de mecatrònica. Però diversos expositors també han fet demostracions al seu estand mateix. També hi ha estat present l’Escola comarcal de música del Ripollès amb un escenari exterior, però que no ha pogut estar actiu tota l’estona a causa de la meteorologia adversa.

Paral·lelament, s’ha ampliat el nombre i la varietat de temàtiques de les xerrades informatives i d’orientació per als joves. Entre els temes hi ha la gimnàstica emocional, les professions, les intel·ligències múltiples, combatre l’ansietat o les competències del segle XXI. Aquestes xerrades s’han repartit entre el centre cívic de la Devesa i a la sala de gimnàstica del pavelló.

Un element singular que manté l’Univers Jove és el programa Univers Cultura, amb què els visitants poden adquirir entrades pel preu simbòlic d’un euro per veure equipaments culturals de referència nacional com el monestir de Ripoll, el Museu etnogràfic de Ripoll, la Farga Palau o l’Scriptorium.

En definitiva, l’àmplia varietat de l’oferta formativa i d’orientació així com les demostracions vistoses que s’hi han dut a terme han fet que aquesta novena edició de l’Univers Jove hagi tornat a ser un èxit i s’hi hagi generat un ambient molt positiu durant les hores que ha durat el certamen.

Compartiu-ho amb: