Èxit de participació a la Gala literària del Ripollès, en què s’han lliurat els 32ns premis Joan Triadú

27 d'abril de 2023

El Consell Comarcal del Ripollès ha celebrat, amb molt bona acollida per part del públic, la Gala literària del Ripollès, amb què s’han lliurat els 32ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Com cada any, l’Església de Sant Pere, de Ripoll, bé cultural d’interès local, s’ha vestit de llarg per fer públics els noms dels guanyadors i gaudir del recital de les obres que han obtingut el primer premi. L’esdeveniment ha acollit prop de 200 persones de públic.

Per personificar el llegat de Joan Triadú, enguany a la gala hi ha participat Teresa Triadú, filla del pedagog que de qui prenen el nom els premis literaris. Triadú ha glossat la importància que el mestre donava sempre a la poesia en el marc de l’ensenyament d’infants i joves.

L’esdeveniment transcorregut al ritme de les actuacions musicals del pianista Marc Romero i el violinista Pere Freixa, professors de de l’Escola comarcal de música del Ripollès. Les seves interpretacions de cançons populars s’han anat intercalant amb el lliurament dels premis de les diferents modalitats i categories i el recital de les obres mereixedores del primer premi de cada modalitat, amb les veus de l’escriptor Ramon Alabau i de la historiadora Roser Capdevila. Aquesta fórmula ha aportat un aire àgil i ric a la vetllada, alhora que serveix per donar valor a les obres guanyadores.

Teresa Triadú, juntament amb el president, Joaquim Colomer, han format part del conjunt de persones encarregades d’anunciar i lliurar els premis, consistents en lots de llibre i, per als vencedors absoluts de cada modalitat, també un trofeu format per les lletres JT, de Joan Triadú, enguany de color magenta, tonalitat amb què s’ha tenyit l’escenari, els diplomes i el cartell de l’esdeveniment. Les altres persones encarregades de fer-ho han estat els representants del jurat Oriol Molas i Montse Maestre; la coordinadora del Centre de recursos pedagògics del Ripollès, Jessica Ribas; el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Ramon Roqué; l’exconsellera de Benestar social i també d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya Irene Rigau; i la regidora de l’Ajuntament de Ripoll Montsina Llimós.

157 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial.

Per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, les diferents categories del certamen prenen noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. Els participants del Centre d’educació especial Ramon Suriñach, s’engloben a la categoria Torreneules. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia.

En aquesta edició s’hi han presentat 157 obres, la qual cosa constitueix el  rècord dels darrers anys. Per categories, la participació ha estat de 35 treballs de Taga, 46 de Balandrau, 35 de Bastiments, 27 de Puigmal i 14 de Torreneules.

Enguany, el jurat del certamen l’han format representants de la comunitat educativa, del món cultural i també de la comunicació. Concretament: Cèlia Forment, Concepció Soler, l’Honorable Senyora Irene Rigau, l’Honorable Senyora Mariàngela Vilallonga, Jordi Vilarrodà, Oriol Molas, Maria Cortacans, Montse Guix, Montse Maestre i l’equip de docents de l’escola Ramon Suriñach, per a la categoria Torreneules.

Les obres participants podien ser de temàtica lliure. La participació s’ha vehiculat a través de les escoles, tot i que també s’ha permès la presentació per lliure sempre que es tractés d’alumnes escolaritzats al Ripollès. Totes les obres guanyadores s’han editat en un llibret commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars. Aviat es podrà consultar en format digital al web ripolles.cat/joantriadu.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa del servei de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, el Consorci per a la normalització lingüística, Kàterings Torre del Coll, Autocars Mir, Teisa i Serunion.

ELS PREMIATS

TAGA

Prosa:

1r premi: ARNAU MANZANEDA RUSIÑOL – Els lladres del planeta. 4t de primària de l’escola Vedruna.

2n premi: JÚLIA ROTA CARCELLER –  Han desaparegut… 4t de primària de l’escola Vedruna.

3r premi: MARIA CASAS TRAVERIA  – Si jo visqués en un país pobre… 4t de primària de l’escola Salesians.

Poesia:

1r premi: NISRINE AKHRIF – El gat.  3r de primària de l’escola Tomàs Raguer.

2n premi: LAIA QUIJADAS MARTÍNEZ  – L’alegria. 3r de primària de l’escola Vedruna.

3r premi: JORDI FILGUERA BASAGAÑA – Estic trist. 3r de primària de l’escola Vedruna.

BALANDRAU

Prosa:

1r premi: PERE SALVADOR ALBERICH – Un grup d’orenetes és la salvació. 6è de primera de l’escola l’Esquirol.

2n premi: ROSER FONTDECABA MORER – Biblioteca d’una formiga. 6è de primària de l’escola Doctor Robert.

3r premi: MARTINA RUIZ SOLER – Els quatre portals. 6è de primària de l’escola Tomàs Raguer.

Poesia:

1r premi: JENS BOJ KRUSE  – Si el món fos de llapis. 5è de primària de l’escola Joan Maragall.

2n premi:  MARTINA FABREGÓ JORDÀ – Ella és única. 6è de primària de l’escola Vedruna.

3r premi: LEIRE CARRASCO SÁNCHEZ  – Qui sóc, què sóc?. 6è de primària de l’escola Joan Maragall.

BASTIMENTS

Prosa:

1r premi: SARAY CASTILLA  You are on your own, kid. 2n d’ESO de l’institut Abat Oliba.

2n premi: CARLA TERRADAS  – Espereu! Això no.. era així!. 1r d’ESO de l’institut Abat Oliba.

3r premi:  RAYNIER PAULINO FIGUEROAMama. 2n d’ESO de l’Institut Germans Vila Riera

Poesia:

1r premi: ARES DEL OLIVO COLOMER  – Nevada. 1r d’ESO de l’institut Germans Vila Riera.

2n premi: MAIWENN PALAU COLLARD  – La platja. 2n d’ESO de l’institut Germans Vila Riera.

3r premi: LAIA BOLÍVAR – Soledat. 2n d’ESO de l’IE Vall de Ribes.

PUIGMAL

Prosa:

1r premi: ALBA HURTÓS  – Ella. 2n de batxillerat de l’institut Abat Oliba.

2n premi: JOANA SOLER CODINACH – El llibre de la meva vida. 3r d’ESO de l’IE Mestre Andreu.

3r premi:  NÚRIA CASANOVA JANER  – Com una pedra al mig del carrer. 3r d’ESO de l’institut Germans Vila Riera.

Poesia:

1r premi: CARLA PARÉS – La llibertat. 3r d’ESO de l’Escola Vedruna. sí

2n premi: MARIONA VILA DESCARREGA – Recordar. 4t d’ESO de l’IE Mestre Andreu. Sí

3r premi: EMMA SERRA GARCIA – El temps. 4t d’ESO de l’institut Germans Vila Riera. Sí

TORRENEULES

Prosa:

1r premi: MIQUEL ROMA LÓPEZ – El món dels somnis. Escola Ramon Suriñach.

Poesia:

1r premi: HAMZA KHALIQ MUHAMMAD BEGUM – El jugador. Escola Ramon Suriñach.

Compartiu-ho amb: