El camprodoní Xavier Guitart és escollit president del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès per a aquest mandat

14 de setembre de 2023

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès ha quedat constituït amb la primera sessió del mandat, celebrada aquest dimarts al vespre. Superat aquest tràmit, s’ha dut a terme la votació per escollir el president de l’òrgan. Tan sols ha presentat candidatura un batlle, el de Camprodon, Xavier Guitart, que alhora és vicepresident segon del Consell Comarcal del Ripollès. La votació s’ha fet a mà alçada i tots els sufragis han sigut favorables.

Amb la primera intervenció com a president del consell d’alcaldes, Guitart ha agraït profundament la unanimitat als assistents i els ha emplaçat a crear debat per afrontar les problemàtiques dels municipis. D’aquesta manera, s’ha mostrat obert a atendre les inquietuds de tots els batlles dins i fora de les sessions i a donar-los la paraula perquè expressin les opinions. El camprodoní també s’ha mostrat agraït al president del mandat anterior, Ramon Roqué, de Sant Joan de les Abadesses, pel bon funcionament de l’òrgan. També ha manifestat aquest agraïment el president del consell comarcal, Amadeu Rosell, que n’ha destacat l’esforç i la feina ben feta.

PREVISIÓ DE 4 MILIONS DE DESEPESA EN MATÈRIA DE RESIDUS

Superada aquesta part més introductòria del plenari, un dels punts més rellevants ha sigut l’aprovació de l’estudi de costos i rendiments de l’abocador clausurat Ripollès-3 i del tractament i recollida de les deixalles. Les dades les ha exposades Mònica Povedano, tècnica de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, del consell comarcal. Ha explicat que la despesa prevista és de 4.076.580,73 d’euros. Concretament, 2.851.327,74 corresponen al servei de recollida de deixalles, 765.012,30 al tractament de la fracció de rebuig i 460.240,69, manteniment de l’abocador.

Pel que fa als costos relacionats amb la recollida i tractament de residus, s’ha posat de manifest que cal invertir les xifres i que les fraccions de recollida selectiva acumulin moltes més tones que el rebuig, que hauria de ser mínim. Això, amb el rendiment econòmic que aporten al consell comarcal les fraccions que es reciclen, ajudaria a contenir els costos del servei. L’estudi de costos s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els alcaldes excepte els de les Llosses, Molló i Queralbs, que s’hi han abstingut.

Un altre aspecte tractat ha sigut el nomenament dels membres de la Comissió consultiva sobre l’accés motoritzat al medi natural per al nou mandat. Amb la unanimitat dels alcaldes presents s’ha aprovat que siguin Judit Cornellà (Campelles), Xavier Guitart (Camprodon), Jordi Hubach (Pardines), Mònica Sanjaume (Ribes de Freser), Pere Sau (Vilallonga de Ter) i David Verge (Planoles). En tot cas, s’ha acordat que a les sessions hi puguin participar, també, els batlles dels municipis afectats per les decisions que s’hi hagin de prendre.

També ha intervingut en aquest consell d’alcaldes David Suriñach, inspector del Ripollès del Departament d’Educació. Ha estat per posar en coneixement de les comissions d’absentisme d’àmbit municipal els participants. També hi han participat Eduard Martínez i Núria Pérez, tècnics del consorci Servei de recaptació Cerdanya-Ripollès, per informar sobre la implantació d’un nou sistema d’informació per a la gestió i la recaptació de tributs. El programari permetrà al contribuent fer moltes gestions telemàticament mitjançant una nova oficina virtual, per bé que l’atenció personal que s’ha ofert fins ara no s’eliminarà. Els dos tècnics també han explicat que el consorci actualment gestiona 211.000 rebuts anuals del Ripollès i la Cerdanya i que actualment està en marxa el procés per passar a prestar servei a diversos municipis cerdans de la província de Lleida, que fins ara recaptaven els impostos a través de la diputació lleidatana.

Durant el plenari, el president del consell comarcal ha dedicat un moment al record a Joan Pagès, qui fou alcalde de Vilobí d’Onyar (la Selva), que morí de forma sobtada ahir, a l’edat de 52 anys.

LES SESSIONS, AL CONSELL COMARCAL

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès té per funció emetre dictàmens previs a les resolucions definitives sobre qüestions com el Programa d’actuació comarcal, l’aprovació del reglament orgànic i les ordenances, la creació o modificació de serveis comarcals o les iniciatives legislatives del consell comarcal, entre altres. Aquest organisme es reuneix de manera ordinària el segon dimarts dels mesos imparells, a les set del vespre.

A diferència dels darrers quatre anys, les sessions d’aquest mandat del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès està previst que es duguin a terme, de manera ordinària, a la seu del Consell Comarcal del Ripollès, llevat que algun batlle demani expressament que una sessió es dugui a terme al seu municipi. Així és com s’obre un parèntesi a la itinerància dels darrers anys. El motiu principal, segons el nou president, és la llarga durada de les sessions, a parer seu incompatible amb fer les trobades a un lloc més equidistant com Ripoll. Rosell també ha posat sobre la taula l’interès per aprofitar la tecnologia de retransmissió en directe i l’elaboració de videoactes que ofereix la sala Gonçal Cutrina del consell comarcal, que ja es fa servir per als plens de la corporació.

A aquesta primera sessió de l’òrgan hi han participat els alcaldes dels municipis de Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Les Llosses, Molló, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Pau de Segúries, Setcases, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter. Atès que Amadeu Rosell hi assisteix com a president del consell comarcal i, per tant, amb veu però sense vot, l’alcaldia de Llanars hi ha sigut i hi serà representada per la regidora Mireia Guillaumes.

Compartiu-ho amb: