El govern del Consell Comarcal del Ripollès presenta el pressupost més ambiciós de la història de la institució, amb 12,9 milions d’euros

17 de novembre de 2023

Amb “marcat accent social, cultural i, en definitiva, de servei públic; la raó de ser del nostre govern”. Així ha definit el president del Consell Comarcal del Ripollès, Amadeu Rosell, el projecte de pressupost que el seu executiu portarà a votació al ple de dimarts vinent, 21 de novembre. Uns comptes que ascendeixen a 12.880.836,00 euros. Rosell ha subratllat que “és el pressupost més elevat i, per tant, més ambiciós de la història d’aquesta institució. També ha recordat que el govern va obrir la porta a l’oposició perquè hi fes propostes.

El president ha presentat el pressupost conjuntament amb Sergi Albrich, vicepresident cinquè i conseller comarcal de Gestió pressupostària i Planificació territorial. Albrich ha indicat que es tracta d’”un pressupost clarament expansiu” i ha destacat els esforços que amb aquests comptes es volen destinar als àmbits de la Cultura, la Joventut, el servei de sanejament d’aigües residuals i els serveis de menjador i transport escolar. L’increment respecte els comptes del 2023 és del 9,02 %.

APOSTA PER LA CULTURA

El vicepresident cinquè ha fet èmfasi en l’aposta per la cultura. S’ha focalitzat en l’augment de la partida destinada a l’Arxiu comarcal del Ripollès, que suma 75.000 euros més. Rosell ha explicat que amb aquests diners es crearà la figura d’un arxiver itinerant que donarà servei als municipis amb la voluntat de cobrir una necessitat que, tal com indica, han manifestat molts ajuntaments. Les seves funcions passarien per endreçar els arxius municipals, digitalitzar-los i coordinar-los amb l’Arxiu comarcal del Ripollès.

En aquest mateix apartat cultural, Albrich ha afegit que la partida destinada als Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú s’incrementarà un 25 %.

UNIVERS JOVE: UN 200 % MÉS DE PRESSUPOST

El conseller de Gestió pressupostària també s’ha referit a les polítiques de joventut i, en aquest cas, en un dels projectes principals de consell comarcal per orientar i arrelar els joves del Ripollès com és la fira Univers Jove, que arriba al desè aniversari. Albrich ha defensat que el govern vol “posar en valor aquesta fita important” i per aquest motiu, l’aportació que hi destina el consell comarcal creixerà un 200 %.

També va vinculat a joves i infants l’altre increment pressupostari que ha anunciat Sergi Albrich: l’augment de 198.879,97 euros de la partida destinada al serveis de menjador i transport escolar. Aquest increment s’assumeix amb la dotació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

MILLORES A LA XARXA DE DEPURADORES

La voluntat de “treballar per la comarca, pel bé públic en diversos àmbits” també es trasllada a l’àmbit del sanejament. És a dir, la depuració de les aigües residuals. En aquest sentit, els projectes que hi ha sobre la taula per millorar les plantes i instal·lacions requereixen un afegitó de 510.256,30 euros. Tota la partida està finançada al 100 % per l’Agència catalana de l’aigua.

Una altra alça en el projecte de pressupost del 2024 del Consell Comarcal del Ripollès és en matèria de recollida i tractament de residus urbans. Sergi Albrich ha explicat que el consell comarcal efectua estrictament el servei que demana cada ajuntament i que això deriva en el cost que se li carrega; “el consell comarcal fa de transmissor”. Per tant, l’import d’aquesta partida està relacionat estrictament amb les demandes dels ajuntaments i el contracte per executar el servei, que es va licitar durant el mandat anterior i que clarament implica un encariment.

Un altre augment rellevant és aquell vinculat a les despeses de personal. El 2024 serà del 14,06 % i respon, en part a la previsió de creixement de la plantilla. D’una banda, amb l’objectiu de millorar el servei que presta el Refugi d’animals del Ripolles, l’equipament es dotarà d’un altre cuidador a mitja jornada. També es preveu la possibilitat d’ampliar la mitja jornada d’un arquitecte que treballa sota demanda dels ajuntaments fins a la jornada completa. Serà en funció de les necessitats que determinin els consistoris. La partida també preveu l’increment retributiu dels treballadors, del 2,5 %, marcat per la llei.

100.000 EUROS MÉS EN INGRESSOS AMB FINALITAT DISCRECIONAL

Per bé que els pressupostos del Consell Comarcal del Ripollès són eminentment finalistes, Albrich ha concretat que la corporació rep uns ingressos de la Generalitat i de la Diputació de Girona que li donen marge per marcar un accent determinat en les polítiques. D’una banda, hi ha els Fons de cooperació local de la Generalitat de Catalunya. Enguany aportaran 62.084,86 euros més en comparació al 2023. Això representa un augment del 6,81 %.

De l’altra, el Fons de cooperació comarcal de la Diputació de Girona s’incrementa en 42.528,42 euros, un 8,69 % més. És amb aquests increments que es podran destinar més recursos als premis literaris Joan Triadú i a la fira Univers Jove, entre altres mesures.

Compartiu-ho amb: