El Consell Comarcal del Ripollès inicia un conjunt d’exposicions itinerants sobre l’aportació de les dones a les ciències de la Terra

9 de febrer de 2024

Contribuir activament a fer visible la feina de les dones en el camp de les ciències de la Terra, trencar estereotips de gènere entre la població i promoure la curiositat científica entre el públic femení, especialment infantil i juvenil a municipis amb poca densitat demogràfica. Amb aquests objectius, el Consell Comarcal del Ripollès i el Consorci de benestar social del Ripollès han organitzat la itinerància de tres exposicions per diversos pobles del Ripollès.

Aquesta acció és una iniciativa de la subàrea d’Igualtat i Feminismes, en cooperació amb la Generalitat de Catalunya. És en el marc de la commemoració anual del Dia internacional de les dones i les nenes a la Ciència, l’11 de febrer. A més, el consell comarcal, trencant dinàmiques habituals, vol que els pobles menys poblats del Ripollès siguin partícips d’aquesta commemoració, fent-hi arribar les exposicions.

GEOLOGIA EN FEMENÍ

La primera mostra ja ha iniciat la itinerància. Es titula Geologia en femení i la cedeix l’Institut cartogràfic i geològic de Catalunya. Els plafons que la componen volen reconèixer la feina de les dones, sovint relegada al segon pla. En aquest sentit, vol destacar la trajectòria de set científiques que han contribuït a l’avenç de les ciències de la Terra. Totes elles van haver de lluitar per superar la desigualtat entre sexes per desenvolupar-se professionalment. Algunes, a més, es van comprometre activament en la política i en la defensa dels drets de les dones.

Geologia en femení s’ha exposat a Planoles entre l’1 i el 9 de febrer i continua la itinerància cap a Campelles, entre el 9 i el 14 de febrer. A continuació es mostrarà a Pardines del 15 al 21 de febrer, serà a Camprodon del 26 de febrer al 3 de març i acabarà el recorregut a Llanars, on es podrà visitar entre el 4 i el 10 de març.

EDITORES DE MAPES

És arran d’una recerca dins la cartoteca de l’Institut cartogràfic i geològic de Catalunya que sorgeix aquesta altra mostra que ara arriba al Ripollès, Editores de mapes: dones al capdavant de les grans editorials cartogràfiques. Es tracta d’un recorregut que posa nom i cognom a dones que van dirigir empreses destacades en el món de l’edició de mapes, des dels Països Baixos del segle XVI fins a la Catalunya del segle XX. En formen part personalitats com Hondius, Ortelius, Sanson, Bealieu i Blaeu o, en el cas de Catalunya, Dolores Zamora, Montserrat Llobet o Glòria Puchades.

Aquesta mostra s’ha pogut veure del 5 al 9 de febrer a Vallfogona de Ripollès. Del 13 al 20 de febrer serà a la Coope, d’Ogassa; i seguirà el periple a la biblioteca de Camprodon, del 26 de febrer al 4 de març, i a Gombrèn, del 8 al 10 de març.

GEAS: DONES QUE ESTUDIEN LA TERRA

L’altra exposició que farà itinerància pel Ripollès és GEAS: Dones que estudien la Terra i es basa en el llibre del mateix nom, escrit per dues investigadores de l’Institut geològic i miner d’Espanya, Rosa María Mateos i Ana Ruiz Constán. L’exposició dona veu a dotze geòlogues d’èpoques, contextos històrics i nacionalitats  diferents amb un denominador comú: contribucions al coneixement científic transcendentals no reconegudes per la societat. El relat va acompanyat d’il·lustracions de la també ambientòloga Nívola Uyá. L’obra va rebre l’esment d’honor de treballs de divulgació científica al concurs Ciència en acció, patrocinat pel ministeri espanyol de Ciència i Innovació i la Fundació espanyola per a la ciència i la tecnologia. L’exposició l’han feta possible l’institut de recerca Geociències Barcelona i l’Institut cartogràfic i geològic de Catalunya, entre altres institucions.

Aquesta mostra es podrà visitar del 21 al 28 de febrer al centre cívic de la devesa del Pla, de Ripoll; del 29 de febrer al 4 de març a Sant Joan de les Abadesses; del 5 al 7 de març a les Llosses; del 8 al 14 de març a Molló; del 15 al 17 de març a Campdevànol i del 18 al 24 de març a Sant Pau de Segúries.

MÉS INFORMACIÓ

Enllaços amb informació complementària sobre les exposicions

· Geologia en femení: informació de l’exposició

· Editores de mapes: exposició en línia

· GEAS, dones que estudien la terra: llibre digital

Compartiu-ho amb: