El Consell Comarcal del Ripollès s’uneix a la queixa de la Generalitat i els usuaris pel mal funcionament de l’R3 un cop reprès el servei

16 de febrer de 2024

Vetllar perquè el Ripollès disposi de bones comunicacions amb les comarques veïnes i els grans centres de decisió i d’activitat és una prioritat per al Consell Comarcal del Ripollès, per dotar de competitivitat els municipis. Partint d’aquesta premissa, el govern de la corporació mostra per enèsima vegada el malestar per la successió d’incidències greus en el funcionament del servei ferroviari R3 de la línia transpirinenca, que uneix Barcelona amb la Tor de Querol, passant pel Ripollès. D’aquesta manera, se suma a les queixes pronunciades per la Generalitat de Catalunya així com els usuaris afectats i es compromet a traslladar a Renfe i Adif aquesta qüestió en una reunió la setmana vinent.

Després d’uns mesos del tall de la circulació per les obres en un tram del Vallès Oriental, lluny de disposar d’una qualitat del servei igual o millor, des del punt de vista del consell comarcal aquests quinze dies de represa del servei s’ha empitjorat en tots els aspectes. D’una banda, la corporació lamenta que, des del 4 de febrer, s’han produït incidències pràcticament cada dia ja sigui per problemes de subministrament elèctric, amb la infraestructura en general o amb el material mòbil. Aquests problemes han propiciat retards, en alguns casos, de més d’una hora i fins i tot l’atrapament de passatgers dins dels combois durant aquest temps. Paral·lelament, la corporació lamenta que s’han suprimit algunes expedicions i hi ha hagut mancança d’informació als usuaris, juntament amb anomalies en el funcionament de l’aplicació d’Adif.

DESCONFIANÇA EN EL TREN

El Consell Comarcal del Ripollès considera que efectuar el servei ferroviari en aquestes circumstàncies no és acceptable. Això genera desconfiança en el tren i dependència respecte l’autobús i, sobretot, el cotxe. I és que els usuaris, actualment, no es poden refiar d’arribar a temps a la destinació, cosa especialment greu quan es tracta de cobrir necessitats com podrien ser els desplaçaments a la feina. La corporació ho entén com un fet greu en un context en què el món avança cap a la sostenibilitat i l’eficiència energètica.

Paral·lelament a les incidències d’aquests dies, el consell comarcal s’ha assabentat per fonts alienes a l’explotació del servei que els retards, en bona mesura, responien a limitacions temporals de la velocitat. Unes limitacions fruit del fet que el trànsit s’ha reprès sense haver fet el rodatge pertinent al tram de via que ha estat tallat els darrers mesos. Davant d’això, la corporació ripollesa qüestiona la idoneïtat de donar per feta l’obra en aquestes circumstàncies.

VIA NOVA, TRENS MÉS LENTS

Si bé s’esperava que després de les obres d’aquesta tardor el servei ferroviari es desenvoluparia en les mateixes o millors condicions que abans de la intervenció, el Consell Comarcal del Ripollès manifesta el descontentament perquè els nous horaris fixats afegeixen entre quatre i cinc minuts més al temps de trajecte. I, en el cas del tren semidirecte conegut popularment com a tren bala, amplia el temps de trajecte tretze minuts més, fins a tardar dues hores i tres minuts per enllaçar Ripoll amb la plaça de Catalunya de Barcelona. Per tant, considera que aquest servei queda totalment desvirtuat perquè, malgrat fer parada només a algunes estacions, tarda el mateix que els combois que efectuen totes les parades. I això és així sobretot tenint en compte que, quan es va crear aquest servei semidirecte el 2010, el temps de trajecte era d’una hora i 35 minuts i els combois tan sols paraven a Ripoll, Vic i les estacions de Barcelona ciutat, a part de Puigcerdà. Des de pocs anys ençà, també paren a Sant Quirze de Besora, Torelló, Manlleu, la Garriga i Granollers.

El Consell Comarcal del Ripollès també vol posar de manifest que si bé es va rebre amb satisfacció el fet que, durant la interrupció del trànsit es va afegir un servei que arribava a la mitjanit a Ripoll, amb la represa, s’ha desprogramat. Aquest tren resultava especialment útil perquè permetia disposar d’una expedició per tornar de Vic uns minuts després de les onze de la nit. I, disposar-ne ara que el trànsit flueix plenament a tota la línia, hauria permès tenir una opció de desplaçament amb transport públic que sortiria de Barcelona a dos quarts de deu de la nit, poc després de la finalització de l’horari comercial. Actualment, aquest comboi finalitza el recorregut a Vic.

Amb tot plegat, la institució ripollesa es mostra confiada que l’anunciat traspàs de la gestió integral de Rodalies es faci efectiu amb el màxim de brevetat possible. Així mateix, espera que aquest canvi eviti que es reprodueixin situacions com les que s’han produït aquests dies i que es repeteixen periòdicament.

Compartiu-ho amb: