El Consell Comarcal del Ripollès anuncia una inversió de 750.000 euros per millorar camins rurals

22 de febrer de 2024

Facilitar l’accés a punts d’interès, intercomunicar municipis i apostar pel turisme sostenible i de qualitat. Amb aquests objectius, el Consell Comarcal del Ripollès prepara una inversió de prop de 750.000 euros per millorar camins rurals, incloent-hi pistes forestals per al trànsit rodat, així com senders per caminar. El president, Amadeu Rosell, ha destacat la importància d’anar mantenint les vies que permeten interconnectar els pobles i també la necessitat de mantenir en bon estar els camins, pensant tant en les persones de la comarca que practiquen el senderisme com els visitants.

Rosell ha fet l’anunci a la ruta de la riera de les Llosses, un dels punts on s’actuarà, acompanyat del vicepresident quart i conseller comarcal de Cooperació municipal, Enric Pérez. El vicepresident ha apuntat que amb aquestes actuacions es persegueix l’objectiu “d’anar teixint una xarxa de camins comarcal que ens faciliti l’accés a punts d’interès i la comunicació entre municipis”. Específicament pel que fa als senders, ha fet èmfasi en el benefici que dona poder oferir “una bona xarxa ben mantinguda i ben senyalitzada”, cosa que representa una aposta també pel turisme de qualitat.

TOTS ELS DINERS, PER ALS MUNICIPIS

Pel que fa als camins rodats, la inversió prevista és de 496.000 euros. Corresponen a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. El Consell Comarcal del Ripollès ja va avançant tots els tràmits per poder iniciar de seguida els treballs, tan bon punt el govern hi doni llum verda. Rosell i Pérez han explicat que, si bé els darrers anys una part de l’aportació anual s’ha destinat a arranjar camins d’interès pel consell comarcal com el del Refugi d’animals del Ripollès, que ja s’ha enllestit, enguany tots els diners es destinaran a cobrir únicament necessitats manifestades pels ajuntaments.

El vicepresident Pérez ha detallat que la selecció dels camins on s’invertirà s’ha fet “de manera molt coordinada amb els municipis”. D’entrada, a tots els ajuntaments se’ls ha garantit una inversió mínima de 16.000 euros. A partir d’aquí, s’ha tingut en compte un seguit de criteris per valorar les propostes i s’han dotat de més o menys pressupost en funció de si es tracta de camins que intercomuniquen municipis o nuclis de població, i també si donen accés a explotacions ramaderes, punts d’interès cultural o serveis públics com podrien ser punts d’abastament d’aigua per extingir incendis o antenes de telecomunicacions. Enric Pérez també ha explicat que no totes les actuacions consistiran a formigonar els camins. En funció de les circumstàncies, també es pot tractar de millores en l’esplanada de camins no pavimentats o habilitació de vorals de formigó, entre altres fórmules.

860 KM DE SENDERS

Pel que fa als senders, l’import que es destinarà a millorar-los és de 240.000 euros, a distribuir en parts iguals els propers quatre anys. L’objectiu, segons Amadeu Rosell, és mantenir els camins transitables i garantir que la senyalització estigui al dia. “Tenir en bon estat i amb bona informació tots aquests camins ens ajuda, en una comarca on el turisme és tan important”, ha assegurat. Enric Pérez ha detallat que, en aquest sentit, s’ha fet una feina profunda, en cooperació amb els ajuntaments i l’Agència de desenvolupament del Ripollès. Tal com ha explicat, aquesta actuació està previst finançar-la amb una subvenció del Departament de Territori i amb diners recaptats amb la taxa turística.

Tot plegat permetrà fer millores a una xarxa d’uns 860 quilòmetres de llargada i s’ha treballat per evitar duplicitats en les tasques de manteniment. Per exemple, s’ha destriat en quins camins actua el Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, per no reincidir-hi. En aquest àmbit dels senders, la inversió per municipi és molt diferent i està condicionada pels quilòmetres de camins que té cada terme.

Compartiu-ho amb: