El Consell Comarcal del Ripollès millora el carrer Guàrdia, de Sant Pau, per enllaçar la via verda i la via romana

1 de març de 2024

Consolidar el Ripollès com a destinació de referència en turisme sostenible. Amb aquest objectiu, el Consell Comarcal del Ripollès i l’Ajuntament de Sant Pau de Segúries han presentat el resultat de les obres d’adequació del carrer Guàrdia per millorar la connexió de la via verda i la via romana. Es tracta d’una actuació en el marc del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, dotat amb 3,5 milions d’euros dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

El president, Amadeu Rosell, ha subratllat que actuacions com aquesta, amb un cost de 326.750,86 euros (IVA inclòs), són importants tant pel Consell Comarcal del Ripollès com per la comarca. És per aquest motiu que es mostra satisfet per haver pogut concloure aquests treballs. De la seva banda, l’alcalde santpauenc, Albert Coma, ha explicat com s’ha passat d’un carrer “més pensat per als vehicles” a un per a vianants, amb una obra que segueix la mateixa línia que la que s’havia fet prèviament a la plaça de la Generalitat.

CONTRIBUCIÓ A L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

El vicepresident segon i conseller comarcal de Dinamització turística, Xavier Guitart, ha destacat que l’actuació uneix “dos punts estratègics pel turisme de la comarca”, com són la via verda i la via romana, que atrauen molts visitants. A això s’hi suma el fet de trobar-se “al cor de Sant Pau”, on hi ha la major part de locals comercials, així com la casa de la vila, a la façana de la qual també s’han fet millores.

Les obres amb què el vial s’ha convertit en un carrer per a vianants representen un pas cap a la descarbonització i la mobilitat sostenible. El fet és que l’acció fomenta els desplaçaments a peu o amb bicicleta per part dels veïns i també dels visitants que vulguin complementar el gaudi de la via verda amb el de la via romana, i viceversa.

Guitart també ha subratllat la importància que el finançament europeu de les actuacions del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès en cobreix el 100 % del cost incloent-hi l’IVA, un fet inèdit. Per la qual cosa, s’ha felicitat perquè el consell comarcal hagi pogut aconseguir ser inclòs dins d’aquests plans, que comportaran “una transformació molt important per a la comarca”.

EL PLA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DEL RIPOLLÈS

Les obres d’adequació del carrer Guàrdia per facilitar la connexió de la via romana i la via verda a Sant Pau de Segúries formen part del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, inclòs dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU. Es tracta d’un projecte que busca consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural del Ripollès. Alhora, vol contribuir a la cohesió social i a la fixació de la població. El pla està finançat íntegrament per la subvenció europea, amb 3,5 milions d’euros, IVA inclòs.

Entre els projectes més rellevants hi destaquen la digitalització de l’espai museogràfic de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses; un aparcament i una àrea d’acollida turística a Molló; la creació d’una àrea turística i esportiva a l’estació de Planoles; el centre d’interpretació del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, a Setcases; o una àrea d’autocaravanes a Gombrèn. A accions concretes d’aquestes característiques s’hi destinaran 2,5 milions d’euros. El milió restant, aproximadament, es dedicarà a accions en clau comarcal com la continuïtat de la promoció turística i les accions de màrqueting electrònic, la creació d’una plataforma turística digital col·laborativa, la creació de més productes i experiències turístics o el compromís amb la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès (CETS).

El Pla de sostenibilitat turística del Ripollès està alineat amb la Carta europea del turisme sostenible (CETS) del Ripollès, el Pla estratègic de turisme de Catalunya, l’Estratègia de sostenibilitat turística en destinacions del PRTR, les directrius de turisme europees i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Ripollès Turisme
Ripollès Turisme
Compartiu-ho amb: