El Consell Comarcal del Ripollès construeix un rocòdrom de grans dimensions a Ogassa per impulsar el turisme esportiu

19 de març de 2024

Consolidar el Ripollès com a destinació de referència en turisme sostenible. Amb aquest objectiu, el Consell Comarcal del Ripollès i l’Ajuntament d’Ogassa han presentat el nou rocòdrom d’entrenament per a escaladors i senderistes del municipi adossat al lateral del poliesportiu municipal. Tal com ha explicat el president, Amadeu Rosell, es tracta d’una actuació en el marc del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, dotat amb 3,5 milions d’euros dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

Rosell s’ha mostrat content de poder inaugurar aquest rocòdrom: “Qualsevol cosa que fem per millorar l’oferta turística del Ripollès per nosaltres té una importància cabdal”. Tal com ha detallat, això pren més sentit quan es tracta de projectes vinculats a la sostenibilitat i a la cura de la natura. Així mateix, el president desitja que aquesta actuació sigui beneficiosa no només per Ogassa sinó que, de retruc, representi “un benefici per tot el Ripollès, en general”.

UN REFERENT AL MÓN DE L’ESCALADA

De la seva banda, l’alcalde, Albert Solà, ha assegurat que, amb aquest rocòdrom, “Ogassa passarà a ser un referent de l’escalada” i sumarà un gran reclam turístic, fet rellevant per un municipi que es vol apostar per aquest àmbit econòmic. I és que es tracta d’una infraestructura de gran envergadura, amb quinze vies d’escalada. Tal com ha explicat Solà, l’empresa adjudicatària que l’ha desenvolupada, especialitzada en aquest àmbit, acostuma a treballar per instal·lacions d’elit com el Centre d’alt rendiment de Sant Cugat del Vallès.

Aquest equipament, des del punt de vista del batlle, passarà a ser un complement a les nombroses zones d’escalada naturals que hi ha a Ogassa. També ha avançat que l’ajuntament ja ha rebut diverses sol·licituds per fer-hi cursets així com ha manifestat la voluntat de fer-hi proves la federació catalana.

Per part del consell comarcal, el vicepresident segon i conseller comarcal de Dinamització turística, Xavier Guitart, ha fet èmfasi en el fet que Ogassa és un lloc emblemàtic per als escaladors i que “no podia ser d’altra manera” que s’instal·lés un rocòdrom així en aquest municipi; una equipament “enveja de tots els municipis de la comarca”. En aquest sentit, també ha agraït la predisposició de l’ajuntament per poder fer una obra que busca generar “un bon regust de boca” als visitants perquè tornin al Ripollès.

A més del rocòdrom, Guitart ha detallat que aquesta intervenció també ha inclòs la senyalització d’itineraris d’altres punts d’escalada d’Ogassa. És el cas, per exemple, de la zona anomenada La Pedrera, on també s’han delimitat les zones d’aparcament. El vicepresident ha situat aquestes accions dins els esforços per fer que la nostra comarca “sigui la número u en turisme” i en dotar-la d’elements de valor afegit en l’àmbit del gaudi sostenible de la natura. La ubicació del rocòdrom en relació a la via verda de la Ruta del ferro i del carbó, alhora, potencia l’ús de la bicicleta entre els practicants de l’escalada i motiva la importància de promocionar la mobilitat suau entre els usuaris d’aquest nou equipament.

Aquest conjunt d’actuacions ha tingut un cost de 156.997,50 euros, IVA inclòs.

EL PLA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DEL RIPOLLÈS

Les obres de construcció d’aquest rocòdrom d’entrenament per a escaladors i senderistes formen part del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, inclòs dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU. Es tracta d’un projecte que busca consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural del Ripollès. Alhora, vol contribuir a la cohesió social i a la fixació de la població. El pla està finançat íntegrament per la subvenció europea, amb 3,5 milions d’euros, IVA inclòs.

Entre els projectes més rellevants hi destaquen la digitalització de l’espai museogràfic de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses; un aparcament i una àrea d’acollida turística a Molló; la creació d’una àrea turística i esportiva a l’estació de Planoles; el centre d’interpretació del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, a Setcases; o una àrea d’autocaravanes a Gombrèn. A accions concretes d’aquestes característiques s’hi destinaran 2,5 milions d’euros. El milió restant, aproximadament, es dedicarà a accions en clau comarcal com la continuïtat de la promoció turística i les accions de màrqueting electrònic, la creació d’una plataforma turística digital col·laborativa, la creació de més productes i experiències turístics o el compromís amb la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès (CETS).

El Pla de sostenibilitat turística del Ripollès està alineat amb la Carta europea del turisme sostenible (CETS) del Ripollès, el Pla estratègic de turisme de Catalunya, l’Estratègia de sostenibilitat turística en destinacions del PRTR, les directrius de turisme europees i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Ripollès Turisme
Compartiu-ho amb: