El consell comarcal reivindica l’herència de Joan Triadú amb la Gala literària del Ripollès

26 d'abril de 2024

El Consell Comarcal del Ripollès ha celebrat, amb molt bona acollida per part del públic, una nova edició de la Gala literària del Ripollès, amb què s’han lliurat els 33ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Com cada any, l’Església de Sant Pere, de Ripoll, bé cultural d’interès local, s’ha vestit de llarg per fer públics els noms dels guanyadors i gaudir del recital de les obres que han obtingut el primer premi. L’esdeveniment ha acollit prop de 200 persones de públic.

El president, Amadeu Rosell, en el seu discurs ha lloat l’herència de Joan Triadú com a “mestre de mestres” i defensor de la cultura catalana. També ha recordat amb nostàlgia la implicació del ribetà, en vida, amb la celebració del certamen literari comarcal. Per personificar aquest llegat de Joan Triadú, enguany a la gala hi ha participat Joaquim Triadú, fill del pedagog que de qui prenen el nom els premis literaris i exconseller de la Presidència, de la Generalitat de Catalunya. Triadú ha glossat la importància que el mestre donava sempre a la poesia en el marc de l’ensenyament d’infants i joves. També ha participat com a convidat, a l’acte, el diputat provincial de Cultura, Alfons Casamajó, que ha aplaudit l’organització d’un esdeveniment d’aquestes característiques.

173 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Per posar en relleu el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, les diferents categories del certamen prenen noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. Els participants del centre d’educació especial Ramon Suriñach, s’engloben a la categoria Torreneules. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia.

En aquesta edició s’hi han presentat 173 obres, la qual cosa constitueix el rècord dels darrers anys. Per categories, la participació ha estat de 49 treballs de Taga, 54 de Balandrau, 30 de Bastiments, 38 de Puigmal i dues de Torreneules.

Enguany, el jurat del certamen l’han format representants de la comunitat educativa, del món cultural i també de la comunicació. Concretament: l’exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya Irene Rigau, Maria Cortacans, Cèlia Forment, Montse Guix, Montse Maestre, Oriol Molas, Ramon Prat, Jordi Vilarrodà i l’equip docent de l’escola Ramon Suriñach, per a la categoria Torreneules.

Les obres participants podien ser de temàtica lliure. La participació s’ha vehiculat a través de les escoles, tot i que també s’ha permès la presentació per lliure sempre que es tractés d’alumnes escolaritzats al Ripollès. Totes les obres guanyadores s’han editat en un llibret commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars. Aviat es podrà consultar en format digital al web ripolles.cat/joantriadu.

RECITALS I ACTUACIONS MUSICALS

La Gala literària del Ripollès ha transcorregut al ritme de les actuacions musicals de Marc Farré a la flauta travessera i Sara Guri al violoncel. Tots dos, professors de l’Escola comarcal de música del Ripollès. Les seves interpretacions de melodies clàssiques s’han anat intercalant amb el lliurament dels premis de les diferents modalitats i categories i el recital de les obres mereixedores del primer premi de cada modalitat, amb les veus del director teatral Ramon Prat i de la historiadora Roser Capdevila. Aquesta fórmula ha aportat un aire àgil i ric a la vetllada, alhora que serveix per donar valor a les obres guanyadores.

Joaquim Triadú, juntament amb el president, Amadeu Rosell, han format part del conjunt de persones encarregades d’anunciar i lliurar els premis, consistents en lots de llibres i, per als vencedors absoluts de cada modalitat, també un trofeu format per les lletres JT, de Joan Triadú, enguany de color préssec suau, tonalitat amb què s’ha tenyit l’escenari, els diplomes i el cartell de l’esdeveniment. Les altres persones encarregades de fer-ho han estat Chantal Pérez, vicepresidenta primera; Xavier Guitart, vicepresident segon i alcalde de Camprodon; Àlex Medrano, vicepresident tercer; Judit Cornellà, consellera comarcal d’Igualtat i Feminismes i alcaldessa de Campelles; Dèlia Duran, consellera comarcal de Joventut i Esports; Anna Flores, primera tinent de batlle de l’Ajuntament de Ripoll; Montse Guix, representant del jurat; i Rosa Martínez, representant del Servei educatiu del Ripollès.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa de la subàrea de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll i el Consorci per a la normalització lingüística.

ELS PREMIATS

CATEGORIA TORRENEULES

Prosa:

1r premi: LAURA POCKENSCHAUB PACHECO – Els cavalls perduts. Escola Ramon Suriñach, de Ripoll

Poesia

1r premi: GERARD SARRÀ MACAU – Vull viatjar. Escola Ramon Suriñach, de Ripoll

CATEGORIA TAGA

Prosa:

1r premi: JÚLIA MARTÍNEZ GARCÍA – L’aventura d’en Kill. 4t de primària de l’Escola Joan Maragall, de Ripoll

2n premi: CARLA IGLESIAS PEÑA – Els superpoders de l’Anna. 4t de primària de l’Escola Núria Morer i Pi, de Planoles

3r premi: FIORELLA DI LOLLO LORENZO – El somni de la Lily. 4t de primària de l’Escola Joan Maragall, de Ripoll

Poesia:

1r premi: MARIA MUNIENTE HURTADO – El llibre. 3r de primària de l’IE Vall de Ribes, de Ribes de Freser

2n premi: ONA CONTRERAS – Salut mental. 3r de primària de l’Escola Vedruna de Ripoll

3r premi: ÈLIA ADAM GONZÁLEZ – L’abecedari del senyor Joan Triadú Font. 3r de primària de l’Escola Pirineu, de Campdevànol

CATEGORIA BALANDRAU

Prosa:

1r premi: MARTINA DESCAMPS PUIGVERT – La Marina cus històries. 6è de primària de l’Escola Doctor Robert, de Camprodon

2n premi: HELENA PEITIVÍ FREIXA – Direcció: els somnis. 6è de primària de l’Escola Els Pinets, de Sant Pau de Segúries

3r premi: CLÀUDIA FERRER PRAT – El perdó. 6è de primària de l’Escola Tomàs Raguer, de Ripoll

Poesia:

1r premi: LAIA CAMPS CHAMORRO – Els records de les postals. 6è de primària de l’Escola Vedruna de Ripoll

2n premi:  MARIONA SALAMÓ CORTADA – L’avi. 6è de primària de l’Escola Vedruna de Ripoll

3r premi: AINARA ALLER JANÉ – Ajudeu-me. 6è de primària de l’Escola Tomàs Raguer, de Ripoll

CATEGORIA BASTIMENTS

Prosa:

1r premi: CARLA TERRADAS VIÑAS – Sempre és el xicot. 2n d’ESO de l’Institut Abat Oliba, de Ripoll

2n premi: ARES DEL OLIVO COLOMER – El mirall de l’Iris. 2n d’ESO de l’Institut Germans Vila Riera, de Camprodon

3r premi:  SOL LARA SANZ –  I si?.  2n d’ESO de l’IE Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses

Poesia:

1r premi: ISABEL ZAVALA CARREÑO – El prat. 2n d’ESO de l’IE Vall de Ribes, de Ribes de Freser

2n premi: AINARA MARTÍNEZ COROMINAS – Els avis a la font. 1r d’ESO de l’Institut Germans Vila Riera, de Camprodon

3r premi: FERRAN TRISÁN CANAL – Divagant. 1r d’ESO de l’Escola Vedruna de Ripoll

CATEGORIA PUIGMAL

Prosa:

1r premi: JOANA SOLER CODINACH – Necessito més temps. 4t d’ESO de l’IE Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses

2n premi: ALEIX LÓPEZ PÉREZ- Pet de llop. 2n de batxillerat de l’Institut Abat Oliba, de Ripoll

3r premi:  ROGER BIROSTA SEGURA – La dura llei de vida l’adeu d’en Nuc. 1r de batxillerat de l’Institut Abat Oliba, de Ripoll

Poesia:

1r premi: HAYAT YERROU AHAIK – La carta. 1r de batxillerat Institut Abat Oliba, de Ripoll

2n premi: LIA ESTRACH CROS –   Això és mel!. 3r d’ESO de l’Institut Germans Vila Riera, de Camprodon

3r premi: MAIWENN PALAU COLLARD – Pau d’estrès. 3r d’ESO de l’Institut Germans Vila Riera, de Camprodon

Compartiu-ho amb: