El Consell Comarcal del Ripollès renova el conveni per gestionar les depuradores i els col·lectors d’aigües residuals

21 de maig de 2024

El Consell Comarcal del Ripollès vetlla per mantenir i millorar la qualitat ambiental del nostre entorn i fer que l’activitat humana hi deixi el mínim d’empremta. Concretament, aquesta és la prioritat de l’àrea de Transició ecològica i Sostenibilitat. En aquest sentit, la corporació dedica un esforç molt important a mantenir i millorar els sistemes de depuració d’aigües residuals, conjuntament amb l’Agència catalana de l’aigua (ACA).

És en aquest context que, a la sessió ordinària d’aquest vespre, se sotmetrà a votació l’acord per renovar el conveni per delegar al consell comarcal les competències dels sistemes de sanejament en alta, és a dir, les depuradores i els col·lectors d’aigües residuals dels nuclis urbans següents: Campdevànol, Camprodon, Llanars, Planoles, Núria (Queralbs), Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases i Nevà (Toses).

D’aquesta manera, els ajuntaments renoven l’encàrrec al consell comarcal perquè exploti aquesta infraestructura i hi dugui a terme totes les tasques pertinents de manteniment i conservació. Aquests treballs la corporació els desenvolupa mitjançant un contracte amb una empresa privada, tal com és de costum. El darrer, encara vigent, es va adjudicar el gener passat.

Paral·lelament, al ple d’aquest vespre també se sotmetrà a votació l’aprovació del conveni amb què l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses encarrega de nou al consell comarcal el manteniment i l’explotació de la depuradora del polígon industrial de Cal Gat.

10 DEPURADORES

El Consell Comarcal del Ripollès gestiona una xarxa de depuradores d’aigües residuals integrada per les estacions de Camprodon-Llanars, Nevà (Toses), Núria (Queralbs), Planoles, Ribes de Freser, Ripoll i Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Setcases. La gestió es deriva del fet que els ajuntaments tenen delegada al consell la competència del sanejament de les aigües residuals. El manteniment i l’explotació de la xarxa de col·lectors i d’estacions depuradores es fa per un import aproximat d’un milió d’euros anual, finançat per l’Agència catalana de l’aigua.

Cada dia, tan sols les depuradores de Ripoll-Campdevànol, Ribes de Freser, Camprodon-Llanars i Sant Joan de les Abadesses juntes tracten aproximadament l’equivalent a vint vegades l’aigua de la piscina municipal de Ripoll.

Compartiu-ho amb: