Balanç molt satisfactori de ‘Zenit, dies de plenitud i benestar al Ripollès’, que ha exhaurit les places

7 de novembre de 2024

Consolidar el Ripollès com a destinació de referència en turisme sostenible. Amb aquest objectiu, el Consell Comarcal del Ripollès ha organitzat la programació de turisme de salut i benestar “Zenit, dies de plenitud i benestar al Ripollès”, amb una quinzena d’activitats pel cap de setmana llarg de Tots Sants. Es tracta d’una actuació en el marc del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, dotat amb 3,5 milions d’euros dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

Totes les activitats de Zenit han fet el ple pel que fa a inscripcions llevat de dues activitats que es van haver d’anul·lar. D’aquesta manera, s’ha arribat a prop de 140 participants. De fet, diverses activitats van assolir el topall d’inscripcions amb un parell de dies d’antelació. Pel que fa a la procedència dels visitants, ha presentat un equilibri entre residents al Ripollès i visitants o segones residències. La informació obtinguda a través dels qüestionaris de satisfacció dels participants a les sessions també denoten una valoració molt bona, en la línia del que opinen els professionals que conduïen les activitats.

ACTIVITATS ARREU DE LA COMARCA

Tal com va explicar el vicepresident quart i conseller comarcal de Dinamització turística, Xavier Capdevila, durant la presentació, Zenit ha sigut un esdeveniment únic, i pioner al Ripollès, dedicat al benestar personal i a la connexió amb la natura. Proposava quinze activitats gratuïtes diferents lligades a la consciència plena, sovint coneguda com a mindfulness, juntament amb propostes de senderisme conscient i tallers sobre el benestar. Les sessions s’han dut a terme a diversos pobles del Ripollès entre divendres, 1 de novembre, i diumenge, dia 3, coincidint amb el cap de setmana llarg de Tots sants. El punt de partida va ser una conferència inspiradora del referent del món del benestar Èdgar Tarrés, que es va fer dijous, 31 d’octubre, a les set del vespre, al Museu etnogràfic de Ripoll.

Algunes de les activitats de Zenit van ser, per exemple, una experiència de desenvolupament personal amb interacció en cavalls en plena natura; un tast de cervesa conscient que incorporava teatre i història local; una activitat per eliminar bloquejos emocionals que combinava consciència, escriptura i moviment conscient; un taller lúdic i creatiu per connectar amb el nen interior a base de tècniques de clown i improvisació; un bany de bosc; o un activitat de senderisme conscient.

Zenit ha estat una invitació a viure el Ripollès d’una forma profunda, aprofitant la bellesa natural del seus paisatges i el llegat cultural. En definitiva, una experiència de renovació i consciència en un entorn que condida a la plenitud i l’harmonia.

EL PLA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DEL RIPOLLÈS

“Zenit, dies de plenitud i benestar al Ripollès” formava part del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, inclòs dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU. Es tracta d’un projecte que busca consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural i de muntanya del Ripollès. Alhora, vol contribuir a la cohesió social i a la fixació de la població. El pla està finançat íntegrament per la subvenció europea, amb 3,5 milions d’euros, IVA inclòs.

Entre els projectes més rellevants hi destaquen la digitalització de l’espai museogràfic de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses; un aparcament i una àrea d’acollida turística a Molló; la creació d’una àrea turística i esportiva a l’estació de Planoles; el centre d’interpretació del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, a Setcases; o una àrea d’autocaravanes a Gombrèn. A accions concretes d’aquestes característiques s’hi destinaran 2,5 milions d’euros. El milió restant, aproximadament, es dedicarà a accions en clau comarcal com la continuïtat de la promoció turística i les accions de màrqueting electrònic, la creació d’una plataforma turística digital col·laborativa, la creació de més productes i experiències turístics o el compromís amb la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès (CETS).

El Pla de sostenibilitat turística del Ripollès està alineat amb la Carta europea del turisme sostenible (CETS) del Ripollès, el Pla estratègic de turisme de Catalunya, l’Estratègia de sostenibilitat turística en destinacions del PRTR, les directrius de turisme europees i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Compartiu-ho amb: