Trencar barreres a favor de la igualtat d’oportunitats entre totes les persones del Ripollès és un propòsit amb què el Consell Comarcal del Ripollès treballa de forma transversal. Això també engloba tot allò que té a veure amb la relació entre la institució i els usuaris. És en aquest context que la corporació ha fet un actuació en profunditat per millorar qüestions tècniques del web Ripolles.cat per fer-lo més accessible per a les persones amb diversitat funcional. Tot plegat, tenint present que la institució vol posar el màxim de facilitats possibles perquè els ciutadans puguin efectuar totes les gestions i puguin accedir a tota la informació relativa als serveis del consell comarcal telemàticament de forma òptima.
Si bé periòdicament es duen a terme tasques de manteniment per millorar el rendiment del web i totes les aplicacions electròniques, l’any 2022, la unitat d’Administració electrònica i Transparència va impulsar una anàlisi-auditoria amb una empresa especialitzada per fer-hi una revisió exhaustiva. L’objectiu era identificar-hi punts de millora en l’accessibilitat. Amb aquesta operació es va detectar la possibilitat de fer diverses millores sobretot tècniques, que s’han implementat els darrers mesos.
MILLORES EMINENTMENT TÈCNIQUES
Entre les millores introduïdes, s’han fet modificacions tècniques al botó del web que regula paràmetres d’accessibilitat, s’ha programat text alternatiu a múltiples icones i botons, s’han corregit aspectes de jerarquies dels textos per facilitar la comprensió lectora, s’ha modificat la mida del text a diversos apartats, s’ha millorat el contrast de color en alguns elements gràfics i s’ha millorat la navegació mitjançant teclat. Val a dir que moltes de les actuacions no són visibles a ull nu, ja que incideixen en la forma com les persones amb diversitat funcional naveguen pel web.
Paral·lelament, juntament amb aquests treballs, el Consell Comarcal del Ripollès ha encarregat a l’empresa adjudicatària l’elaboració d’un manual per perfeccionar la forma com es generen els continguts del web. Aquí s’incideix en aspectes com les alineacions dels paràgrafs, la jerarquia dels encapçalaments, com optimitzar els enllaços o el text alternatiu en les imatges, entre altres.
Aquest paquet d’actuacions s’emmarca en el compliment de tot allò que estableix la normativa. En concret, el reial decret 1494/2007, sobre condicions bàsiques per l’accés de les persones amb discapacitat a les tecnologies, productes i serveis relacionats amb la societat de la informació i mitjans de comunicació social; el reial decret 1112/2018 sobre accessibilitat de llocs web i aplicacions per dispositius mòbils del sector públic; la Llei 13/2014 d’accessibilitat; i, el decret 209/2023, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Codi d’accessibilitat de Catalunya.