El Consell Comarcal del Ripollès presenta un conjunt d’accions per realçar el compromís amb la sostenibilitat turística

13 de desembre de 2024

Consolidar el Ripollès com a destinació de referència en turisme sostenible. Amb aquest objectiu, el Consell Comarcal del Ripollès treballa colze a colze amb el Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser i la resta d’actors turístics de la comarca sota els auspicis de la Carta europea del turisme sostenible (CETS). Una mostra d’aquesta tasca és l’execució d’un conjunt d’accions per impulsar, acompanyar i realçar l’adhesió d’empreses turístiques del Ripollès a la carta europea, que el vicepresident quart i conseller comarcal de Dinamització turística, Xavier Capdevila, ha presentat en roda de premsa. Es tracta d’un iniciativa que s’emmarca en el marc del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, dotat amb 3,5 milions d’euros, IVA inclòs, dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

El 2023, la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès va entrar en una nova fase. Arribats a aquest punt, s’ha obert la porta perquè empreses privades s’hi adhereixin. És en aquest punt en què el consell comarcal ha volgut incidir. Tal com ha explicat Capdevila, les accions s’han dividit en tres lots, que s’han adjudicat via concurs a tres empreses diferents. El primer ha consistit en un conjunt de serveis estrictament d’acompanyament i suport individualitzat perquè les empreses acreditessin el compromís amb la Carta europea del turisme sostenible. El segon ha inclòs la gravació i el muntatge de dos vídeos on diversos testimonis parlen del procés d’adhesió, per transmetre la rellevància de l’aposta pel turisme sostenible, la carta europea, el parc natural i el Ripollès com a destinació turística. El tercer i darrer lot buscava crear un conjunt de materials que s’ha donat a les empreses certificades per donar a conèixer el compromís amb la sostenibilitat i la Carta europea del turisme sostenible.

Tot plegat són actuacions que, a parer del vicepresident Xavier Capdevila volen remarcar “el compromís del consell comarcal amb la Carta europea del turisme sostenible” i amb la sostenibilitat turística. Així mateix, es dona suport a “l’aposta per la millora constant de la gestió i la competitivitat de la destinació turística amb la implantació de la carta europea com a sistema de certificació”. Aquest conjunt d’accions han tingut un cost d’adjudicació de 55.293,98 euros, IVA inclòs.

EL PLA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DEL RIPOLLÈS

Aquest conjunt d’accions per impulsar, acompanyar i realçar l’adhesió d’empreses turístiques del Ripollès a la Carta europea del turisme sostenible forma part del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, inclòs dins del Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU. Es tracta d’un projecte que busca consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural i de muntanya del Ripollès. Alhora, vol contribuir a la cohesió social i a la fixació de la població. El pla està finançat íntegrament per la subvenció europea, amb 3,5 milions d’euros, IVA inclòs.

Entre els projectes més rellevants hi destaquen la digitalització de l’espai museogràfic de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses; un aparcament i una àrea d’acollida turística a Molló; la creació d’una àrea turística i esportiva a l’estació de Planoles; el centre d’interpretació del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, a Setcases; o una àrea d’autocaravanes a Gombrèn. A accions concretes d’aquestes característiques s’hi destinaran 2,5 milions d’euros, IVA inclòs. El milió restant, aproximadament, es dedicarà a accions en clau comarcal com la continuïtat de la promoció turística i les accions de màrqueting electrònic, la creació d’una plataforma turística digital col·laborativa i la creació de més productes i experiències turístics.

El Pla de sostenibilitat turística del Ripollès està alineat amb la Carta europea del turisme sostenible (CETS) del Ripollès, el Pla estratègic de turisme de Catalunya, l’Estratègia de sostenibilitat turística en destinacions del PRTR, les directrius de turisme europees i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Compartiu-ho amb: