“Un instrument estratègic que permetrà reforçar l’ús social de la llengua catalana, fomentar-ne el prestigi i garantir el ple exercici dels drets lingüístics de la ciutadania”. Així s’articula el nou Pla de promoció i defensa del català, en paraules del president, Amadeu Rosell, just abans de rebre el vot favorable unànime a la sessió ordinària del ple. D’aquesta manera, el Consell Comarcal del Ripollès esdevé la primera corporació comarcal a dotar-se d’un document d’aquestes característiques. A més, dona compliment al propòsit de situar la promoció de la llengua catalana com un dels aspectes més rellevants d’aquest mandat.
Rosell ha anunciat que es tracta d’”un pla ambiciós”, amb quatre àmbits d’actuació, que se subdivideixen en eixos i actuacions a realitzar en un horitzó de dos anys. S’ha elaborat a partir de la feina desenvolupada per un grup motor que, alhora, ha dut a terme un procés participatiu en què han participat altres institucions com són els ajuntaments, el sector de l’ensenyament i les entitats socials i culturals, entre les quals Plataforma per la Llengua. El president en promet un desplegament progressiu i realista. L’objectiu del pla, tal com indica el mateix document, és “contribuir a la consolidació d’una comarca on el català sigui no només la llengua pròpia i d’ús habitual de les institucions, sinó també la llengua d’acollida, de relació quotidiana i de projecció futura”.
Pel que fa als àmbits d’actuació, se n’hi determinen quatre. El primer és el sector públic, on es fa èmfasi en el compliment de la normativa lingüística, l’ús de la llengua, la formació, l’impuls de campanyes internes, la sensibilització en drets lingüístics i l’ús social. El segon àmbit és el cultural i aborda la programació cultural i la presència de la llengua als esdeveniments. Un altre àmbit és l’ensenyament, on es toquen aspectes com el foment del català amb activitats pedagògiques, el desplegament de programes institucionals de foment de l’ús i les accions de sensibilització entre les famílies d’alumnes nouvinguts. El darrer àmbit que recull el pla és el social, on es fa esment del foment de l’ús social, l’impuls del català a la comunitat, la promoció de l’ús amb campanyes i la millora de les competències lingüístiques en camps professionals com el sanitari o el judicial.
Les accions que preveuen aquests àmbits i eixos les hauran d’executar tant el consell comarcal com els diversos organismes que s’hi vagin adherint. En aquest sentit, ja s’ha treballat amb els ajuntaments, els centres d’ensenyament, el teixit social i el sector empresarial.
📎 ENLLAÇ AL PLA: