El Ripollès

Portada » El Ripollès

La Comarca

El Ripollès està situat al vessant sud del Pirineu oriental que comprèn la capçalera del riu Ter i el seu afluent Freser (vall de Camprodon i Ribes de Freser respectivament). La disposició de les diferents serres que li donen relleu, des de la serra de Milany i Santa Magdalena, passant per la serra Cavallera, serra de Montgrony i els Pirineus, és fruit de la col·lisió d’Ibèria amb Europa. Alguns dels cims més destacats són el Bastiments amb 2.883 m, el Costabona amb 2.465 m, i el més alt, el Puigmal amb 2.911 m. Tot plegat fa que el Ripollès sigui un territori molt muntanyós, constituït per serres separades per valls llargues i profundes on no hi ha planes extenses. Per això, cada una d’aquestes valls té una personalitat pròpia.

El seu relleu és abrupte, derivat del pas de les glaceres, i ha estat modificat pel pas posterior dels rius, on sovint s’han engorjat. Els fons de les valls del Ripollès són sovint estrets i profundes a causa de l’acció continuada de l’aigua dels rius. 

La nostra comarca, ha destacat per una activitat industrial notable, que constitueix un reforç a l’agricultura. En les darreres dècades l’activitat industrial ha estat la que ha ocupat més població activa.

El Ripollès està constituït per dinou municipis: Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Llanars, les Llosses, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Molló, Setcases, Toses, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter. En total, i segons la dada de l’Institut d’estadística de Catalunya de l’1 de gener de 2020, el Ripollès suma 25.253 habitants.

A continuació trobareu informació detallada sobre cada municipi.

Els municipis

Les Llosses
Les Llosses
Ripoll
Ripoll
Vallfogona del Ripollès
Vallfogona del Ripollès
Gombrèn
Gombrèn
Ribes de Freser
Ribes de Freser
Ogassa
Ogassa
Sant Pau de Segúries
Sant Pau de Segúries
Campdevànol
Campdevànol
Sant Joan de les Abadesses
Sant Joan de les Abadesses
Llanars
Llanars
Camprodon
Camprodon
Campelles
Campelles
Molló
Molló
Planoles
Planoles
Pardines
Pardines
Vilallonga de Ter
Vilallonga de Ter
Setcases
Setcases
Toses
Toses
Queralbs
Queralbs