Consell Comarcal Ripollès https://ripolles.cat Al servei de les persones i els municipis Fri, 09 Apr 2021 11:04:22 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 El Consell Comarcal del Ripollès ha emès un 250 % més de certificats digitals idCAT durant el 2020 https://ripolles.cat/2021/04/09/el-consell-comarcal-del-ripolles-ha-emes-un-250-mes-de-certificats-digitals-idcat-durant-el-2020/ Fri, 09 Apr 2021 11:04:22 +0000 https://ripolles.cat/?p=22815 El Consell Comarcal del Ripollès ha fet un esforç extra aquest 2020 per donar suport a la ciutadania per fer tràmits electrònics, sobretot relacionats amb la situació de pandèmia global. En aquest sentit l’Oficina d’atenció ciutadana (OAC) s’ha anat adaptant a cada circumstància fins al punt que va ser l’únic servei que va mantenir la […]

L'entrada El Consell Comarcal del Ripollès ha emès un 250 % més de certificats digitals idCAT durant el 2020 ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
El Consell Comarcal del Ripollès ha fet un esforç extra aquest 2020 per donar suport a la ciutadania per fer tràmits electrònics, sobretot relacionats amb la situació de pandèmia global. En aquest sentit l’Oficina d’atenció ciutadana (OAC) s’ha anat adaptant a cada circumstància fins al punt que va ser l’únic servei que va mantenir la presencialitat fins i tot durant el confinament domiciliari d’ara fa un any. A més, durant el termini per sol·licitar el vot per correu es van ampliar els horaris d’atenció. Tot això, s’engloba dins l’aposta decidida de la corporació per a implementar l’administració electrònica i digitalitzar tots els procediments.

El fet és que les conseqüències de la covid-19 han augmentat la necessitat de relacionar-se de manera telemàtica amb l’administració pública. Concretament, aquells tràmits electrònics relacionats amb de sol·licitud de prestacions o ajudes d’organismes com el Servei públic d’ocupació estatal o la seguretat social, la sol·licitud del vot per correu o la presentació en línia de la declaració de la renda han adquirit un interès especial. Per fer aquestes gestions és indispensable disposar d’un certificat d’identitat digital i el Consell Comarcal del Ripollès és una entitat de registre acreditada per emetre l’idCAT, el certificat del consorci Administració oberta de Catalunya (AOC). Aquest context ha propiciat que durant el 2020, l’emissió de certificats idCAT hagi augmentat un 250 %, de manera que s’ha passat dels 232 del 2019 als 814 del 2020.

 

AMPLIACIÓ DELS SERVEIS DE SUPORT

Atesa la situació de pandèmia i de necessitat de molts ciutadans, el Consell Comarcal del Ripollès també ha adaptat i ampliat les prestacions del servei d’emissió de l’idCAT. Així, no només s’emeten els certificats i s’explica com descarregar-los, instal·lar-los i utilitzar-los, que és la funció encomanada pel consorci AOC. També s’ha habilitat un servei d’atenció telefònica per resoldre dubtes, problemes o incidències, en paral·lel al suport que ja ofereix de per si l’AOC. La qualitat de l’atenció prestada des del Consell Comarcal del Ripollès i les facilitats posades han fet que, durant aquests mesos, s’hagin atès fins i tot ciutadans d’altres comarques.

Per obtenir el certificat idCAT cal, preferentment, sol·licitar cita prèvia o bé per telèfon, al 972 70 32 11, o bé a través del web http://citaprevia.ripolles.cat.

L'entrada El Consell Comarcal del Ripollès ha emès un 250 % més de certificats digitals idCAT durant el 2020 ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
El president, Joaquim Colomer, inicia una ronda de visites als menjadors escolars gestionats pel consell comarcal https://ripolles.cat/2021/04/06/el-president-joaquim-colomer-inicia-una-ronda-de-visites-als-menjadors-escolars-gestionats-pel-consell-comarcal/ Tue, 06 Apr 2021 16:10:09 +0000 https://ripolles.cat/?p=22805 Per al Consell Comarcal del Ripollès és primordial reforçar els avantatges de viure lluny de les grans àrees poblades i compensar-ne els possibles inconvenients. Per això dedica el màxim de recursos i esforços possibles a prestar el servei de menjador escolar amb eficiència i eficàcia amb l’objectiu de satisfer les necessitats dels alumnes de tots […]

L'entrada El president, Joaquim Colomer, inicia una ronda de visites als menjadors escolars gestionats pel consell comarcal ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
Per al Consell Comarcal del Ripollès és primordial reforçar els avantatges de viure lluny de les grans àrees poblades i compensar-ne els possibles inconvenients. Per això dedica el màxim de recursos i esforços possibles a prestar el servei de menjador escolar amb eficiència i eficàcia amb l’objectiu de satisfer les necessitats dels alumnes de tots els pobles, especialment aquells que s’han de desplaçar des de municipis que no tenen el centre educatiu en qüestió. És en aquest context que el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha iniciat al centre d’educació especial Ramon Suriñach, a Ripoll, una ronda de visites als menjadors escolars gestionats per la corporació.

Colomer ha explicat que aquestes visites es fan amb la voluntat de “viure de primera mà la gestió que se’n fa des del Consell Comarcal del Ripollès juntament amb les associacions de familiars d’alumnes (AFA)”. Abans de visitar el menjador, el president ha visitat les instal·lacions de l’escola acompanyat de la directora, Neus Colomer, i de Mireia Sardà, membre de la comissió de menjador de l’AFA de l’Escola Tomàs Raguer, centre amb el qual el Ramon Suriñach comparteix cuina. Joaquim Colomer ha acabat la visita dinant al menjador escolar una ració del mateix menú que han tingut els alumnes: amanida amb formatge, macarrons ecològics amb salsa napolitana, ous remenats amb pernil i, de postres, fruita de temporada.

D’aquesta manera, Colomer ha pogut “verificar l’alimentació, assegurar que tot el procediment és correcte i que els alumnes estiguin servits de la millor manera possible”. El president, ha recordat que aquest servei és el resultat d’un procés de licitació en el qual va col·laborar l’associació Producte del Ripollès, atès que s’ha volgut vetllar perquè els àpats incloguin producte de proximitat i de qualitat. Així mateix, ha detallat que, per bé que la gestió dels menjadors sigui per part del consell comarcal, les AFA hi tenen “un paper actiu i participatiu” i recentment han revalidat aquest model de gestió. Amb la visita també s’ha pogut comprovar com l’empresa adjudicatària del servei compleix totes les mesures de prevenció de contagis de la covid-19 aplicant protocols de desinfecció, distància, ventilació i ús de màscares.

 

MÉS DE 30 ANYS DE SERVEI

Els menjadors escolars, juntament amb el transport escolar, és un servei gestionat pel Consell Comarcal del Ripollès per encàrrec del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Això és així des que el govern va delegar-li la competència el 1989. És per això que és la corporació comarcal qui adjudica el servei de menjador escolar. El consell també confecciona el mapa de línies de transport escolar en funció de la demanda. També és qui adjudica el servei a les companyies d’autocars i qui n’inspecciona el bon funcionament. El finançament del servei segueix anant a càrrec del la Generalitat. A més, el Consell Comarcal del Ripollès disposa d’una tercera línia d’ajuts per complementar, en funció de la demanda, el finançament del servei de menjador a aquelles famílies que inicialment hagin obtingut l’ajuda del 70 %.

El menjador escolar és gratuït per a tots els alumnes de P3, P4, P5, Educació primària i Educació secundària obligatòria que s’han de desplaçar a un altre municipi perquè el seu no té el centre d’ensenyament en qüestió. En les gratuïtats no s’hi inclou el batxillerat, que és un ensenyament postobligatori. En canvi, és completament gratuït per a tots els alumnes d’Educació especial. Per a les persones sense dret a gratuïtat del transport o del menjador, el consell comarcal posa a disposició de les famílies el sistema d’ajuts.

Tota la informació sobre aquest servei, incloent-hi els horaris, les línies, les pautes d’ús i les indicacions en cas de nevades, es pot consultar al web ripolles.cat/ensenyament.

L'entrada El president, Joaquim Colomer, inicia una ronda de visites als menjadors escolars gestionats pel consell comarcal ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
El consell comarcal enllesteix les obres de millora de l’accés al tram de muralla de Sant Joan entre el Triquet i la Torre del Saltant https://ripolles.cat/2021/03/10/el-consell-comarcal-enllesteix-les-obres-de-millora-de-lacces-al-tram-de-muralla-de-sant-joan-entre-el-triquet-i-la-torre-del-saltant/ Wed, 10 Mar 2021 14:41:44 +0000 https://ripolles.cat/?p=22736 Segueixen veient la llum més accions del Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments per millorar el posicionament de la comarca com a destinació turística de referència. En aquesta ocasió, es tracta de les obres de millora de l’accessibilitat a l’itinerari natural des del centre històric fins a la zona de muralla medieval de Sant […]

L'entrada El consell comarcal enllesteix les obres de millora de l’accés al tram de muralla de Sant Joan entre el Triquet i la Torre del Saltant ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
Segueixen veient la llum més accions del Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments per millorar el posicionament de la comarca com a destinació turística de referència. En aquesta ocasió, es tracta de les obres de millora de l’accessibilitat a l’itinerari natural des del centre històric fins a la zona de muralla medieval de Sant Joan de les Abadesses. Concretament, des del carrer de la Torre del Saltant fins al Triquet i la riera d’Arçamala. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Ripollès en el marc del pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics; un projecte dotat globalment amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrat pel Departament de la Presidència, i pel Pla de foment territorial del turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement.

El president, Joaquim Colomer, ha visitat una obra que, segons ha explicat, segueix la filosofia d’”anar afegint elements per fer un Ripollès més atractiu i un pol d’atracció pel turisme de salut, natura i turisme de família; que vingui a casa nostra i gaudir-ne”. A la visita l’han acompanyat el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, i l’alcalde i vicepresident tercer del consell comarcal, Ramon Roqué. Guitart s’ha manifestat en la mateixa línia i ha descrit aquest espai com “un altre punt turístic interessant per al Ripollès”.

De la seva banda, Roqué ha detallat que l’actuació finançada amb els fons FEDER representa l’última fase d’un seguit d’obres de millora en un espai que considera que té “molt interès patrimonial i arquitectònic i també molt d’interès turístic”. Així, ha explicat que moltes famílies recorden aquesta zona com un entorn de joc i esbarjo de la infància o bé pels rentants que encara hi ha. Tot plegat permetrà “tornar a apropar la part d’Arçamala i el riu al municipi” i fer que aquest sector torni a ser “accessible i agradable per passejar i poder-ne gaudir”.

La inversió del FEDER comarcal, amb un import de 183.446,78€ (IVA inclòs), ha permès construir una rampa que uneix les diferents terrasses d’aquest espai, des del carrer de la Torre del Saltant fins al Triquet, a la vora de la riera. També s’ha destapat un pas de pedra antic que recorria aquest espai, s’ha netejat l’entorn, s’han destapat murs i se n’han refet alguns que havien caigut. En definitiva, representa una acció de sanejament en un entorn una mica degradat pel pas del temps. Amb tot, l’alcalde ha apuntat que l’ajuntament, amb fons propis, vol acabar de perfeccionar-hi algunes qüestions. Especialment, recuperar una antiga escala, arranjar aspectes de col·lectors d’aigües i tasques de jardineria. Ramon Roqué calcula que tot plegat estarà enllestit amb vista a l’hivern.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Aquesta acció és només una d’entre totes les que es duen a terme dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de revisió estratègica turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla pivota sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

L'entrada El consell comarcal enllesteix les obres de millora de l’accés al tram de muralla de Sant Joan entre el Triquet i la Torre del Saltant ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
El consell i els ajuntaments de Campdevànol i Sant Joan retolen dos autocars més amb la marca turística del Ripollès https://ripolles.cat/2021/03/03/el-consell-i-els-ajuntaments-de-campdevanol-i-sant-joan-retolen-dos-autocars-mes-amb-la-marca-turistica-del-ripolles/ Wed, 03 Mar 2021 15:03:21 +0000 https://ripolles.cat/?p=22708     Nova acció per millorar el posicionament del Ripollès com a destinació turística de referència. Dos autocars més de la companyia Teisa circulen retolats amb la marca turística del Ripollès i paisatges del nostre territori. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Ripollès que segueix l’estela de l’acció iniciada aquest desembre, en […]

L'entrada El consell i els ajuntaments de Campdevànol i Sant Joan retolen dos autocars més amb la marca turística del Ripollès ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
logo-feder-gencat

 

 

Nova acció per millorar el posicionament del Ripollès com a destinació turística de referència. Dos autocars més de la companyia Teisa circulen retolats amb la marca turística del Ripollès i paisatges del nostre territori. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Ripollès que segueix l’estela de l’acció iniciada aquest desembre, en què es van presentar els primers vehicles envinilats. En aquesta ocasió, s’hi han sumat els ajuntaments de Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses, amb dos autocars que avui s’han presentat. L’acció la financen parcialment els dos ajuntaments i el consell comarcal, en aquest cas, en el marc del pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics; un projecte dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrat pel Departament de la Presidència, i pel Pla de foment territorial del turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement.

“Amb aquest campanya, el que pretenem és que aquests autobusos, durant dos anys, corrin i facin les seves línies habituals, i la marca Ripollès i la potenciació de cada municipi cali en les persones”, ha explicat el president, Joaquim Colomer. Així, mentre durant la campanya d’estiu es va fer promoció a l’àrea metropolitana de Barcelona amb retolacions de combois dels metros del Vallès i del Baix Llobregat, d’FGC, Colomer ha explicat que aquesta acció tindrà repercussió tant a l’entorn de Barcelona com a tota la demarcació de Girona. De la seva banda, el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, ha destacat el caràcter comarcal d’aquesta acció promocional. “Jo crec que tant els tècnics com els polítics ens hem donat compte que treballant units treballem molt més bé”, ha sentenciat. “El que hem de fomentar és que la gent volti pel Ripollès, no se’ns mogui d’aquí i poder-la tenir una setmana en què consumeixi Ripollès”, ha afegit.

Em aquest mateixa línia, l’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, ha defensat l’estratègia de fer una promoció conjunta en clau comarcal. Alhora, veu aquesta acció com “una bona via per potenciar el turisme”. “Anem ben encaminats”, ha subratllat. Des de Sant Joan de les Abadesses, la primera tinent d’alcalde, Montserrat Tallant, ha explicat que “aquests autobusos fan d’ambaixadors dels nostres municipis a tots els indrets on van”. “Si treballem en xarxa som capaços de promocionar molt més el nostre entorn tant en clau de natura o de patrimoni, com de cultura”, ha afegit.

Tant ajuntaments com consell comarcal han agraït a Teisa la predisposició i la complicitat per fer realitat aquesta campanya. Des de la companyia, el gerent, Àlex Gilabert, s’ha mostrat “content de contribuir amb els municipis del Ripollès i el consell comarcal, portar la comarca arreu i visualitzar el turisme de proximitat”. També ha explicat que els set autocars que ja hi ha actualment retolats amb imatges i la marca del Ripollès s’han distribuït per diferents cotxeres, cosa que permet cobrir pràcticament totes les rutes de l’empresa. Això inclou el Gironès, l’Empordà, la Selva, la Garrotxa, Osona i Barcelona.

Pel que fa a la línia gràfica dels autocars, l’ha marcada el Consell Comarcal del Ripollès seguint la imatge corporativa de la marca turística comarcal. Centrant-nos en les imatges, d’una banda, un autocar llueix fotografies de l’entorn natural de Campdevànol mentre a l’altre s’hi mostra la Ruta del ferro i del carbó al costat del Palau de l’Abadia. Les imatges van acompanyades de les frases “Campdevànol, viu la teva història al Ripollès” i “Sant Joan de les Abadesses, viu la teva història al Ripollès”. La part posterior dels vehicles s’ha retolat amb imatges genèriques de paisatges de la comarca i, de nou, igual que als laterals, hi figura la marca turística estrenada aquest estiu passat.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Aquesta acció és només una d’entre totes les actuacions que es duen a terme dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de revisió estratègica turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla pivota sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

L'entrada El consell i els ajuntaments de Campdevànol i Sant Joan retolen dos autocars més amb la marca turística del Ripollès ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
El consell comarcal i l’ajuntament de Ribes estrenen una ruta ludificada sobre el personatge del Met de Ribes https://ripolles.cat/2021/03/02/el-consell-comarcal-i-lajuntament-de-ribes-estrenen-una-ruta-ludificada-sobre-el-personatge-del-met-de-ribes/ Tue, 02 Mar 2021 17:33:11 +0000 https://ripolles.cat/?p=22701     Amb l’objectiu de reforçar el Ripollès com a destinació turística potent amb els recursos naturals com a atractiu principal, el Consell Comarcal del Ripollès va fent realitat les actuacions relacionades amb el pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics. Es tracta d’un projecte dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats […]

L'entrada El consell comarcal i l’ajuntament de Ribes estrenen una ruta ludificada sobre el personatge del Met de Ribes ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
logo-feder-gencat

 

 

Amb l’objectiu de reforçar el Ripollès com a destinació turística potent amb els recursos naturals com a atractiu principal, el Consell Comarcal del Ripollès va fent realitat les actuacions relacionades amb el pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics. Es tracta d’un projecte dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrat pel departament de la Presidència, i pel Pla de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Coneixement. És en aquest context, i dins les accions dutes a terme específicament entre els municipis que ho han sol·licitat, que el consell comarcal i l’Ajuntament de Ribes de Freser han estrenat una ruta ludificada pel nucli ribetà amb el pretext del personatge del Met de Ribes i dels rius que travessen la població.

El president, Joaquim Colomer, ha posat en valor “l’esforç conjunt” que ha suposat, des que va arrancar fa quatre anys, el projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics. Des de llavors, s’ha aconseguit crear una estructura per “promocionar conjuntament tota la comarca” amb la capacitat de “representar la diversitat i el potencial del Ripollès”. Això, en la línia de la raó de ser del consell comarcal: “crear un marc de cooperació entre els municipis, els grans i els petits per multiplicar els esforços i aconseguir grans resultats”.

Centrant-se en el projecte del Met de Ribes, l’alcaldessa, Mònica Santjaume, ha assegurat que “és un dia especial per Ribes” perquè, després de fer realitat projectes com la via ferrada del granòfir, consolidar itineraris i miradors o crear curses virtuals, ara veu la llum una iniciativa que dona discurs la territori. És a partir de la història del Met, “una figura que ha perviscut i sempre perviurà; una figura que dona molt de joc i molt de peu” i que, tal com ha defensat, no és només un projecte de turisme sinó també per al poble. Santjaume considera, a més, que s’ha aconseguit molt bé traslladar a la realitat la figura del Met.

De la seva banda, el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, ha indicat remarcat la voluntat de reforçar el Ripollès com a destinació turística i ha destacat l’esforç fet per part de les administracions públiques per tirar endavant projectes així malgrat la situació de pandèmia. També ha explicat que, si bé tots els municipis estan adherits al projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics, el Met de Ribes s’emmarca dins d’un conjunt d’accions que van sol·licitar alguns ajuntaments. És el mateix cas que les millores als jardins de Can Vincke de Camprodon, el centre d’acollida de visitants de Campdevànol, la senyalització de rutes del Trail Zone Ripoll, els jardins de la torre de la Puda de Sant Joan de les Abadesses o l’arranjament de l’aparcament de Setcases. La conceptualització del projecte del Met de Ribes i la creació dels materials ha suposat tingut un cost de 29.645 euros, IVA inclòs.

 

UN ATRACTIU TURÍSTIC TRANSMÈDIA

En un vessant més tècnic, des de l’empresa Iternatura, Rafael de Villasante ha detallat que El Met de Ribes és un atractiu turístic present tant en el mitjà electrònic com físicament al carrer. D’una banda hi ha unes figures metàl·liques del Met instal·lades a tretze indrets de Ribes de Freser i s’ha editat un fullet explicatiu que convida a buscar-les una per una. El fullet es podrà aconseguir a l’ajuntament i altres punts d’interès del municipi. De l’altra, hi ha una aplicació accessible a través del web www.metderibes.cat, per fer la gimcana acompanyats del mòbil o la pissarreta electrònica i descobrir, amb cada troballa, una paraula d’uns mots encreuats alhora que es descobreixen punts d’interès i la història del municipi. També hi ha l’opció de fer l’”Escape Met”, que és una versió contra-rellotge del joc. En definitiva, De Villasante destaca que la iniciativa va acompanyada d’un “relat fresc, potent, una filosofia de viure que s’ha fet famosa amb una frase a tot Catalunya”, anar fent com el Met de Ribes.

Pel que fa a la conceptualització de la imatge del Met, Xavier Gasol, de l’empresa Simbòlic destaca que s’ha creat un disseny “que sorgís de la tradició i la iconografia reconeguda”. És per això que va vestit amb una barretina morada, signe de saviesa i prestigi, i porta esclops, associats a les persones que treballaven en entorns humits. La figura s’ha buscat que no tingués una edat concreta i va acompanyada d’una mascota que és un cargol, per completar la idea del turisme sense presses o slow, que és l’argument de venda de la promoció turística de la vall de Ribes. Aquesta idea, alhora, encaixa amb el tarannà del personatge del Met de Ribes.

 

LA LLEGENDA

El projecte del Met de Ribes s’inspira en la història d’en Met (diminutiu de Jaume), que fou un rodamón de la vall de Ribes. Segons la llegenda, va viure al final de segle XIX en una cabanya allunyada del nucli, vora la font de Capdevila. Visitava esporàdicament la vila de Ribes per recollir el menjar sobrant i la brossa, que en aquella època ni es reciclava ni es posava dins un contenidor, sinó que es llançava impunement als rius. Una riuada va sorprendre el pobre rodamón, que va baixar riu avall. Els veïns, que veien com se l’enduia el corrent, li preguntaven què feia o què passava, i ell contestava, amb la tranquil·litat d’esperit dels homes pobres i lliures, que “anava fent”.

La del Met de Ribes és un caràcter i una filosofia de vida, basada en la calma, la contemplació i la tolerància i que encaixa molt bé amb l’estratègia turística actual de la vall de Ribes. En definitiva, és el d’una història que respon al tarannà de la gent de la zona.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Aquesta acció és només una part de les actuacions previstes dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de revisió estratègica turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla pivota sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

L'entrada El consell comarcal i l’ajuntament de Ribes estrenen una ruta ludificada sobre el personatge del Met de Ribes ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
L’Univers Jove celebra la primera versió telemàtica amb resultats molt satisfactoris https://ripolles.cat/2021/02/26/lunivers-jove-celebra-la-primera-versio-telematica-amb-resultats-molt-satisfactoris/ Fri, 26 Feb 2021 13:40:27 +0000 https://ripolles.cat/?p=22692 Amb la voluntat de trobar noves formes per acompanyar els joves en la confecció del seu futur formatiu i professional, el Consell Comarcal del Ripollès ha transformat la fira anual de les vocacions Univers Jove en un certamen telemàtic de quatre dies de durada. D’aquesta manera, Joventut del Ripollès ha desplegat un portal web a […]

L'entrada L’Univers Jove celebra la primera versió telemàtica amb resultats molt satisfactoris ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>
Amb la voluntat de trobar noves formes per acompanyar els joves en la confecció del seu futur formatiu i professional, el Consell Comarcal del Ripollès ha transformat la fira anual de les vocacions Univers Jove en un certamen telemàtic de quatre dies de durada. D’aquesta manera, Joventut del Ripollès ha desplegat un portal web a mode de plataforma de recursos per a l’orientació dels joves que es troben en el moment d’escollir el seu futur, ja siguin estudis postobligatoris o bé el món laboral. Es tracta d’un projecte que s’ha conceptualitzat en coordinació amb els centres d’ensenyament del Ripollès. Tot plegat, amb l’objectiu de reproduir el màxim tot allò que aportava la visita als estands de l’Univers Jove que els anys anteriors s’ubicaven al pavelló poliesportiu de Ripoll.

Entre altres coses, a través del web Universjove.cat s’ha pogut accedir a tota una programació de dinou xerrades transmeses en directe per internet des de dimarts passat i fins dijous, amb durades d’entre mitja hora i una hora. Totes elles han servit per presentar els continguts de l’oferta educativa més demanada per part dels centres més representatius del Ripollès i de Catalunya, i sobre els requisits per accedir-hi. Per exemple, s’hi ha parlat des dels cicles d’administració i gestió, passant per l’hostaleria i els estudis esportius, fins a graus d’universitats com la de Vic, la de Girona, la Politècnica de Catalunya o l’Autònoma de Barcelona. Per fomentar la interacció i personalitzar més les exposicions, els joves han pogut fer preguntes en temps real a través del xat. Totes les xerrades encara són accessibles, per visualitzar-les en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

A part de les conferències, el web també ha incorporat un espai d’experiències personals. Un seguit de joves han enregistrat en vídeo explicacions de com és o ha sigut el seu pas ja sigui per la universitat, la formació professional, el batxillerat i, fins i tot, l’arribada al món laboral.  A més, hi ha publicada informació sobre el sistema d’ensenyament i els itineraris formatius, a més d’un seguit de consells sobre com escollir els estudis postobligatoris. També hi ha un apartat específic amb l’oferta formativa del Ripollès i els enllaços a informació de tots els centres d’ensenyament d’arreu del país que van participar al darrer Univers Jove presencial.

Com a novetat d’aquest any l’Univers Jove s’ha conclòs amb un escape room virtual. En aquest joc, que restarà accessible al web, l’objectiu és resoldre un seguit d’enigmes per arribar a descobrir tota l’oferta d’ensenyament del Ripollès.

 

AUGMENT CONSTANT DE VISUALITZACIONS

Pel que fa a les xerrades, les han seguit en directe tots els alumnes de quart d’ESO i Batxillerat de tots els centres del Ripollès, a més dels estudiants dels mateixos cursos de l’Institut Marta Mata, de Torelló, i l’Escola Vedruna de Puigcerdà, i els de segon de batxillerat de l’Escorial de Vic. També ha confirmat que les visualitzaran la setmana que ve els alumnes de quarts d’ESO i batxillerat de l’Institut Bisaura, de Sant Quirze de Besora. En funció del centre d’ensenyament, la visualització ha estat o bé grupal amb tota l’aula o bé individual, alumne per alumne. I així com hi ha centres els alumnes dels quals han seguit totes les conferències, en d’altres el seguiment ha estat individual i en funció dels interessos. És per això que es fa complicat concretar les xifres de participació de l’Univers Jove 2021, per bé que el públic confirmat és aproximadament el mateix que a l’edició 2020.

D’entre les conferències, aquella que per ara ha sumat més audiència ha estat la del grau d’Administració i Gestió, de l’Institut Abat Oliba. De fet, ha sumat moltes més visualitzacions a posteriori que no pas durant la transmissió en directe i ja ha superat amb escreix el centenar. Pel que fa a la resta, també hi segueixen augmentant les xifres. Si ens fixem en els vídeos d’experiències de joves, la que per ara registra més visualitzacions és la d’un jove ramader que ha estudiat un cicle formatiu de grau mitjà de l’àmbit agrari. En tot cas, el fet que totes les xerrades restin accessibles al públic de YouTube fa que no parin de sumar visualitzacions.

 

L’ÚNICA FIRA EDUCATIVA TELEMÀTICA I UNA DE LES POQUES D’ENGUANY

El 2020, l’Univers Jove va ser l’única fira educativa que es va dura terme en tot Catalunya, arran de la covid-19. En aquell moment, va arribar superar els seixanta estands de set comarques diferents i amb les grans universitats de Catalunya i Andorra, i el miler de visitants provinents del Ripollès, la Cerdanya i Osona, entre estudiants, docents i familiars. Enguany, d’entre els considerats els quatre certàmens principals en aquest àmbit al país, tan sols està confirmada la celebració presencial de l’Espai de l’estudiant, de Valls (Alt Camp), mentre el Saló de l’ensenyament de Barcelona segueix pendent de confirmació.

Alhora, no es té constància de cap altre esdeveniment similar en format telemàtic. Aquest és un motiu més justifica l’interès que va despertant aquesta edició en línia de l’Univers Jove.

L'entrada L’Univers Jove celebra la primera versió telemàtica amb resultats molt satisfactoris ha aparegut primer a Consell Comarcal Ripollès.

]]>