Història del Consell Comarcal del Ripollès
Portada 9 Història del Consell Comarcal del Ripollès

Els consells comarcals són els òrgans de govern i administració de les comarques. Cada comarca es constitueix com una entitat local de caràcter territorial per l’agrupació de municipis contigus, té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat i autonomia per al compliment dels seus fins. El territori de la comarca és l’àmbit en què el consell comarcal exerceix les seves competències i és definit per l’agrupació dels termes municipals que la integren.

El dimecres 9 de març de 1988, a les dotze del migdia, a la sala de sessions del Consell Comarcal de Muntanya del Ripollès, es constituïa el Consell Comarcal del Ripollès. Es va desenvolupar l’Acta de constitució del Consell Comarcal del Ripollès, on es van reunir juntament amb el secretari Antoni Pallès i membres del Consell Comarcal del Ripollès per la Junta Electoral Provincial de Girona:  Berta Badà i Cazeilles (PSC-PSOE), Josep Barceló i Marginet (Independents Agrupats), Josep Bassaganya i Bosch (UPM), Joaquim Besora i Anglerill (CiU), Eudald Casadesús i Barceló (CiU), Joan Font i Mir (CiU), Anselm Freixa i Gay (CiU), Andreu Giralt i Costa (CiU), Ramon Juncà i Armengol (CiU), Francesc López i Fernández (CiU), Lluís López i Garcia (PSC-PSOE), Bonaventura Martí i Casas (CiU), Amamdeu Mestres i Aula (CiU), Domènec Pairó i Morera (CiU), Manel Palau i Guix (CiU), Pere J. Piella i Vilaregut (PSC-PSOE), Ramón Roura i Castany (CiU), Francesc Solé i Isern (Independents Agrupats), Jaume Vila i Oliveda (CiU). El secretari era Antoni Pallès (dret a la foto de sota).

25 ANYS DE CONSELL COMARCAL DEL RIPOLLÈS

El passat 9 de març del 2013 el Consells Comarcal va celebrar els 25 anys. L’ens va celebrar l’efemèride amb un acte institucional amb la presència del tots els ex-presidents, excepte Casadesús (1988 al 1995): Domènec ‘Mingo’ Pairó (1995-1997), Jaume Vilarrasa (1997-2003), Fina Del Pozo (2003-2005), Miquel Sitjar (2005-2007), Enric Pérez(2007-2011) i Miquel Rovira (a partir de 2011).

Es va destacar el paper important que ha jugat aquesta administració pel reequilibri territorial, tant a nivell de comarca de muntanya respecte de les altres comarques, com a nivell intern, dotant els municipis petits dels mateixos serveis de qualitat que tenen els municipis grans. La construcció de múltiples infraestructures, la millora de camins i de la connectivitat interna, la recollida i tractament de residus, el sanejament de les aigües, la creació de vivers d’empreses, els serveis escolars… són algunes de les grans fites aconseguides al llarg d’aquests 25 anys.

40 ANYS DEL CONSELL COMARCAL DE MUNTANYA DEL RIPOLLÈS

El 9 de març de 1983 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei d’alta muntanya, fet que donà peu a la constitució del Consell Comarcal de Muntanya del Ripollès. Amb motiu dels quaranta anys de l’efemèride, el Consell Comarcal del Ripollès del 2023 va voler retre homenatge al quarantè aniversari d’aquella efemèride, atès que fou l’embrió de la institució actual. Amb motiu d’aquest aniversari, el president, Joaquim Colomer, va voler fer una distinció a totes les persones que van presidir la institució des de llavors: Jaume Vila i Oliveda (1983-1988), Eudald Casadesús i Barceló (1988-1995), Mingo Pairó i Morera (1995-1997), Jaume Vilarrasa i Batchelli (1997-2003), Fina del Pozo i Álvarez (2003-2005), Miquel Sitjar i Serra (2005-2007), Enric Pérez i Casas (2007-2011), Miquel Rovira i Comas (2011-2015), Joan Manso i Bosoms (2015-2018) i Eudald Picas i Mitjavila (2018-2019). La distinció va consistir en un obsequi d’una petita figura commemorativa metàl·lica gravada amb el seu nom.

De la mateixa manera, Colomer va lliurar a cadascun dels expresidents una fotografia de l’època en què varen presidir el consell. Tot seguit, cada president va penjar la seva fotografia a una paret de la sala de plens, tot constituint una galeria fotogràfica perquè en quedés el record per a la posteritat. Acabats aquests reconeixements, es va donar pas a una taula rodona on cadascun dels presidents va poder exposar els reptes i vivències personals del seu pas per la institució. En una ronda final d’intervencions, els presidents van subratllar la importància de la pervivència del Consell Comarcal del Ripollès com a ens imprescindible per una comarca rural, poc poblada i ajuntaments de dimensions reduïdes. L’acte va acabar amb una fotografia conjunta de tots els protagonistes.

Imatge de totes les persones que han passat per la presidència del Consell Comarcal del Ripollès i del Consell Comarcal de Muntanya del Ripollès
Compartiu-ho amb: