El Ripollès
Portada 9 El Ripollès

La Comarca

El Ripollès està situat al vessant sud del Pirineu oriental que comprèn la capçalera del riu Ter i el seu afluent Freser (vall de Camprodon i Ribes de Freser respectivament). La disposició de les diferents serres que li donen relleu, des de la serra de Milany i Santa Magdalena, passant per la serra Cavallera, serra de Montgrony i els Pirineus, és fruit de la col·lisió d’Ibèria amb Europa. Alguns dels cims més destacats són el Bastiments amb 2.883 m, el Costabona amb 2.465 m, i el més alt, el Puigmal amb 2.911 m. Tot plegat fa que el Ripollès sigui un territori molt muntanyós, constituït per serres separades per valls llargues i profundes on no hi ha planes extenses. Per això, cada una d’aquestes valls té una personalitat pròpia.

El seu relleu és abrupte, derivat del pas de les glaceres, i ha estat modificat pel pas posterior dels rius, on sovint s’han engorjat. Els fons de les valls del Ripollès són sovint estrets i profundes a causa de l’acció continuada de l’aigua dels rius. 

La nostra comarca, ha destacat per una activitat industrial notable, que constitueix un reforç a l’agricultura. En les darreres dècades l’activitat industrial ha estat la que ha ocupat més població activa.

El Ripollès està constituït per dinou municipis: Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Llanars, les Llosses, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Molló, Setcases, Toses, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter. En total, i segons la dada de l’Institut d’estadística de Catalunya de l’1 de gener de 2020, el Ripollès suma 25.253 habitants.

A continuació trobareu informació detallada sobre cada municipi.

Compartiu-ho amb: