Pla de sostenibilitat turística del Ripollès
Portada 9 Pla de sostenibilitat turística del Ripollès
Logotip Pla de sostenibilitat turística del Ripollès

Logotip Unió Europea Fons Europeu Next Generation | Logotip Govern d'Espanya Ministeri d'Indústria i Turisme Secretaria d'estat de Turisme | Logotip Pla de Recuperació, transformació i resiliència | Logotip Next Generation Catalunya | Logotip Generalitat de Catalunya

El Pla de sostenibilitat turística del Ripollès (PSTR) és un dels dinou plans inclosos en el Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU. Amb una perspectiva de cohesió territorial, implica una inversió de 3,5 milions d’euros (IVA inclòs) al llarg de tres anys. Amb aquests diners es persegueix l’objectiu de consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el seu caràcter rural, capaç d’afavorir la cohesió social i la fixació de la població al Ripollès.

El Pla de sostenibilitat turística del Ripollès se subdivideix en dues parts: una de genèrica, de caràcter comarcal, i una d’específica, de caràcter local integrada, que constitueix un pla coherent, precís i viable.

Part genèrica

La part genèrica, amb un pressupost de 976.000,00 euros (IVA inclòs), preveu sis actuacions comarcals que tenen per finalitat la consolidació de la destinació com a referent de les comarques turístiques de muntanya. Aquestes són les sis actuacions que preveu:

· Continuació de les accions de promoció i de màrqueting digital del Ripollès sota la nova marca turística i l’eslògan “Viu la teva història al Pirineu”. Es farà èmfasi en el posicionament de la comarca com a destinació sostenible.

· Creació d’un espai digital integrat i obert per fomentar encara més la interrelació i el treball transversal entre els diferents actors implicats en l’estratègia turística del Ripollès.

· Creació i adaptació dels productes i experiències turístiques amb la finalitat de desestacionalitzar, diversificar, descentralitzar i augmentar la despesa (4D), sota criteris de sostenibilitat, singularitat, seguretat i salut (4S).

· Conjunt d’accions de reforç del compromís amb la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès, amb la finalitat de continuar posant en valor el turisme sostenible, el parc natural i la carta.

· Conjunt d’accions en clau d’innovació i qualitat turístic per millorar el posicionament de la comarca en marques i clubs de productes, en la línia dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

· Gestió tècnica i coordinació

Part específica

Pel que fa a l’específica, amb un pressupost de 2.524.000,00 euros (IVA inclòs), recull onze actuacions a nou municipis, amb la finalitat de millorar la competitivitat i la qualitat turística sostenible comarcal, dotant-la d’espais d’acollida, rehabilitacions i infraestructures, tot afavorint la mobilitat sostenible i la connectivitat, millorant així la competitivitat de la destinació des d’una perspectiva integrada i sostenible. A aquesta part s’hi van presentar les propostes dels onze municipis que van sol·licitar prendre-hi part però, finalment, el ministeri espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme, qui administra aquests fons, tan sols va seleccionar projectes de nou municipis. Són els següents:

· Interconnexió de les tres vies verdes que conflueixen a Ripoll i enllaçar-les amb l’estació ferroviària i la d’autobusos. Això ha de millorar la connectivitat, amb una aposta per la bicicleta com a opció no només turística sinó també per als desplaçaments diaris.

· Adequació d’un edifici municipal existent com a centre d’interpretació del medi natural del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser a Setcases, proper a l’aparcament executat recentment amb fons FEDER.

· A Sant Pau de Segúries, adequació del carrer Guàrdia com a futur eix verd de connexió del carrer major amb la plaça com a mesura de descarbonització i per facilitar la connexió entre la via verda provinent de Ripoll i la via romana del Capsacosta.

· Donar valor al patrimoni industrial que representa la Colònia Estabanell facilitant la connexió amb la via ciclista en el seu tram en el municipi de Camprodon. L’actuació també recull una millora d’imatge amb el condicionament d’algunes façanes.

· Execució d’una prova pilot per monitoritzar la generació de residus al sector turístic de Sant Joan de les Abadesses, a partir de l’adequació i digitalització d’àrees de recollida selectiva que augmentin la participació del sector turístic i del turisme residencial.

· Dotar de continguts, a partir d’eines digitals i TIC, com a focus d’innovació, dins del projecte de l’espai museístic de la Colònia Llaudet. Aquests materials han de permetre integrar el llegat cultural i històric de la colònia al relat del patrimoni industrial fluvial singular del Ripollès.

· Creació d’una àrea turística i esportiva al costat de l’estació ferroviària de Planoles per millorar l’acollida turística consolidant la mobilitat sostenible a la comarca. Aquesta actuació permetrà millorar l’aspecte actual d’aquesta àrea i retroalimentar-se amb el servei ferroviari.

· Aparcament i àrea d’acollida i lleure de visitants a Molló. Es complementarà amb carregadors per a vehicles elèctrics i un camí que la connectarà amb el centre del poble. El punt d’acollida servirà també com a reclam per al parc natural.

· Aparcament dissuasiu al Camp de la vila, a Camprodon. Servirà també per a les persones dels pobles veïns que vulguin deixar-hi el cotxe i agafar l’autobús, com un park and ride. També hi haurà carregadors per a vehicles elèctrics.

· Àrea d’autocaravanes, d’acollida I d’inici d’activitats a peu en el medi natural i a les zones d’escalada del municipi per a escaladors i senderistes a Gombrèn

· Rocòdrom d’entrenament a la paret exterior del pavelló d’Ogassa, per a escaladors i senderistes. Aquest equipament generarà sinergies amb la zona d’escalada en roca del municipi i la de Gombrèn, la via ferrada de Ribes de Freser, i el centre de tecnificació esportiva de Ripoll, entre d’altres.

Compartiu-ho amb: